Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θετικό κλείσιμο σε "κόκκινη" εβδομάδα

Ευπρόσδεκτη ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Σημάδια ζωής στις τράπεζες, υπεραπόδοση για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Εβδομαδιαίες απώλειες 12,18% για τον τραπεζικό δείκτη.

Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες για Γενικό και Τραπεζικό δείκτη 7,09% και 20,13% αντίστοιχα, απόλυτα φυσιολογικό ήταν να σημειωθεί ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, αφού όλα όσα προβλημάτιζαν την Αγορά κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, συνεχίζουν να υφίστανται.

Για τους ασχολούμενους με τα στατιστικά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν η τρίτη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 3,84%, ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 12,18%, ενώ η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών διθαμορφώθηκε στα 54 εκατ. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 4,89% και ο Τραπεζικός απώλειες 36,49%.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, στην αρχή της οποίας η νευρικότητα ήταν έκδηλη και συνοδεύτηκε με αλλαγές προσήμων (έξι φορές), όμως μετά τις 15.02 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μάλιστα έκλεισε αρκετά κοντά στο υψηλό ημέρας, κάτι που δεν φάνηκε να "ενθαρρύνει" τα χαρτοφυλάκια που πάραδοσιακά κινούνται στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ.

Μία ματιά στις πρώτες θέσεις των πρωταγωνιστών ημέρας, θα επιβεβαιώσει την άποψη ότι ελάχιστοι τίτλοι συνδύασαν αξιόλογα κέρδη με σχετικά πειστικές στυναλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ταμπλώ του 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Κύπρου, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Frigoglass, ενώ στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank Properties, Frigoglass και ΕΧΑΕ.


Η αγορά δεν ακολούθησε το θετικό διεθνές κλίμα

Δεν κατάφερε η Αγορά να εναρμονιστεί με το θετικό διεθνές κλίμα την εβδομάδα που πέρασε με αποτέλεσμα o Γενικός Δείκτης να υποχώρησει κάτω από τις 1000 μονάδες μετά από αρκετές εβδομάδες παραμονής πάνω από το εν λόγω ψυχολογικό επίπεδο, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η διολίσθηση ήρθε ως αποτέλεσμα της έλλειψης ικανών νεών να δημιουργήσουν ισχυρά εναύσματα στους επενδυτές, ενώ η ανοδική αντίδραση της Παρασκευής προς το παρόν καταγράφεται ως αντίδραση "φτήνιας", ειδικά στον Τραπεζικό κλάδο όπου οι αποτιμήσεις είδαν επίπεδα τιμών Ιουνίου 1987.

Σε σημαντικό βαθμό ο συνδυασμός της επιρροής των διαγραφών των Τραπεζικών μετοχών από τους διεθνείς δείκτες την ερχόμενη Παρασκευή και της άκαμπτης στάσης της Τροίκας αναφορικά με τους όρους της ανακεφαλαιοποιήσης των Τραπεζών έπαιξε το ρόλο της στην διαμόρφωση της ψυχολογίας η οποία δεν άφησε ανεπηρέαστη την υπόλοιπη Αγορά.
 
Η διόρθωση πάντως από τα υψηλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει χαλάσει το κλίμα αφού δεν διαπιστώνεται κάποιος ισχυρός λόγος αλλαγής στάσης. Η φθορά ωστόσο θα συνεχιστεί όσο τα βασικά μέτωπα παραμένουν χωρίς εξέλιξη, βάζοντας την Αγορά σε μια λογική εσωστρέφειας και τους επενδυτές σε στάση αναμονής.


Ο ΓΔ εξήλθε από το πλαγιοανοδικό κανάλι διακύμανσης

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης εξήλθε από το πλαγιοανοδικό κανάλι διακύμανσης των τελευταίων επτά μηνών με μάλλον αναμενόμενο τρόπο:

Κλείσιμο κάτω από την γραμμή τάσης, χαμηλός τζίρος αντίδρασης και επιτάχυνση πτώσης με αυξημένο τζίρο την ημέρα της διάσπασης.

Σε επίπεδο δεικτών όλοι οι βασικοί μεσοπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν δώσει σήματα πώλησης, ενώ οι ταλαντωτές αν και προσέγγισαν τις υπερπωλημένες περιοχές δεν έχουν εισέλθει ακόμα σε αυτές.

