Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλύτεροι οι πωλητές στο β΄ ημίχρονο

Ανέκρουσε πρύμναν η Σοφοκλέους παρά το θετικό ξεκίνημα, με τους επενδυτές να επιλέγουν να κλειδώσουν τα κέρδη των τελευταίων ημερών. Ισχυρές απώλειες για κυπριακές, ΔΕΗ, Coca Cola. Άνοδος 5,7% για Eurobank.

Συνεδρίαση εντυπωσιακών κραδασμών, που δεν συνίσταται για "χέρια που τρέμουν", η σημερινή, έδωσε την αναμενόμενη ενδιαφέρουσα εικόνα, μετά από επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Γενικό Δείκτη.

Η τελική έκβαση επιβεβαίωσε την εκτίμηση των περισσότερων επαγγελματιών του χώρου που προέβλεπαν διόρθωση, όμως σε καμία περίπτωση το έργο των πωλητών δεν ήταν εύκολο, αφού ο Δείκτης άλλαξε πέντε φορές πρόσημο.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, η συνεδρίαση ξεκίνησε με "ΑΜΕΜ" για τους τίτλους των ΟΠΑΠ και Eurobank.

Ο πρώτος ερχόταν με "προίκα" από την χθεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με την οποία την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 29% που κατέχει το Δημόσιο, κινούμενος σε υψηλά τεσσάρων μηνών.

Η μετοχή παρέκαμψε την σημαντική αντίσταση των 6,60 ευρώ και αναρριχήθηκε μέχρι τα 6,77 ευρώ, όμως από εκεί και πέρα η εικόνα ήταν μάλλον πλαγιολισθητική, για να καταλήξει σε απογοητευτική, αφού ο τίτλος έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και στο χαμηλό ημέρας (!)

Μεταφερόμενοι στο Τραπεζικό ταμπλώ και σήμερα, Πειραιώς και Eurobank ήταν "μία ταχύτητα μπροστά" από τις υπόλοιπες Τραπεζικές μετοχές του 20αρη.

Η πρώτη ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,4690 ευρώ (+11,67%) και η δεύτερη μέχρι τα 1,21 ευρώ (+15,24%), όμως και οι δύο υπέκυψαν στο γενικότερο κλίμα και έκλεισαν σημαντικά χαμηλότερα.

Στην περίπτωση της Eurobank το κλείσιμο υψηλότερα των 1,10 ευρώ δημιουργεί τεχνικές ενδείξεις για κίνηση προς τα 1,25 ευρώ.

Για την Πειραιώς, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε σημαντικά ψηλότερα, παραμένει τεχνικά ζητούμενο το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 0,45 ευρώ για να κινηθεί προς τα 0,50 ευρώ, αφού η μετοχή γύρισε και έκλεισε και με αρνητικό πρόσημο.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, μάλλον αξίζει αναφοράς η έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση για την μετοχή της Τρ. Ελλάδος.

Εντυπωσιακή αλλαγή στην τεχνική εικόνα του Τραπεζικού δείκτη που έχασε με ιδιαίτερη ευκολία το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 300 μονάδων και αν δεν αντιδράσει μπορεί να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 273 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τα πρώτα λεπτά κινήθηκε έντονα ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 782,79 μονάδες (+1,59%), όταν και ξεκίνησε η πρώτη κίνηση από πλευράς πωλητών με ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις σε Εθνική και Alpha Bank και "χώσιμο" στην Coca-Cola που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 13,93 ευρώ (-5,24%), παρασύροντας τον Δείκτη μέχρι τις 746,96 μονάδες (-3,06%).

Η επιμονή των Πειραιώς και Eurobank, η παραμονή του ΟΠΑΠ σε θετικό πρόσημο και η επιστροφή στο "πράσινο" των Εθνικής και ΟΤΕ, διάβρωσαν το σύνολο των απωλειών, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο και η συνέχεια της συνεδρίασης να αναλωθεί σε αλλαγές προσήμων και υψηλές συναλλαγές.

