Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική αντεπίθεση στη Σοφοκλέους

Θετική αντίδραση στο ΧΑ με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της ανόδου. Κέρδη για Πειραιώς (11,8%), Alpha (5,3%), MIG (9,5%), Εθνική (+8,9%), Πτώση για ΕΛΠΕ, Motor Oil, 3Ε. Χαμηλός ο τζίρος.

Προσπάθεια Τραπεζικής ανάδυσης, μετά το σφυροκόπημα των τελευταίων ημερών που δεν έπεισε γιατί συντελέστηκε με σαφώς χαμηλότερο τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) από αυτόν που σημειώθηκε στις αμέσως προηγούμενες πτωτικές, για τον κλάδο, συνεδριάσεις.

Ο Τραπεζικός δείκτης από το υψηλότερο κλείσιμο του τελευταίου επταμήνου που σημειώθηκε στις 24/10 (396,66 μονάδες) μέχρι και χθες σημείωνε αθροιστικές απώλειες 38,32% και επόμενο ήταν να δώσει κάποια αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Άλλωστε αυτές οι βραχύβιες αντιδράσεις, πολλές φορές διευκολύνουν και το “έργο” των εν δυνάμει πωλητών.

Έτσι με “καύσιμο” την πιθανότητα η Ελλάδα να λάβει μεγαλύτερη των 31,5 δισ δόση, ξεκίνησε η σημερινή αντίδραση, με “ταγό” τον Τραπεζικό κλάδο, που ώθησε τον Γενικό Δείκτη, κατ΄ αρχήν μέχρι τις 796,02 μονάδες (+2,62%) και τον Τραπεζικό μέχρι τις 265,91 μονάδες (+8,68%).

Όμως μετά τις 14.15 οι εν δυνάμει πωλητές έκαναν περισσότερο αισθητή την παρουσία τους, τα αρχικά κέρδη διαβρώθηκαν σε σημαντικό βαθμό και έτσι χρειάστηκε και νέα αγοραστική παρέμβαση που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 16.00 για να κρατηθούν τα προσχήματα και ο Δείκτης να επιστρέψει προς τα υψηλά ημέρας, καταγράφοντας νέο ημερήσιο υψηλό στις 797,56 μονάδες (+2,82%), κάτι που δεν συνέβη με Τραπεζικό δείκτη ο οποίος δεν έδωσε νέο υψηλό ημέρας.

Η επιστροφή της Εθνικής στο MSCI

Το άλλο βραχυπρόθεσμο “στοίχημα” που “έπαιξε” σήμερα στο Χ.Α. είναι η επιστροφή της Εθνικής στον MSCI (κάποιοι πολύ λίγοι αφήνουν και κάποιες μικρές πιθανότητες στον ΟΤΕ).

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα αργά το βράδυ η Morgan Stanley Capital International θα αναβαθμίσει την Εθνική Τράπεζα, ή τον ΟΤΕ, στον δείκτη MSCI Standard Greece και επίσημα θα ισχύσει αρχές Δεκεμβρίου.

Ο οίκος έχει αναφέρει ότι οποιεσδήποτε διαγραφές προκύψουν από δυνητικές μελλοντικές εταιρικές αλλαγές, “φωτογραφίζοντας” ουσιαστικά την Coca Cola, θα αντικατασταθούν από τις μεγαλύτερες μετοχές του δείκτη MSCI Greece Small Cap. Σε επίσημη ανακοίνωση της η MSCI αναφέρει ότι θα δημοσιεύσει τον κατάλογο με τις προσθήκες και διαγραφές από τους δείκτες για το Νοέμβριο 2012 στην εξαμηνιαία αξιολόγηση της στο site www.msci.com, στις 14/11/ 2012.

Από την άλλη, αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 74% στα 230,7 εκατ. τουρκικές λίρες (127,6 εκατ. δολάρια) ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του έτους η Τουρκική θυγατρική της Εθνικής, Finansbank. Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στο ίδιο διάστημα σε 735,6 εκατ. Τουρκικές λίρες, αυξημένα κατά 36%.