Από την άλλη πλευρά οι Τραπεζικοί τίτλοι οι οποίοι ηγήθηκαν της αντίδρασης έφθασαν σε σημαντικά υπερπωλημένα επίπεδα από τα οποία ξεκίνησε μια πρόσπάθεια διόρθωσης. Πλέον οι 970 μονάδες έχουν αλλάξει ιδιότητες αφού αποτελούν την βασική αντίσταση της Αγοράς ενώ το πιθανό όριο για το πέρας της διόρθωσης εξακολουθεί να παραμένει η ζώνη των 905 – 915 μονάδων.

Επικρατέστερο σενάριο για το κοντινό μέλλον είναι η διαμόρφωση συσσωρευτικού σχηματισμού καθώς ένα μέρος της πίεσης ενόψει των Τραπεζικών αυξήσεων έχει ήδη ενσωματωθεί στις τιμές όπως και μέρος από τις εκροές που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση των δεικτών.

Tην ερχόμενη Τρίτη (12/3) θα διεξαχθεί δημοπρασία τριμηνιαίων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου αρχικού ύψους 875 εκατ. ευρώ ενώ κατά την διάρκεια της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (11/3), Frigoglass (12/3) και Motor Οil (14/3).

Ωστόσο η ερχόμενη Παρασκευή και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον λόγω των αναδιαθρώσεων βασικών διεθνών δεικτών που παρακολουθούν επενδυτικά κεφάλαια σημαντικού ειδικού βάρους (Eurostoxx, MSCI, FTSE) ενώ την ίδια ημέρα κλείνουν οι σειρές Παραγώγων του Μαρτίου για δείκτες και μετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επιμένουν στην θετική τους εικόνα οι μεγάλες διεθνείς Αγορές από Ασία μέχρι Wall Street. Προβληματισμό δημιούργησαν τα εμπορικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Κίνα, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν απότομα, ενώ αντιθέτως, οι εξαγωγές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Συγκεκριμένα οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 21,8%, ενώ οι αναλυτές έβλεπαν αύξηση μόλις 5%. Οι εισαγωγές όμως μειώθηκαν κατά 15,2% στο χαμηλότερο επίπεδο 13 μηνών, αντικατοπτρίζοντας την αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης.

Τον προηγούμενο μήνα, οι εισαγωγές στην Κίνα είχαν εκτιναχθεί κατά 28,8%. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη μείωση κατά 10%. Έτσι, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ, στα 15,25 δισ.δολ. από 29,15 δισ. δολ. τον Ιανουάριο.

Νέα προειδοποίηση απεύθυνε το Πεκίνο για τον κίνδυνο πολέμου νομισμάτων, προειδοποιώντας ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα πληρώσουν τελικά το τίμημα των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων.


Η Ιαπωνία εξήλθε από την ύφεση

Η Ιαπωνική οικονομία εξήλθε από την ύφεση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 (Nikkei σε νέα υψηλά πέντε ετών), καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε ελαφρώς, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Κυβέρνηση μετά τα αναθεωρημένα οικονομικά στοιχεία.Για το σύνολο του 2012, η ανάπτυξη αυξήθηκε κατά 2,0%.

Οι εξαγωγές των Χωρών που μετέχουν στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 4 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν και τα οποία ενισχύουν τα επιχειρήματα όσων επιμένουν ότι η ανοδική πορεία του ευρώ δυναμιτίζει τις απόπειρες ανάκαμψης της Ευρωζώνης.

Επιστροφή της Γαλλικής οικονομίας στην ανάπτυξη προβλέπει για το πρώτο τρίμηνο του 2013 η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Γαλλίας εκτιμά ότι η Γαλλική οικονομία θα καταγράψει για το πρώτο τρίμηνο του 2013 ρυθμό ανάπτυξης 0,1%. Επισημαίνεται ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, το Γαλλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% σύμφωνα με τα στοιχεία της INSEE.

Επίσης, η Τράπεζα της Γαλλίας αναφέρει ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης για το βιομηχανικό κλάδο ενισχύθηκε στο 96 το Φεβρουάριο από 95 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τον κλάδο υπηρεσιών μειώθηκε στο 88 από 90.

