ΧΑ: Αναμονή στα υψηλά…

Με μικρές διακυμάνσεις το ΧΑ περιμένει στην περιοχή των 870 μονάδων (303 για τον 25άρη). Παλεύει τα 1,40 ευρώ η Εθνική. Υπεραπόδοση για MIG, Κύπρου, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Πειραιώς. Ζητούμενο η υπέρβαση των 880 μον.

Περισσότερο διερευνητικού χαρακτήρα θεωρούνται τα πρώτα 30-40΄της συνεδρίασης με την πλειονότητα των ενεργών παικτών να τηρεί στάση αναμονής, ανίχνευσης της συνέχειας. Ετσι βασικοί δείκτες, μετοχές κινούνται περίπου όπως και στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης. Με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει αρχικά έως τις 866 μονάδες για να ανακάμψει σταδιακά προς τις 875 μονάδες.

Σχεδόν πανομοιότυπη η διακύμανση για τον Ftse Large Cap καθότι η μέχρι τώρα διακύμανση των τραπεζικών διευκολύνει. Στην περιοχή των 303 και εντός του εύρους των 301-305,5 μονάδων ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που μετά τις 11.00-11.05 «γύρισε» και πάλι χαμηλότερα.

Το βάρος για τον δείκτη δεν προέρχεται- τουλάχιστον μέχρι τις 11.05΄- από τραπεζική μετοχή αλλά από τους πωλητές στην CCH 3E που έχουν ελαφρύ προβάδισμα με την τιμή της μετοχής έως και 1,35% χαμηλότερα.

Ενδιαφέρον στοιχείο η προσπάθεια κατοχύρωσης, μάλλον βραχυπρόθεσμων, θέσεων στο διάστημα 10.50-10.55 οπότε και σημειώθηκαν οι μέχρι τώρα τοπικές κορυφές της συνεδρίασης. Κίνηση που αποδίδεται στην εύλογη προσπάθεια μερίδας παικτών να διασφαλίσουν βραχυπρόθεσμες υπεραξίες που σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορεί να θεωρηθούν αμελητέες.

Χαρακτηριστικότερη και λόγω της συγκυρίας η περίπτωση της Intralot, με απόδοση σχεδόν 13,5% σε διάστημα εβδομάδας. Οπως φαίνεται από το ημερήσιο διάγραμμα της μετοχής σημαντικές πωλήσεις-πράξεις έγιναν προς τα υψηλά ημέρας κοντά στα 1,79 ευρώ, ενώ στις 11.10΄είχαν αλλάξει χέρια περί τις 225 χιλιάδες τεμάχια. Σημαντική κίνηση και για τη μετοχή της ΔΕΗ, με σχεδόν 15,5% στο ίδιο διάστημα και τις πρώτες βραχυπρόθεσμες ρευστοποιήσεις να επιχειρούνται στα 5,57 ευρώ.

Σχετική σταθερότητα στις τράπεζες με την ΕΤΕ να αντιδρά από τα 1,36 και η Alpha Bank από τα 1,61 ευρώ ενώ και σήμερα αυξημένες συναλλαγές έχουν γίνει στη μετοχή της Πειραιώς. Κινητικότητα και στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής, που μετά την χθεσινή καταγραφή νέου υψηλού έτους στα 2,93 ευρώ «μαζεύεται» εκ νέου από τα 2,82 ευρώ.

Αντιθέτως επιθετικότερη δείχνει η Μέτκα που μετά το χθεσινό υψηλό στα 8,94 δοκιμάζει σήμερα στα 895 ευρώ αλλά με μέτριο τζίρο (2.300 τμχ στις 11.10΄). Υψηλότερες τιμές για ΕΧΑΕ, Marfin Investment Group, Folli-Follie Group, ΟΤΕ έως τα 4,78 ευρώ.

Από τεχνικής πλευράς η μέχρι τις 11.20΄εικόνα παρέπεμπε σε μάλλον διστακτική συνεδρίαση με την ζητούμενη υπέρβαση των 880 μονάδων (έστω και ενδοσυνεδριακά) να μην επιτυγχάνεται. Θυμίζουμε, πως στην χθεσινή συνεδρίαση ο δείκτης «έγραψε» τις 880 μονάδες για να μην τις κρατήσει ωστόσο σε κλείσιμο.

Αντίστοιχα ο ...25άρης μπορεί να «φλερτάρει» με την πολύ σημαντική αντίσταση στις 310 μονάδες αλλά ακόμη το...μεγάλο βήμα δεν γίνεται. Πιθανότατα γιατί η αγορά χρειάζεται πλέον- μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη μέχρι εδώ προεξόφληση- το κάτι παραπάνω.

Το σημαντικό είναι, πως το ΧΑ έφτασε μέχρις εδώ με τις τράπεζες να πιέζονται λόγω των γνωστών προβλημάτων. Και αυτό μας καθιστά συγκρατημένα αισιόδοξους για τη συνέχεια, ακόμη και εάν θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η πιθανότητα για ενδιάμεση διόρθωση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v