Παρά την σημερινή Τραπεζική “κινητοποίηση”, το σύνολο των παραγόντων της Αγοράς παραμένει απαγορευτικά επιφυλακτικό, καθώς οι προκλήσεις για τον κλάδο είναι πολλές, όπως και τα ερωτήματα που τον ακολουθούν.

Θα έχουν οι Τράπεζες την επόμενη πενταετία ικανοποιητικά κέρδη από έσοδα, συνέργιες και αξιοποίηση στοιχείων ενεργητικού, ώστε αφενός να σχηματίζουν πρόσθετες προβλέψεις και να εξυπηρετούν τόκους προνομιούχων μετοχών και CoCos και αφετέρου να επαναγοράσουν και να ακυρώσουν CoCos και προνομιούχες μετοχές, καθώς τα πρώτα μετατρέπονται σε κοινές μετοχές στο ήμισυ της προηγούμενης τιμής αύξησης;

Επίσης, η πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, προβλέπει ότι στην περίπτωση όπου δεν επιτευχθεί η ελάχιστη συμμετοχή 10% στις ΑΜΚ τα CoCos μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές και η Τράπεζα Κρατικοποιείται.

Τα CoCos, ως γνωστόν, θα εκδοθούν με επιτόκιο 7%, που θα αυξάνεται κατά 0,5% κάθε χρόνο. Αυτό βασικά σημαίνει ότι εξαιρετικά δύσκολα οι Τράπεζες να μπορούν να πληρώσουν αυτό τον τόκο και παράλληλα να περισσέψουν και χρήματα για να αποπληρώσουν τα CoCos.

Επίσης, αν η κεφαλαιακή διάρθρωση των Τραπεζών πέσει κάτω από ορισμένα επίπεδα, τότε τα CoCos αυτομάτως μετατρέπονται σε κοινές μετοχές.

Συμπερασματικά, ακόμα και αν επικρατήσουν τα πλέον αισιόδοξα σενάρια όσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, οι όροι ανακεφαλαιοποίησης που γνωρίζει η Αγορά, θα αποτελούν σημαντικό τροχοπέδη σε οποιαδήποτε ανοδική αντίδραση που θα ευελπιστεί να κρατήσει περισσότερο από λίγες συνεδριάσεις. Θα εκλαμβάνεται σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, ενώ τα ρίσκα που αναλαμβάνουν όσοι επιμένουν να δραστηριοποιούνται στο Τραπεζικό ταμπλώ, μόνο αμελητέα δεν είναι.

Σε κάθε περίπτωση και με την βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης, για να μην αποδειχθεί “fake” η σημερινή Τραπεζική αντίδραση, θα πρέπει να έχει συνέχεια, με αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης να δώσει κατ΄ αρχήν κλεισίματα υψηλότερα των 299 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30λεπτος), η Alpha Bank υψηλότερα των 1,80 ευρώ, η Εθνική υψηλότερα των 1,82 ευρώ και η Πειραιώς υψηλότερα των 0,4590 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας και κάθε δείκτης που ανακοινώνεται απλά εκθέτει τους τελευταίος εναπομείναντες αισιόδοξους, ή όσους θέλουν να φαίνονται αισιόδοξοι (!)

Επιδείνωση της ύφεσης στην Ελλάδα

Επιδείνωση της ύφεσης στην Ελληνική οικονομία για το γ΄ τρίμηνο του 2012 καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν εμφάνισε μείωση κατά 7,2% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2011. Στο -6,3% διατηρείται η μέτρηση για το β΄ τρίμηνο ενώ αναθεωρήθηκε ανοδικά η πτώση του ΑΕΠ κατά το α' τρίμηνο στο -6,7% από -6,5%.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ υπολογίζονται με σταθερές τιμές 2005. Σε τρέχουσες τιμές, η ύφεση διαμορφώνεται στο -8,1% το γ' τρίμηνο, στο 7,2% για το β΄ τρίμηνο και στο 6,3% για το α' τρίμηνο του 2012 (!!!)