Συνεχίστηκε η κάθετη πτώση στον Ισπανικό βιομηχανικό κλάδο. Τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 5%. Τον αμέσως προηγούμενο μήνα, είχε καταγράψει κάθετη πτώση κατά 7,1%.

Αμετάβλητη έμεινε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας κατά τον Ιανουάριο διαψεύδοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε μηδενική μεταβολή τον Ιανουάριο, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε αυξηθεί κατά 0,6%. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν για τον Ιανουάριο αύξηση 0,5%.

Οι Τράπεζες της Ευρωζώνης θα αποπληρώσουν την επόμενη εβδομάδα το ποσό των 4,23 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από τα τριετή δάνεια που έλαβαν από αυτήν πριν από ένα έτος.

Το ποσό αυτό είναι πολύ μειωμένο σε σχέση με τα ποσά που αποπλήρωναν το τελευταίο δίμηνο, γεγονός που δείχνει ότι οι Τράπεζες προτιμούν να έχουν ταμειακό πλεόνασμα σε περίπτωση που υπάρξει ξανά στενότητα στις Χρηματοπιστωτικές Αγορές.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το πιστωτικό άνοιγμα των Νοικοκυριών στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Ιανουάριο στα 16,2 δισ. δολάρια έναντι 15 δισ. τον προηγούμενο μήνα, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Fed. Το μηνιαίο χρέος των Νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 7% τον Ιανουάριο έναντι μείωσης 6,6% τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι η αύξηση του χρέους τον Ιανουάριο ήταν η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2012.

Οι 17 από τις 18 μεγαλύτερες Τράπεζες των ΗΠΑ μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ενδεχόμενη βαθιά ύφεση και να διατηρήσουν τα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια πάνω από το όριο που θέτει η Κεντρική Τράπεζα. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των stress test που διεξήγαγε η Fed. Μόνο η Ally Financial Inc., η οποία δραστηριοποιείται στην Αγορά αυτοκινήτου και έχει περάσει στον έλεγχο του Δημοσίου πέφτει κάτω από το όριο του 5% σε επίπεδο Core Tier 1.

Τα stress tests της Federal Reserve έδειξαν πως η Goldman Sachs είναι ένας από τους πιο αδύναμους χρηματοοικονομικούς ομίλους της Wall Street, ενώ αντιθέτως ενίσχυσαν την αισιοδοξία της Citigroup τόσο, ώστε ο όμιλος να ανακοινώσει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, μεταδίδουν οι FT.


Καλά τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ

Η Αμερικανική οικονομία δημιούργησε 236.000 νέες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, αρκετά περισσότερες από ότι προέβλεπαν οι αναλυτές. Αναλυτικά, στον Ιδιωτικό τομέα δημιουργήθηκαν 246.000 θέσεις εργασίας ενώ στο Δημόσιο το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 10.000 άτομα. Οι αναλυτές του Reuters, προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 160.000 νέες θέσεις εργασίας.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εργασίας αναθεώρησε προς τα κάτω τα στοιχεία για τις νέες θέσεις τον Ιανουάριο και προς τα πάνω για το Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις για το Ιανουάριο αναθεωρήθηκαν στις 119.000 από 157.000 και για το Δεκέμβριο στις 219.000 από 196.000. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 7,7%, από 7,9% τον Ιανουάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2008. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα παραμείνει αμετάβλητο στο 7,9%.

Οι αυξήσεις στους φόρους που πληρώνουν οι πλούσιοι Αμερικάνοι και οι μειωμένες Κυβερνητικές δαπάνες θα έχουν σοβαρότατη επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος, εξαλείφοντας την θετική επίπτωση της αναζωογόνησης της Αγοράς κατοικιών και της φθηνότερης ενέργειας, προειδοποίησε ο Νουριέλ Ρουμπινί, μιλώντας στο CNBC.
 
Ο ίδιος προειδοποίησε πως, αν και οι Αγορές μετοχών είναι θετικές, οι επενδυτές πρέπει να προετοιμάζονται για ένα νέο σοκ στο δεύτερο ήμισυ του έτους, καθώς τα έσοδα θα αρχίσουν να είναι απογοητευτικά.Οι μετοχές αποτελούν την πιο ενδιαφέρουσα κατηγορία στοιχείων ενεργητικού τη δεδομένη στιγμή, δήλωσε στο Bloomberg ο Jim O’Neill της Goldman Sachs. "H Iαπωνία είναι ακόμα φθηνή, παρά το τεράστιο ράλι" ανέφερε ο κ. O’Neill, λέγοντας ότι παραμένουν φθηνές και οι Αγορές των BRIC’s και της Περιφέρειας της Ευρώπης.


