Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η έλλειψη "καταλύτη" φέρνει το ΧΑ σε δοκιμασία

Θετικό το κλείσιμο της Παρασκευής σε μία "κόκκινη" εβδομάδα, αλλά τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες παραμένουν. Το νέο τοπίο στο "επιχειρείν", οι εκκρεμότητες με την τρόικα και οι τεχνική ανάλυση. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Θετικό μεν το κλείσιμο σε μία “κόκκινη” εβδομάδα αλλά τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες παραμένουν.

Στο ΧΑ μπορεί να σώθηκαν, εν μέρει, τα προσχήματα ωστόσο τόσο η κλίση της αγοράς, των βασικών δεικτών όσο το ευρύτερο περιβάλλον παραμένουν αρνητικά, ρευστά.

Στο σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου δίνονται αναλυτικά λεπτομέρειες, στατιστικά στοιχεία, τεχνικές εκτιμήσεις για μία εβδομάδα, που δεν μπορούμε να πούμε ότι θα μας...λείψει και ιδιαίτερα.

Το ότι η τεχνικότητα των βασικών δεικτών διαταράχτηκε, αποτελεί αδιαμφισβήτητη εκτίμηση αρκετών παραγόντων της αγοράς. Το ότι το ΧΑ μετρά, αποτυπώνει-προεξοφλεί μία γενικότερα στενάχωρη κατάσταση είναι επίσης κοινός τόπος.

Εξαιρετικά εύστοχη η προσέγγιση του Στέφανου Κοτζαμάνη για το Grecovery που...θολώνει, καθώς από την κυβέρνηση-κεντρικά- το οικονομικό επιτελείο και τους αρμόδιους φορείς μέχρι το ΤΑΙΠΕΔ, τις επιχειρήσεις λίγα βήματα γίνονται και αυτά όχι πάντα προς την σωστή κατεύθυνση.

Ο Γενικός Δείκτης άφησε κάποιες αμυδρές ελπίδες, πως μπορεί να επαναπροσεγγίσει την περιοχή των 980 μονάδων αλλά χωρίς τραπεζικές δυνάμεις και τη συνδρομή των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και Coca Cola Hellenic/3 E παραπάνω δεν πηγαίνει.

Αντίστοιχα ο Ftse Large Cap που κινήθηκε προς τις 318 μονάδες, ενώ τουλάχιστον δεν έχασε- προς ώρας- τις 300 που θα άνοιγαν την κατηφόρα προς τις 280/270 μονάδες με ότι αυτό θα συνεπαγόταν.

Στις τράπεζες η κατάσταση λίγο ως πολύ γνωστή, με το ΤΧΣ και την ΕΕΤ να συναντώνται την επόμενη εβδομάδα, την τρόικα να μην φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πολύ πίσω και στο Μαξίμου να μην καίγονται ιδιαίτερα για το αν θα καλυφθεί το ελάχιστο απαιτούμενο του 10% της ιδιωτικής τοποθέτησης.

Στόχος του Μαξίμου είναι αυτό, που τέθηκε δια στόματος Γ. Στουρνάρα -στην Βουλή- και συνίσταται στην επανεκκίνηση της χρηματοδότησης ενός μέρους του επιχειρείν, της πραγματικής οικονομίας.
 
Αποτελεί κοινό μυστικό, πως η κυβέρνηση-κεντρικά- θέλει πάση θυσία η Εθνική να μην ενδώσει στις πιέσεις για εκχώρηση της Finansbank ακόμη και εάν συμβεί αυτό, που απεύχεται σημαντικό μέρος του τραπεζικού κατεστημένου και επιχειρηματικό-επενδυτικού “παλιού καθεστώτος”.

Είναι επίσης κοινό μυστικό, πως η Τρόικα δεν θέλει να βλέπει ούτε... ζωγραφιστούς συγκεκριμένους επιχειρηματίες και μεγαλόσχημα συμφέροντα, που καλώς ή κακώς έχει σχετίσει με το λεγόμενο “παλιό καθεστώς”.

Αναφερόμαστε σε αυτά γιατί θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και οι τελευταίοι, πως οι αλλαγές που συντελούνται- όχι κατ΄ ανάγκη θετικές- είναι συστημικές, καταλυτικές. Για αυτό η εικόνα, που θα έχουν οι τράπεζες- και όχι μόνο- σε ελάχιστα θα θυμίζει την περίοδο 1990-2010.

Από τεχνική πλευρά μόνον εάν στις πρώτες 1-2 συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας διασπαστούν με πειστικό τρόπο -τουλάχιστον- οι πρώτες αντιστάσεις (μέχρι πρότινος στηρίξεις) θα μπορούσαμε να ποντάρουμε και πάλι ανοδικά.

Ας μην ξεχνιόμαστε, πως η επόμενη εβδομάδα είναι και η τελευταία πριν το πρώτο κλείσιμο παραγώγων, πρώτη σειρά για το 2013, με τριπλή σειρά προϊόντων. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Το ενδιαφέρον, που θα μπορούσε να κάνει και την διαφορά, είναι το ότι το ΧΑ απορρόφησε/προεξόφλησε πολλά αρνητικά γεγονότα, εξελίξεις της αλλαγής των δεικτών Ftse συμπεριλαμβανόμενης.

Και αυτό ενδεχομένως να είναι κέρδος για την αγορά, για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, εάν θεωρήσουμε πως σε αυτόν τον καθοδικό κύκλο- των 5 στις 5 συνεδριάσεις- επιβεβαιώθηκαν οι δεύτερες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη και τον Ftse Lsarge Cap.


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 952,34 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 3,84%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 4,21% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 3,45%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τράπεζες (-12,18%), Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (-11,66%) και Τεχνολογίας (-11,50%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε μόνο ο κλάδος Ταξίδια – Αναψυχή (2,28%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Βαράγκης (47,33), ΝΕΛ (ΚΟ) (32,50%) Unibios (31,44%), ΓΕ Δημητρίου (17,14%), Attica Group (14,94%), Χατζηιωάννου (14,29%), Q&R (9,96%), Μπήτρος (9,86%), Audiovisual (9,55%), Logismos (9,47%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Φιερατέξ (-28,80%), Ιντεάλ (- 27,03%), Μάθιος (- 26,22%), Μπουτάρης (ΚΟ) (-24,73%), Προοδευτική (-24,73%) Nutriart (-20,34%), Spider (-20%), Intracom (-19,64%), Alpha Grissin (-19,59%) και Εurobank (-19,56%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v