ΧΑ: Όποιος έπαιξε, έχασε...

Παρέδωσε τα χθεσινά κέρδη η αγορά, καθώς όποιοι πόνταραν στην οικουμενική σήμερα βγήκαν χαμένοι. Εβδομαδιαία πτώση 16,3% για τις τράπεζες. Στην πρέσα τα "κρατικόχαρτα" με νέο ιστορικό χαμηλό για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.

Μόλις στο χθεσινό σχόλιο, μεταξύ άλλων η στήλη ανέφερε τα εξής: “Σε κάθε περίπτωση η εικόνα της Αγοράς δεν υποστηρίζεται από την τρέχουσα ειδησεογραφία και κρίνεται ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου, καθώς είναι βέβαιο ότι αν δεν επιβεβαιωθούν τα σενάρια, η Αγορά θα επιστρέψει τα χθεσινά κέρδη βίαια και εντόκως (!)

Ασφαλώς και ο γράφων δεν επιχαίρει για την εικόνα στην οποία έχει περιέλθει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όμως για όσους επιμένουν στο βλαπτικό ημερήσιο trading πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μείζονος σημασίας είναι η διατήρηση της όποιας ρευστότητας έχει απομείνει, ακόμα και αν χαθούν λίγες μονάδες ανόδου, αν και όποτε έλθει αυτή.

Σπέκουλα και προσπάθειες “τσουβαλιάσματος” στους αμετανόητους traders θα υπάρξουν και στις επόμενες συνεδριάσεις, όποτε για όσους κινούνται στον απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ίσως είναι καλύτερη η μερική αποχή, ή έστω οι κινήσεις με εξαιρετικά σφιχτά “stop loss”.

Όμως τι έκανε χθες η Αγορά; Έτρεξε να προεξοφλήσει την πρόταση για σχηματισμό οικουμενικής Κυβέρνησης με δεσμευτικό πρόγραμμα και ορίζοντα μέχρι τις Ευρωεκλογές του 2014 που κατέθεσε σε όλα τα πολιτικά κόμματα ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης και η οποία θα σέβεται το μήνυμα της κάλπης, και δυο στόχους:

- Να κρατήσει τη Χώρα μέσα στην ΕΕ και το ευρώ.
- Να ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.

Ίσως ο κ. Κουβέλης θα έπρεπε να απαντήσει στην Αγορά, τι θα γίνει σε μία τέτοια περίπτωση με τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές (όπως η σημαντική μείωση του Δημόσιου τομέα) και βέβαια με τις απαιτούμενες αποκρατικοποιήσεις. Διότι αν η Χώρα περιέλθει σε μία διετή απραξία, όσον αφορά τα φλέγοντα ζητήματα της οικονομίας, προκειμένου να διατηρηθούν οι πολιτικές ισορροπίες μέσα στην υποτιθέμενη οικουμενική Κυβέρνηση, τότε μάλλον είναι προτιμότερη η νέα προσφυγή στις κάλπες.

Με αυτά τα νέα δεδομένα, μάλλον θεωρείται σαν φυσιολογική εξέλιξη τόσο το -4,52% του Γενικού Δείκτη, όσο και το -6,75% του Τραπεζικού που περιόρισε κάπως τις ενδοσυνεδριακές απώλειες.

Επίσης κατά τις τελευταίες μέρες, η λέξη της νέας μόδας ακούει στο όνομα “ανάπτυξη”.
Αλήθεια, όποιος μπορεί να “βλέπει” ανάπτυξη σε μία Χώρα με 1,5 εκατ. άνεργους (επίσημους και μη), που αυξήθηκαν σε ένα χρόνο περισσότερο από 42%, ή αλλιώς 871 άτομα έμεναν εκτός εργατικού δυναμικού κάθε ημέρα, τότε αυτός πρέπει να ξαναγράψει τα βιβλία της πολιτικής οικονομίας (!!!)

Συρρίκνωση της Ελληνικής οικονομίας κατά 4,7% φέτος και μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2013 προβλέπει η Κομισιόν. Επίσης, η Κομισιόν προβλέπει έλλειμμα στο 7,3% του ΑΕΠ φέτος και στο 8,4% για το 2014, με το Δημόσιο χρέος στο 160,6% και στο 168% αντίστοιχα. Όπως αναφέρει η έκθεση, για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,8% του ΑΕΠ το 2013, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα ίσα με το 3,8% του ΑΕΠ.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη 15 Μαΐου 2012 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1 δισ. ευρώ, λήξεως 17 Αυγούστου 2012.

Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είτε λόγω της πολιτικής κρίσης, είτε σε μετέπειτα φάση, η Fitch θα θέσει ολόκληρη την Ευρωζώνη σε Rating Watch Negative, σημειώνει ο οίκος σε έκθεσή του. Όπως αναφέρει, οι επιπτώσεις από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν μπορούν να προσδιοριστούν και θα εξαρτηθούν από το πώς θα συμβεί και πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι οι Χώρες, οι αξιολογήσεις των οποίων βρίσκονται ήδη σε “RWN”, όπως η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σλοβενία και το Βέλγιο, θα κινδυνεύσουν με άμεση υποβάθμιση. Μια Ελληνική έξοδος θα διασπάσει το θεμελιώδες αξίωμα που διέπει το ευρώ - ότι η συμμετοχή στην Ένωση δεν αντιστρέφεται.

Από την άλλη, στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα από “D” σε “CC” προέβη σήμερα ο Κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong. Όπως μετέδωσαν τα ξένα μέσα, η Dagong διατηρεί αρνητικές τις προοπτικές της Χώρας.

Επιπλέον σημειώνει ότι, η Χώρα θα παραμείνει βυθισμένη στην ύφεση καθώς το πρόγραμμα λιτότητας και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα μειώσουν την εγχώρια ζήτηση, ενώ η αναιμική οικονομική ανάκαμψη διεθνώς, θα περιορίσει τις εξαγωγές της. Σύμφωνα με την Dagong το χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί στο 172,1% φέτος και στο 188,6% το 2013.

Ασφαλώς και συνεχίστηκαν τα “εισαγόμενα” σενάρια και όχι μόνο, για πιθανή Ελληνική έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στην δραχμή.Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ορισμένες Τράπεζες, “ποτέ δεν έσβησαν τη δραχμή από τα συστήματά τους, ακόμη και όταν μπήκε η Xώρα στην Eυρωζώνη, πριν από μία δεκαετία”.

Το Reuters επικαλείται δηλώσεις τραπεζικών στελεχών, που αποκαλύπτουν ότι πολλοί Oργανισμοί έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα, το 2009.

”Πολλές από αυτές, ειδικότερα στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, εξετάζουν αυτό το θέμα εδώ και πολύ καιρό”, δήλωσε ο Hartmut Grossman της ICS Risk Advisors, που συνεργάζεται με Τράπεζες της Wall Street, συμπληρώνοντας πως “η πολιτική κρίση στην Ελλάδα ήταν σημείο καμπής.

Υπήρχε, όμως, πραγματικά σχεδιασμός γι' αυτόν τον κίνδυνο σε όλους τους Χρηματοοικονομικούς Οργανισμούς, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι μία νέα ιδέα” συμπλήρωσε.“Τα τμήματα συναλλάγματος μπορούν να ετοιμαστούν σχετικά γρήγορα. Εξαρτάται από το πώς ακριβώς θα γίνει η έξοδος από το ευρώ”, δηλώνει και ο Lewis Ο'Donald, Chief Risk Officer της Nomura.

Το πρόβλημα θα είναι σοβαρότερο για τις μεγαλύτερες Tράπεζες της Eυρωζώνης που χρειάζονται ρευστότητα, για άτομα ή Eπιχειρήσεις με δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Εκείνες θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ποια συναλλαγματική ισοτιμία θα χρησιμοποιήσουν, γεγονός που θα εξαρτηθεί από τη νομοθεσία που θα υιοθετήσει η Ελλάδα για τη συναλλαγή του νέου της νομίσματος.

Διαθέσεις ανάκαμψης από τα χαμηλά ημέρας για τις Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ διστακτικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, εν μέσω αντικρουόμενων μηνυμάτων.

Στην Ευρώπη η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς μετά την ανακοίνωση για νέα παρέμβαση για τη διάσωση της προβληματικής Bankia, σήμερα έκανε γνωστό ότι η Ισπανική Κυβέρνηση θα προσλάβει δύο ανεξάρτητους συμβούλους για να ελέγξουν τα βιβλία δανείων των Τραπεζών και θα τις υποχρεώσει να εξοικονομήσουν περισσότερα κεφάλαια για να καλύψουν τις ζημιές.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο επίκεντρο βρίσκεται η είδηση για τις ζημιές 2 δισ. δολ. που κατέγραψε η JP Morgan Chase από πολύπλοκες πράξεις για την αντιστάθμιση κινδύνου.

Σύμφωνα με δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου James Dimon η Αμερικανική Τράπεζα θα μπορούσε να βρεθεί να αντιμετωπίζει επιπλέον ζημιές 1 δισ. δολ. το β΄ τρίμηνο λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας στις Αγορές.

Από την άλλη, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν σε συνεργασία με την Thomson Reuters βελτιώθηκε τον Μάιο στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκε στο 77,8 στην αρχική καταμέτρηση της έρευνας. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 76.

Επιστρέφοντας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με στατιστικά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική, η οποία αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 11,29% και από τον Τραπεζικό 16,36%.
 
Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο 10,06% και 12,14% αντίστοιχα.