Οι εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία

Οι διεθνείς δανειστές θα ήθελαν η Κύπρος να αυξήσει τον εταιρικό φόρο της και να εισαγάγει φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών καθώς και φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, για να διασφαλίσει ότι μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο διάσωσης το οποίο ζήτησε από την Ευρωζώνη το περασμένο έτος, δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι της Ευρωζώνης.

Οι ίδιοι ανέφεραν πως η Κύπρος έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο συνεισφοράς στη διάσωσή της αν λάβει το ίδιο πιστωτικό status όπως οι δανειστές της Ευρωζώνης - δηλαδή να αποπληρωθεί αμέσως μετά το ΔΝΤ. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης πως Ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρονται να αγοράσουν πλειοψηφικό ποσοστό στη Cyprus Popular Bank και να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στην Τρ. Κύπρου.

Η τελευταία δήλωση έδωσε σημαντική κινητικότητα στις μετοχές των Τρ. Κύπρου και CPB, με τους δύο τίτλους να κλείνουν στο υψηλό ημέρας.

Το παραπάνω σενάριο δείχνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον, όμως ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι ακόμα "αιωρούνται" σενάρια για "κούρεμα" των καταθέσεων στις Κυπριακές Τράπεζες, ενώ συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η απόσυρση καταθέσεων.Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας “Daily Telegraph” η φυγή των καταθέσεων έχει φθάσει το 12% του ΑΕΠ της Κύπρου στον περασμένο μήνα.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου έφυγαν γύρω στο 1 δισ ευρώ, γράφει η Βρετανική εφημερίδα, καθώς οι καταθέτες φοβούνται ότι θα πληγούν τα κεφάλαια τους καθώς εντείνεται η Τραπεζική κρίση εν μέσω των καθυστερήσεων για τη χρηματοδοτική στήριξη της Λευκωσίας.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είχε γνωστοποιήσει πως τον Ιανουάριο είχαν φύγει καταθέσεις ύψους 1,7 δισ ευρώ απ' τη Χώρα.


Τι βλέπει για ελληνική οικονομία η JP Morgan

Ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας -αλλά μετ’ εμποδίων- βλέπουν οι αναλυτές της JPMorgan Asset Management, Maria Toschi και Tom Elliott. Ωστόσο, προειδοποιούν τους Έλληνες πολιτικούς να μην μπουν στον πειρασμό να επιβραδύνουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, διότι θα τιμωρηθούν αυστηρότατα από τις Αγορές την επόμενη φορά που θα υπάρξει πανικός.

Θετική για το πιστωτικό προφίλ της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank είναι, σύμφωνα με τη Fitch, η συγχώνευση των δύο Τραπεζών. Όμως, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τα ρίσκα επισκιάζουν τα οφέλη, εκτιμά ο οίκος. Όπως επισημαίνει η Fitch, οι δυσκολίες στη συγχώνευση των Εθνική και Eurobank είναι μεγαλύτερες από αυτές που αντιμετώπισαν άλλες Ελληνικές Τράπεζες στη συγκέντρωση του κλάδου.

Αυτό οφείλεται στο μεγάλο μέγεθος των Τραπεζών και στη σημαντική υπερκάλυψη των πόρων αλλά και των ρίσκων τους, κάτι που εντείνει τους κινδύνους εφαρμογής και ενοποίησης. Σε αυτές τις ανησυχίες, προστίθεται η εκτίμηση της Fitch ότι και οι δύο Τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν πιέσεις στη χρηματοδότησή τους. Επιπλέον, η συγχώνευση έρχεται την ώρα που Εθνική και Eurobank καλούνται να “πιάσουν” τα κριτήρια της αναδιάρθρωσης, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης.

Πάντως, ο οίκος δεν πιστεύει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες του νέου ομίλου θα είναι μεγαλύτερες από το σύνολο των αναγκών της κάθε Τράπεζας χωριστά. Η Fitch εκτιμά ότι οι συνέργειες της συγχώνευσης θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν γρήγορα, με δεδομένη την ύφεση, ενώ δηλώνει επιφυλακτική γύρω από την πορεία της ποιότητας κεφαλαίων των δύο Τραπεζών.