Η ΕΛΣΤΑΤ υπογραμμίζει ότι οι εκτιμήσεις βασίζονται σε προσωρινούς δείκτες και υπόκεινται σε αναθεώρηση για την παραγωγή των προσωρινών αποτελεσμάτων (7 Δεκεμβρίου 2012), όταν επιπλέον στοιχεία θα είναι διαθέσιμα.

Η προβλέψεις της Citi για Ελλάδα

Βάσει των εκτιμήσεων της Citi, η πτώση στο ΑΕΠ στο 3ο τρίμηνο επιταχύνθηκε κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2ο τρίμηνο και κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το μέσο όρο των 4 τελευταίων τριμήνων.

Με δεδομένη την επιδείνωση στο 3ο τρίμηνο, πιστεύουμε, συνεχίζει η Citigroup, ότι οι αναθεωρημένες προβλέψεις για την ανάπτυξη που μόλις δόθηκαν στη δημοσιότητα (η έκθεση της τρόικας και ο προϋπολογισμός προβλέπουν πτώση του ΑΕΠ κατά 6-6,5% στο 2012), είναι πιθανό, για μια ακόμη φορά, να είναι υπερβολικά αισιόδοξες (!!!)

Οποιαδήποτε βελτίωση στο 4ο τρίμηνο είναι εξαιρετικά απίθανη λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία, κατάσταση που επιδεινώθηκε κατά πάσα πιθανότητα κατά τους τελευταίους μήνες του έτους λόγω του γεγονότος ότι οι δόσεις του πακέτου διάσωσης για τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο είχαν παρακρατηθεί και λόγω των καθυστερούμενων πληρωμών που συνεχίζουν να συσσωρεύονται από την Κυβέρνηση.

Ακόμη, η αύξηση του αριθμού των απεργιών τους τελευταίους δύο μήνες έχει επίσης συμβάλει κατά πάσα πιθανότητα στην πτώση, ενώ περιμένουμε το ΑΕΠ να μειωθεί κατά τουλάχιστον 7,25% το 2012, καταλήγει η Citigroup.

Σύμφωνα με την JP Morgan, το Ελληνικό χρέος προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 156% το 2020. Ο οίκος εξηγεί ότι αυτό το νούμερο διαμορφώνεται αφού συμπεριληφθεί η "προσαρμογή αποθεμάτων-ροών" που περιλαμβάνεται στις Φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία το χρέος της Ελλάδας φέτος αναμένεται να είναι 16 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό, τι είχε εκτιμηθεί την Άνοιξη. Και τονίζει ότι το “OSI” πρέπει να είναι μέρος της όποιας λύσης για την Ελλάδα.

Οι αναδιαρθρώσεις χρέους κρατών

Οι αναδιαρθρώσεις χρέους Κρατών δεν είναι πάντα πετυχημένες, σημειώνει η Moody's. Όπως αναφέρει ο οίκος, μια αναδιάρθρωση Κρατικού χρέους μπορεί να παράσχει άμεση ανακούφιση σε θέματα ρευστότητας, αλλά πολλές φορές αποτυγχάνει να πετύχει την ελάφρυνση του Κρατικού χρέους.

Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Moody’s χρησιμοποιεί την Ελλάδα, της οποίας το χρέος ανερχόταν στο 171% του ΑΕΠ στα τέλη του 2011, ενώ μετά το PSI αναμένεται να ανέλθει στο 179% στα τέλη του 2012. Επιπλέον η Moody’s αναφέρει συνολικά 31 αναδιαρθρώσεις χρέους από το 1997 από τις οποίες σε ποσοστό 50%, τα επίπεδα χρέους αυξήθηκαν το επόμενο έτος της αναδιάρθρωσης.