Επίθεση των πωλητών

Όλα αυτά μέχρι τις 15.20, όταν οι πωλητές έριξαν "όλα τα όπλα στη μάχη" πιέζοντας εκτός από την Coca-Cola (που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο) και τις ΔΕΗ και Ελ. Πετρέλαια.

Άρχισε πλέον να γενικεύεται η αίσθηση ότι ο Γενικός Δείκτης θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο και εκεί ακριβώς έπαιξε σημαντικότατο ρόλο η "ποιότητα" των εγχώριων traders και ο απόλυτα βραχυπρόθεσμος ορίζοντας με τον οποίο κινούνται.

Έτσι μετά τις 16.45 η εικόνα διόρθωσης μετατράπηκε σε εικόνα μίνι "sell off", με αποτέλεσμα Γενικός, Τραπεζικός και FTSE να κλείσουν πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και με απώλειες που σίγουρα “τραυμάτισαν” χαρτοφυλάκια και ψυχολογία των "καθυστερημένων" αγοραστών.

Ασφαλώς και η σημερινή σημαντική διόρθωση, δεν άλλαξε την βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα της Αγοράς, όμως κατέδειξε ότι στο Χ.Α. δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για επιστροφή των επενδυτών που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά.

Επίσης το γεγονός ότι η σημερινή διόρθωση έγινε με αρκετά υψηλό τζίρο που ξεπέρασε τα 100 εκατ. παραπέμπει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις για την εξαγωγή "ασφαλέστερων" συμπερασμάτων.

Στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή του Ελλάκτωρα, μόλις τρεις διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Τιτάν, (+0,86%), Eurobank (+5,71%), MIG (+0,35%).

Αντίθετα οι Κυπριακές CPB (-13,04%) και Κύπρου (-12,46) επέστρεψαν δριμύτερες στο “κόκκινο”, ενώ στην τρίτη θέση των ημερήσιων χαμένων τερμάτισε η Alpha Bank (-8,24%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 6% για Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο και Εθνική, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 741,76 μονάδες με απώλειες 3,73%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 106 εκατ.

Προβλημάτισε η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές έναντι 92 πτωτικών, για 29 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 6%, ενώ από τους λίγους θετικά διακριθέντες ξεχώρισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ιντρακόμ, Ελαστρον και το αξιοπρόσεκτο “bid” στην Nutriart.


Η αντίσταση των 750

Τεχνικά και η σημερινή πτωτική συνεδρίαση, όπως και η χθεσινή ανοδική, επιβεβαίωσαν ότι οι 750 μονάδες είναι ψυχολογικό όριο και τίποτα άλλο. Όσο εύκολα υπερκεράστηκε χθες στην άνοδο, άλλο τόσο εύκολα παραβιάστηκε σήμερα στην πτώση.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, η όποια διόρθωση πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης 730 – 722, καθώς σε όποια άλλη περίπτωση δεν μπορούν να αποκλειστούν "ατυχήματα".

Παρά τα "τραύματα" που έφερε η σημερινή βίαια διόρθωση με την εικόνα "ξεπουλήματος" που την συνόδευσε προς το τέλος, δεν είναι λίγοι αυτοί που δηλώνουν ακόμα αρκετά απαισιόδοξοι, ιδιαίτερα αν δεν υποτροπιάσει το διεθνές κλίμα.

Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, και αν δεν σημειωθεί κάποια ανατροπή στον πολιτικό τομέα ο Γενικός Δείκτης μπορεί εύκολα να οδηγηθεί πάνω από τις 900 μονάδες (!)

Οι τάσεις στις διεθνείς αγορές

Στάση αναμονής σε Ευρωπαϊκές Αγορές και Wall Street, καθώς το σύνολο των επενδυτών περιμένει την επόμενη “προφητεία” Bernanke, σήμερα το απόγευμα.

"Οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να είναι θετικές, αλλά δεν επιλύουν μονομιάς την κρίση χρέους", προειδοποιούν οι αναλυτές της Nomura, αναφερόμενοι τόσο στις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ για νέο γύρο αγοράς Κρατικών ομολόγω, όσο και στην επικείμενη εφαρμογή του ESM, μετά το "πράσινο φως" που έλαβε χθες από το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

"Εάν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη εξεταστούν μονομερώς και ξεχωριστά, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως δεν επαρκούν για την επίλυση της κρίσης", σχολιάζει ο οίκος.

"Το πρόσφατο ράλι του ευρώ πλησιάζει στο τέλος του. Ήρθε η ώρα για «short» τοποθετήσεις", τονίσει η Nomura.

Την αξιολόγηση “ΑΑΑ” για τη Γερμανία επιβεβαίωσε ο οίκος αξιολόγησης Egan-Jones, προειδοποιώντας ωστόσο ότι μπορεί να υποβαθμιστεί καθώς αυξάνεται ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τον μηχανισμό ESM, ο οίκος σημειώνει πως το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές υποχρεώσεις για τη Γερμανία και μείωση της συνολικής ποιότητας της πίστωσης. Σύμφωνα με τους αναλυτές του Egan-Jones, η Αγορά θα υποδεχθεί θετικά την απόφαση, ωστόσο η Γερμανία θα υποστεί οικονομική και δημοσιονομική ζημιά.

Το Γερμανικό οικονομικό think tank IfW αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, “βλέπει” πλέον ότι το Γερμανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 0,8% το 2012 – έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,9%. Για το 2013 προβλέπει ότι η Γερμανία θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 1,1% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,7%.

Εάν οι Ιταλία και Ισπανία δεν κατορθώνουν να φέρουν αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών τους μεσοπρόθεσμα, η βιωσιμότητα του χρέους τους θα αμφισβητηθεί, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Fitch έθεσε σε καθεστώς παρακολούθησης (RWN) την αξιολόγηση της αυτόνομης Επαρχίας της Καταλονίας. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η απόφαση αντανακλά την αβεβαιότητα για την έγκαιρη συγκρότηση από την Ισπανική Κυβέρνηση του ταμείου ρευστότητας για τις περιφέρειες (FLA). Η Fitch εκτιμά ότι μέχρι να τεθεί σε ισχύ το ταμείο, οι θέσεις των Περιφερειών με όρους ρευστότητας θα βρίσκονται υπό πίεση.

Η Ιταλία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η ανάκαμψη δεν θα επέλθει νωρίτερα από το δεύτερο τρίμηνο του 2013 βάσει του… αισιόδοξου σεναρίου. Αυτή είναι η προειδοποίηση της Confindustria, του ισχυρότερου εργοδοτικού λόμπι της Ιταλίας, η οποία αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την οικονομία. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι το Ιταλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2,4% φέτος και κατά 0,6% το 2013 έναντι αρχικής πρόβλεψης για ύφεση 0,3%. Ο επικεφαλής ανάλυσης της Confindustria, Luca Paolazzi, δήλωσε επίσης ότι η διεξαγωγή Εθνικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν την Άνοιξη το 2013, “δημιουργούν αβεβαιότητα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβολή αποφάσεων για δαπάνες και επενδύσεις”

Ο δείκτης τιμών παραγωγού εμφάνισε την μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο 2009 τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Ο δείκτης αυξήθηκε 1,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο πληθωρισμός χονδρικής θα αυξηθεί 1,2%. Τον Ιούλιο ο δείκτης τιμών είχε αυξηθεί 0,3%.
Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση από το Υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 15.000 την περασμένη εβδομάδα. Οι νέες αιτήσεις διαμορφώθηκαν στις 382.000. Οι αναλυτές περίμεναν να εμφανιστούν 370.000 νέοι άνεργοι στα ταμεία, σε σχέση με 367.000 στην προηγηθείσα εβδομάδα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v