Μένοντας στην Εθνική, η μετοχή της οποίας και στην σημερινή ανοδική αντίδραση έδειξε ότι έχει μόνιμο πωλητή, ίσως αξίζει αναφοράς ότι η Εθνική δεν θα προβεί σε υποβολή δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurobank Properties λόγω μη λήψης της απαιτούμενης άδειας από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ακόμα και στα δύσκολα της ημέρας, σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη έδωσαν οι Coca-Cola και ΟΠΑΠ.

Στην περίπτωση της πρώτης, ανακοινώθηκε σήμερα ότι το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των κοινών μετοχών της στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και τη δημόσια προσφορά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο (το «Ενημερωτικό Δελτίο»), εγκρίθηκε από την εποπτική αρχή UK Listing Authority (UKLA). Το Ενημερωτικό Δελτίο θα διαβιβαστεί στην Ελλάδα και στην Αυστρία μαζί με το πιστοποιητικό έγκρισης του από την UKLA προκειμένου να λάβει χώρα η δημόσια προσφορά στις Χώρες αυτές.

Η εταιρεία αναμένει ότι η περίοδος αποδοχής για την προαιρετική δημόσια πρόταση θα ξεκινήσει εντός του τρέχοντος μηνός και ότι θα λήξει περί τα μέσα Απριλίου 2013.

Η έναρξη της περιόδου αποδοχής για την δημόσια πρόταση τελεί υπό την προϋπόθεση έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Securities and Exchange Commission των Η.Π.Α. Υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης της προαιρετικής δημόσιας πρότασης, η CCHBC αναμένει την εισαγωγή και έναρξη διαπραγμάτευσης των κοινών μετοχών της στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου περί τα τέλη Απριλίου 2013.

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ,για τουλάχιστον πέντε χρόνια παρατείνεται η παραμονή της Intralot στο κεντρικό σύστημα του ΟΠΑΠ, όπως υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κωνσταντίνος Λουρόπουλος, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2012. Όπως είπε ο κ. Λουρόπουλος, η συμφωνία που αναμένεται να εγκριθεί από την προσεχή έκτακτη γενική συνέλευση στις 26 Μαρτίου, θα είναι τριετούς διάρκειας και θα προβλέπει εξάμηνη περίοδο διαπραγμάτευσης με την Intralot καθώς και 18μηνη περίοδο εγκατάστασης και λειτουργίας του νέου συστήματος στην περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Συνολικά δηλαδή, θα χρειαστούν πέντε χρόνια μέχρι να εγκατασταθεί ο νέος τεχνολογικός πάροχος. Ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ, υποστήριξε πως ο διαγωνισμός για τον πάροχο προέβλεπε 10ετές συμβόλαιο και τόνισε πως ο περιορισμός στα 3 χρόνια (συν τα δύο χρόνια) είναι θετικός γιατί γίνεται με την ίδια τιμή.

Όπως προαναφέρθηκε, ένας από τους τίτλους που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας ήταν και αυτός της ΕΧΑΕ. Στα 12,1 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της ΕΧΑΕ το 2012 εκτιμά η Eurobank Equities σε έκθεση στην οποία διατηρεί την τιμή-στόχο των 4,6 ευρώ και τη σύσταση "Hold". Tα έσοδα της ΕΧΑΕ θα διαμορφωθούν στα 32,4 εκατ. και τα προσαρμοσμένα EBITDA στα 10,6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την χρηματιστηριακή.Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την τεχνική εικόνα, η σημερινή μάλλον αναμενόμενη ανοδική αντίδραση, δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο στην αρνητική, τεχνικά, εικόνα.

Ο Γενικός Δείκτης χρειάζεται κλεισίματα υψηλότερα των 975 μονάδων για να σηματοδοτήσει την έξοδό του από το βραχυχρόνιο πτωτικό κανάλι και κλεισίματα υψηλότερα των 1005 μονάδων για να δημιουργήσει προϋποθέσεις αλλαγής της τάσης.Σια τον 25αρη, για να ισχύσουν τα ίδια δεδομένα χρειάζονται κλεισίματα υψηλότερα των 330 και 350 μονάδων.