Εν τω μεταξύ, δηλώσεις πάνε κι έρχονται όσον αφορά την επόμενη δόση για την Ελλάδα.

Η Ευρωζώνη θα πρέπει μάλλον να αυξήσει τη χρηματοπιστωτική της υποστήριξη προς την Ελλάδα, με διαγραφή του χρέους ή με ένα νέο σχέδιο βοήθειας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων δέκα Χωρών στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διευκρινίζοντας ότι δεν εκφράζεται εξ ονόματος του ΔΝΤ.

Ο ίδιος απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε νέα συμβολή του ΔΝΤ: “Το ΔΝΤ έχει ήδη δανείσει τεράστια χρηματικά ποσά στην Ελλάδα και δεν θα υποστήριζα κανένα αίτημα αύξησης της στήριξής του στη Χώρα”, δήλωσε.

Περιμένω μια πραγματική λύση που θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος, όχι μια γρήγορη λύση για την Ελλάδα, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, από την Κουάλα Λουμπούρ. "Όλοι οι εταίροι της Ελλάδας έχουν τους ίδιους στόχους, να επαναφέρουν το Ελληνικό πρόγραμμα σε τροχιά", υπογράμμισε.

Η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Κυβέρνησης. "Δεν έχουμε ακόμη την πλήρη έκθεση της τρόικα. Η απόφαση στο Γερμανικό Κοινοβούλιο για την Ελληνική βοήθεια θα πρέπει να αναμένεται μετά τις 20 Νοεμβρίου", δήλωσε.

Άλλη μια αρνητική αξιολόγηση από την Τρόικα στο α΄ τρίμηνο του 2013, η οποία θα επιβάλει επιπλέον λιτότητα στην Ελλάδα, θα οδηγήσει τη Χώρα σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα αποτελέσει τελικά και ψήφο για την παραμονή ή όχι στην Ευρωζώνη, αναφέρει η RWC Partners.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Δεν λένε “να σηκώσουν κεφάλι”, μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και Wall Street.
Το ράλι στις μετοχές των εταιρειών της Ευρωπεριφέρειας ελλοχεύει κινδύνους για τους επενδυτές, προειδοποιούν αναλυτές της Goldman Sachs.

Οι Ευρωπαϊκές εταιρείες που τα έσοδά τους εξαρτώνται περισσότερο από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, ενισχύονται στα Χρηματιστήρια προσφέροντας ευκαιρίες στους “short sellers”, μετά το ξεθύμασμα των δύο προηγούμενων ράλι.

Έρευνα του Bloomberg δείχνει ότι ανάλογα ράλι για τις μετοχές εταιρειών που εξυπηρετούν την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, επεφύλασσαν ζημίες έως 44% από τον Νοέμβριο 2010 ως τον Ιούλιο 2012. "Οι πολιτικές εξελίξεις και οι κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών στήριξαν αυτές τις μετοχές. Οι Περιφερειακές οικονομίες παραμένουν εξασθενημένες και κατά συνέπεια τα κέρδη για τις εταιρείες που είναι εκτεθειμένες σε αυτές θα συνεχίσουν να είναι αδύναμα", εκτιμά ο οίκος.

Εν τω μεταξύ, επί τα χείρω αναθεώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας τις προβλέψεις της για την Βρετανική οικονομία δηλώνοντας μάλιστα ότι “η ανάπτυξη μπορεί να αποδειχθεί πιο αδύναμη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”.

Προβλέπει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,9% για τα επόμενα δύο χρόνια έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2%. “Βρισκόμαστε ενώπιον μίας μη ελκυστικής κατάστασης με υψηλό πληθωρισμό και υποτονική ανάπτυξη” δήλωσε και ο διοικητής της Μέρβιν Κινγκ, τονίζοντας ότι “ο στόχος για μείωση του πληθωρισμού κάτω από το 2% θα επιτευχθεί μετά το τρίτο τρίμηνο του 2014”.

