Ατακτη επιστροφή στο όριο των 1000

Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη στο όριο των 1.000 μονάδων. Eνισχύονται οι θέσεις short. «Παλεύει» το 1 ευρώ η ΕΤΕ, ισχυρές πωλήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Στο "κόκκινο" όλες οι μετοχές του FT-25.

Κατηφορίζουν οι αγορές, ξεπερνά το 3% η διόρθωση στο Χ.Α. κι οι δείκτες υποχωρούν σχεδόν κάθετα μετά το μεσημέρι.

Στο όριο των 1000 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 336 μονάδες ο FTSE Large Cap, με σημαντικές απώλειες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ωμή παρέμβαση των ευρωπαϊκών κέντρων στις ιταλικές εκλογές και άμεση ενεργοποίηση του short selling σε μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ευθεία προειδοποίηση του «σοσιαλιστή» Μ. Σουλτς για τυχόν επανεκλογή Μπερλουσκόνι, «επιθυμία» της δεξιάς Μέρκελ για ήττα της κεντροαριστεράς, σύμφωνα με τον τραπεζίτη Μ. Μόντι και ο… ασκός του Αιόλου απειλείται να ανοίξει στην ευρωπεριφέρεια.

Ταυτόχρονα, οι χθεσινές ειδήσεις από τις ΗΠΑ και οι σκέψεις για αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προβλημάτισαν τους επενδυτές.

Ενδεικτική επίσης η σημαντική υποχώρηση της κυριότερης ισοτιμίας του ευρώ έναντι δολαρίου στο 1,32.

Στο Χ.Α., αφορμής δοθείσης, κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες γυρίζουν ταχύτατα μεγάλο μέρος των θέσεών τους σε συμβόλαια (πώλησης), με τον ΟΠΑΠ στα 7,11 ευρώ (-4,56%), τη ΔΕΗ στα 7,56 ευρώ (-6,9%) και τον ΟΤΕ στα 5,99 ευρώ (-3,07%).

«Παλεύει» το 1 ευρώ η Εθνική ενώ όλες οι μετοχές του FT-25 είναι στο κόκκινο. Σημαντικές πωλήσεις, πιέσεις σε Μυτιληναίο, Frigoglass, Βιοχάλκο, Intralot, Jumbo, MIG, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ.

Ανάλογη εικόνα και για την πλειονότητα των μετοχών του FT Mid, που διορθώνει προς τις 1.200 μονάδες.

Λίγο πριν από τις 16.30 η αξία των συναλλαγών κυμαινόταν στα 63 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 28 εκατ. ευρώ σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v