Τέσσερις οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι Intralot (-0,46%), Folli Follie Group (-1,54%), Μέτκα (-0,85%) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,67%). Στην άλλη πλευρά τα μεγαλύτερα κέρδη για την Κύπρου (+11,67%). Με κέρδη ίσα ή μεγαλύτερα του 5% οι Eurobank, Frigoglass, Πειραιώς, του 4% η Alpha Bank και του 3% οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Ελ. Πετρέλαια, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αρκετά κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 952,34 μονάδες με κέρδη 1,68%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 56,7 εκατ.

Από τα οποία τα 2,6 αφορούσαν "πακέτα".Σχετικά καλή η τελική εικόνα με 93 ανοδικές μετοχές έναντι 52 πτωτικών, 15 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 8%, όμως εξαιρετικά λίγοι από αυτούς έχουν να επιδείξουν ικανοποιητικές συναλλαγές.

Στα επιμέρους, προσπάθεια αντίδρασης από την Αττικής, σχετική κινητικότητα σε Ευρ. Πίστη και Profile, ενώ πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Βαράγκης. Σημαντικά κέρδη και για τον Παποτσάνη, καθώς τέσσερα "πακέτα" που αφορούσαν συνολικά 3.000.000 τεμάχια πραγματοποιήθηκαν μέσω του Χ.Α.

Οι συναλλαγές υλοποιήθηκαν στην τιμή των 0,44 και 0,45 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η συνολική τους αξία διαμορφώθηκε σε 1.335.000 ευρώ.Επίσης άλλα 400000 κομμάτια άλλαξαν χέρια στα 0,44 ευρώ, όχι προσυμφωνημένη συναλλαγή.

Υπενθυμίζεται ότι σε ενοποιηµένο επίπεδο ο κύκλος εργασιών κατά το έτος 2012 ανήλθε σε 16,1 εκατ. Ευρώ έναντι 14,5 εκατ. Ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αυξημένος κατά 11,4% περίπου. Από τις παραπάνω πωλήσεις το 29% περίπου αφορούσε πωλήσεις επωνύμων προϊόντων "Παπουτσάνης" στο εσωτερικό και εξωτερικό, το 17% πωλήσεις προς τη ξενοδοχειακή Αγορά και το υπόλοιπο 54% παραγωγές τρίτων και βιομηχανικές πωλήσεις. Το ποσοστό των εξαγωγών ανήλθε σε 39%. Το περιθώριο μικτού κέρδους ανήλθε σε 22,0% έναντι 21,1% την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Τα έξοδα διάθεσης, διοίκησης, έρευνας και ανάπτυξης ανήλθαν κατά τη χρήση 2012 σε 3,6 εκατ. ευρώ έναντι 4,1 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 12%.Τα αποτελέσματα μετά φόρων ανήλθαν σε οριακές ζημίες 5.377 ευρώ, έναντι ζημιών 0,8 εκατ. το 2011.


-----ΧΠΑ

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με τις μετακυλίσεις θέσεων να διατηρούν τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 61.616 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας μικρό premium 0,25%. Καμία ουσιαστική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14.837, τιμή εκκαθάρισης 314) κινήθηκαν μεταξύ 305 και 315 μονάδων.

Παρέμεινε αξιοσημείωτος ο δανεισμός τίτλων (474.100 Εθνική, 21.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (9.855), Alpha Bank (8.799), Πειραιως (6.943), ΟΠΑΠ (6.049), ΟΤΕ (3.148), MIG (826), Μυτιληναίο (1.058), ΔΕΗ (3.354), Intralot (663), ΓΕΚ (10.260), Κύπρου (4.678), Σιδενόρ (220), Βιοχάλκο (223), Ελλάκτωρα (982), ΕΧΑΕ (467), Ελ. Πετρέλαια(169), Eurobank (160), Motor Oil (215), CPB (103), Τέρνα Ενεργειακή (2.944).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE large cap παρέμεινε αμετάβλητη στο 41%, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να μένει χαμηλά, καθώς μόλις 580 δικαιώματα άλλαξαν χέρια σήμερα (311 calls και 269 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών”πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική(9.564.106 τεμ.), Alpha Bank (6.359.010 τεμ.).Να σημειωθεί ότι 22.127 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Μαρτίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v