Η Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε ανακοίνωση αναφορικά με αξιολογήσεις που σχετίζονται με την Ιταλία, αντιδρώντας στη δίωξη που ασκήθηκε εναντίον της ίδιας και δύο στελεχών της. Ο οίκος αξιολόγησης μάλιστα απειλεί με πλήρη αποχώρηση από την Ιταλία.

Η Bankia θα ανακοινώσει σύντομα την απόλυση του 25% του προσωπικού της, δηλαδή περίπου 5.000 εργαζόμενους, αναφέρει η εφημερίδα “El Mundo” στην ηλεκτρονική της έκδοση. Οι απολύσεις στην 4η μεγαλύτερη Ισπανική Τράπεζα θα ενταχθούν στο σχέδιο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε για πρώτη φορά από τον Μάιο στην Αμερικανική Αγορά κατά 0,2% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζοντας άνοδο 2,3% στο 12μηνο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης τιμών χονδρικής θα αυξηθεί 2,6%. Τον Σεπτέμβριο οι τιμές είχαν εμφανίσει άνοδο 2,1%.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 0,3% τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη μείωση της τάξης του 0,2% μετά την άνοδο 1,1% τον Σεπτέμβριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., “οι επενδυτές κατάλαβαν, με χρονική καθυστέρηση, τα προβλήματα του Τραπεζικού κλάδου τα οποία στην παρούσα φάση τους καθοδηγούν στην έξοδο.

Η προοπτική μεγάλου “dilution” για τους παλιούς μετόχους των Τραπεζών, καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη να πάρουν την σκυτάλη του πρωταγωνιστή άλλες επενδυτικές επιλογές.

Επίσης, να επιδιωχθεί η συστηματική διαφοροποίηση της συμπεριφοράς τέτοιων επενδυτικών επιλογών και η αποφυγή της αγελαίας κίνησης του συνόλου (είτε ανοδικά είτε καθοδικά), ιδιαίτερα σε συνεδριάσεις υψηλής μεταβλητότητας.

Το μέλλον της Αγοράς θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις της Ε.Ε. που συντηρεί το σκηνικό δημοσιονομικής λιτότητας της Χώρας και παράλληλα τροφοδοτεί καταλυτικά την ύφεση” είναι το συμπέρασμα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών από εγχώριες ΑΧΕ.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε και αρκετά θετικά μηνύματα, αρκεί αυτά να έχουν συνέχεια.

Έτσι ίσως χρήζει επισήμανσης ότι από το ταμπλώ του 20αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΟΤΕ (δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), MIG, Βιοχάλκο (δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), ΔΕΗ, Ελλάκτωρ (δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), Κύπρου (δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), Jumbo, Τιτάν (προσπάθεια αντίδρασης μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις) και Μυτιληναίος.

Ο τελευταίος συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και έκλεισε στο κάτω όριο της ζώνης αντίστασης 3,57 – 3,65 ευρώ, την οποία αν υπερφαλαγγίσει η αμέσως επόμενη αντίσταση οριοθετείται στην ζώνη 3,90 – 4,10 ευρώ.

Χαμηλότερα του 20αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο (μεταξύ άλλων) κινήθηκαν και οι ΕΧΑΕ, Ιατρικό, Ελ. Καλώδια, Άβαξ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Intralot, Fourlis, Αττικής, Ιντρακόμ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στην περίπτωση της τελευταίας, μπορεί να έχει αξία η σημερινή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η εισηγμένη θα ανακοινώσει αύριο τα αποτελέσματα εννεαμήνου και όχι στις 29/11 που είχε αρχικά ανακοινώσει.

