Προσπάθεια αντίδρασης με ΔΕΗ και ΟΤΕ

Παρά το γεγονός ότι η επιφυλακτικότητα επέστρεψε γρήγορα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, στο ΧΑ επιχειρείται προσπάθεια αντίδρασης. Επικεφαλής η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ. Ηπιότερες κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Λίγη ώρα κράτησε το θετικό πρόσημο στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επιφυλάξεις επέστρεψαν δριμύτερες στους κύκλους των επενδυτών, σε συνδυασμό με την απογοήτευση που έδωσαν τα στοιχεία για τον σύνθετο PMI του Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης έμεινες αμετάβλητος στο 46,4, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρή ανάκαμψη στο 46,5. Πιο απογοητευτική η εικόνα στον κλάδο μεταποίησης, όπου ο δείκτης PMI υποχώρησε στο 44,1 από 45,1 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έβλεπαν ανάκαμψη στο 45,3.

Αξίζει υποσημείωση ότι η ένδειξη του Ιουλίου είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009. Με αυτά τα δεδομένα, η Markit θεωρεί ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν τριμηνιαία συρρίκνωση του ΑΕΠ ευρωζώνης κατά 0,6% και η κρίση χρέους αρχίζει να επηρεάζει τον αποκαλούμενο σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα.

Μεταφερόμενοι στο Χ.Α., και λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί μια προσπάθεια αντίδρασης που έχει ξεκινήσει μετά τις 10.37 όταν και ο Γ.Δ. κατέγραψε το μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 584,96 μονάδες.

Σημαντικές πρωτοβουλίες δείχνουν να παίρνουν η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ (υπενθυμίζεται ότι και οι δύο τίτλοι έκλεισαν χθες με απώλειες 16,67%), ενώ ηπιότερες διαθέσεις αντίδρασης επιδεικνύουν η Alpha Bank, η Εθνική και η Eurobank.

Η μέχρι στιγμής αξία των συναλλαγών φτάνει τα 4,8 εκατ. ευρώ (όλα δείχνουν ότι θα κινηθεί στα χθεσινά περίπου επίπεδα ο τζίρος), όμως η μέχρι στιγμής κίνηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μάλλον χαμηλού κόστους, αφού από τις μετοχές του 20άρη μόνο ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου ξεπερνά σε όγκο το 1 εκατ. τεμάχια.

Λίγο πάνω από τις 500.000 τεμάχια οι μέχρι στιγμής συναλλαγές για την ΕΤΕ, πάνω από 400.000 έχουν διακινήσει η Alpha Bank, η Cyprus Popular Bank και η Πειραιώς, ενώ με σαφώς χαμηλότερες συναλλαγές, κάτω των 300.000 τεμαχίων, κινούνται Eurobank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Με τόσο χαμηλό τζίρο, ευνόητο είναι ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή της στάσης ιδιαίτερα εύκολα αν στο σύστημα συναλλαγών διοχετευθούν λίγες εντολές σχετικού ειδικού βάρους σε δεικτοβαρείς μετοχές.

Χαμηλότερα του 20άρη κάποια σχετική κινητικότητα παρατηρείται σε Lamda Development, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ κάποιες επιθετικές πωλήσεις που μάλλον πρέπει να τελείωσαν σημειώθηκαν στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης στη μετοχή της ΤτΕ.

Αν και δεν λέει πολλά πράγματα, όσον αφορά την τεχνική εικόνα, θα ήταν θετική η επιστροφή του Δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Παρά ταύτα, η συνεδρίαση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων έστω και με λίγες συναλλαγές ακολουθούν μάλλον με δυσφορία την προσπάθεια αντίδρασης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το συμβόλαιο του πρώτου μήνα να έχει discount μεγαλύτερο του 1%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v