Ξεκινώντας από τις εκτός 20αρη μετοχές, συνεχίστηκε η πίεση στην Μέτκα, που ξεκίνησε χθες λόγω της αποκοπής μερίσματος, γρήγορα ξέχασε η Αγορά την επιστροφή κεφαλαίου 0,20 ευρώ στην InfoQuest, με ελάχιστες συναλλαγές “απειλεί” υψηλά 2ετίας ο Κυριακίδης, ενώ η Rilken προσαρμόστηκε στην νέα τιμή της δημόσιας προσφοράς (3,65 ευρώ).

Στις μετοχές του 20αρη, ΔΕΗ και ΟΤΕ έσβησαν τα χθεσινά κέρδη με αποτέλεσμα ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών να ισοφαρίσει το ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο, ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Επίσης σε νέο χαμηλό τρέχοντος έτους και όχι μόνο έκλεισε η μετοχή του Ελλάκτωρα. Όμως η τεράστια έκπληξη ήλθε και σήμερα από τον ΟΠΑΠ.

Η μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και σε νέο ιστορικό χαμηλό και μάλιστα με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, προϊδεάζοντας ότι έχει σημαντικό πωλητή και μπαίνοντας σε απόλυτα αχαρτογράφητες περιοχές.

Στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, μόνος διασωθείς ο τίτλος του Τιτάνα (+1,33%) που μάλιστα έκλεισε και στο υψηλό ημέρας.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την ΔΕΗ (-12,09%). Απώλειες μεγαλύτερες του 9% για Ταχ. Ταμιευτήριο και Eurobank, του 7% για ΟΠΑΠ, Κύπρου, Alpha Bank, MIG, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 608,71 μονάδες και έκλεισε στις 611,96 με απώλειες 4,52% και σε νέο χαμηλό 234 μηνών.Ο τζίρος στα 147 εκατ. από τα οποία τα 105,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, Coca-Cola).

Επιστροφή στις κακές εμφανίσεις για την τελική εικόνα με 39 ανοδικές μετοχές έναντι 88 πτωτικών και 33 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Επί της ουσίας το πολιτικό σκηνικό το οποίο αποτελεί και το σημείο αφετηρίας των τάσεων δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά ώστε να δικαιολογείται κάποια αλλαγή στάσης, τουλάχιστον ως προς το άμεσο μέλλον και ως εκ τούτου θα διατηρούσαμε το συντηρητικό προφίλ κινήσεων στην εγχώρια Αγορά”, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η Αγορά παραμένει έρμαια των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, οι οποίες αποτελούν και τον βασικό “καταλύτη” για την πορεία όχι μόνο του Χρηματιστηρίου Αθηνών αλλά και των διεθνών Κεφαλαιαγορών γενικότερα.

Η εβδομάδα ήταν φορτισμένη από μεταβλητότητα, καθώς το ασταθές πολιτικό περιβάλλον δημιουργεί αρνητικές συνεπαγωγές για τα σοβαρά θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Όσο διατηρείται η χαμηλή πολιτική ορατότητα, παραμένει ισχυρό το πλαγιοκαθοδικό σενάριο, έστω και αν αυτό “διανθιστεί” με μικρά ανοδικά διαλείμματα.

Πιθανή θετική εξέλιξη στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό θα επανέφερε μια σχετική ηρεμία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ωστόσο ακόμη και σε αυτό το αισιόδοξο σενάριο, η Κυβερνητική πλειοψηφία που φαίνεται να προκύπτει, δεν δείχνει ικανή να αποτελέσει ουσιαστική μακροπρόθεσμη λύση για τη Χώρα.

Η αποφυγή ανάληψης εκτεταμένου ρίσκου και η στάση αναμονής εκτιμάται ότι αποτελούν βασικές διαχειριστικές προτεραιότητες όσο η πολιτική κατάσταση παραμένει ρευστή, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση επιστροφής των πιέσεων, ενώ σχετική μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του 20αρη, όσο και σε αυτά επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,83%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4706, τιμή εκκαθάρισης 230,5), κινήθηκαν μεταξύ 228,75 και 240 μονάδων. Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (200000 Εθνική, 9000 Ελλάκτωρας, 7000 Jumbo, 6000 Ελ. Πετρέλαια, 10000 Μυτιληναίος, 11800 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (14601), Alpha Bank (23860), Πειραιώς (487), Κύπρου (6400), ΔΕΗ (1729), ΓΕΚ (173), Ταχ. Ταμιευτήριο (125), Μυτιληναίο (321), MIG (375), ΟΤΕ (896), ΟΠΑΠ (475), ΕΧΑΕ (165), Μέτκα (105).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 11/5 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (21694912 τεμ.), Eurobank (8464419 τεμ.), Πειραιώς (7074604 τεμ.), MPB (8435764 τεμ.), MIG (4924184 τεμ.), ΟΤΕ (5248800 τεμ.), Alpha Bank (5259244).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v