Μόλις τέσσερις οι “κόκκινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του FTSE, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της CPB και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-1,16% και κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο), Ελ. Πετρέλαια (-1,11%), Motor Oil (-2,89% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και ΟΠΑΠ (-0,20% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την Πειραιώς (+11,78%). Κέρδη μεγαλύτερα του 8% για Μυτιληναίο και Εθνική, του 7% για Ελλάκτωρα και Eurobank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκελεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε στις 794,72 μονάδες με κέρδη 2,45%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 64,4 εκατ. από τα οποία τα 1,9 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΠΑΠ, Coca-Cola).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 94 ανοδικές μετοχές έναντι 36 πτωτικών και για 23 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Κοντά στην στήλη, για να δώσει τις τεχνικές του γνώσεις το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ που αναφέρει:

Ο Τραπεζικός κλάδος μετά και τα νέα δεδομένα, θα πρέπει και πάλι να πάρει ανάσες αν θέλει να είναι επιτυχημένη η ανακεφαλαιοποίηση του με το 10% των ιδιωτών. Επιμένουμε ανεξάρτητα το πως θα κινηθούν οι Τράπεζες, το βραχυπρόθεσμο επόμενο διάστημα, μεσοπρόθεσμα αν η Αγορά πάει καλά δεν θα έχουν τις αποδόσεις που θα έχουν άλλοι τίτλοι.

Όσον αφορά τον FTSE και σε ημερήσιο γράφημα, η είσοδος μας έχει κατέβει αισθητά στις 298 μονάδες σε κλείσιμο, ενώ ακόμα το “intraday: μας δίνει είσοδο στο 293 που συμπτωματικά είναι και το πτωτικό μας trend και πλέον είναι πολύ κοντά και με την ημερήσια είσοδο μας.

Μεταφερόμενοι στο εξωτερικό, ο DAX χρειάζεται μία διάσπαση του 7188 για να ανησυχήσει το “short”. Στήριξη κύρια το 7093 που διάσπαση πάλι μπορεί να δοκιμάσει το 7045 επίπεδο.
Ο S&P 500 συνεχίζει την συσσώρευση ανάμεσα στο 1365 και 1388 χωρίς να θέλει να δώσει κάποια καινούργια τάση. Όσο κλείνει αρνητικός σε ημερήσιο, η τάση παραμένει πτωτική ενώ το 1365 είναι η κύρια στήριξη που κατοχύρωση μπορεί να δώσει το 1355. Το 1381 κοντινή αντίσταση με κύρια την περιοχή του 1386-1389.

Συσσώρευση και για τον Dow που κινείται ανάμεσα στο 12680 και 12850, που διάσπαση το πιο πιθανό είναι να τον φέρει στο 12600. Όσο σε ημερήσιο δεν μπορεί να κλείσει θετικός, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάποια σοβαρότερη αντίδραση, μιας και τον λόγο τον έχουν οι “bears”, αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.


------ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης, με τα συμβόλαια του 20αρη και τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών να παρουσιάζουν σημαντική μείωση συναλλαγών. Τα τελευταία έφθασαν τα 69.402 συμβόλαια.
 
Το συμβόλαιο του FTSE επέδειξε καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το premium λίγο πάνω από το 1%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.409, τιμή εκκαθάρισης 287,5), κινήθηκαν μεταξύ 278 και 288 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δραστηριότητα από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5900 ΕΧΑΕ, 6500 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (25.947), Alpha Bank (15.204), Κύπρου (3.825), ΔΕΗ (2.175), ΟΤΕ (2.306), ΟΠΑΠ (1.623), Πειραιώς (12.290), Μυτιληναίο (439), Eurobank (1.351), MIG (742), ΓΕΚ (250), Intralot (762), CPB (2.009), ΕΧΑΕ (120).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 σκαρφάλωσε στο 60%, με τον όγκο συναλλαγών να περιορίζεται στα 1013 δικαιώματα (914 calls και μόλις 99 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.350.349 τεμ.), Εθνική (4.512.206 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v