Ρευστοποίηση κερδών στη Σοφοκλέους

Χαρακτηριστικά τεχνικής διόρθωσης έχει η υποχώρηση στο ΧΑ. Υψηλός τζίρος στις τράπεζες, αξιοσημείωτα κέρδη για Εurοbank και Εθνική, άνοδος και για Πειραιώς. Θετικά πρόσημα για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Πτωτικά κινούνται ΔΕΗ, Ελλάκτωρ.

Κάνουν ταμείο εν όψει των επόμενων κρίσιμων εβδομάδων οι επενδυτές. Μετά το τελευταίο τραπεζικό μίνι ράλι, κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες προχωρούν σε ρευστοποιήσεις κερδισμένων θέσεων, και μάλιστα με υψηλότατες διψήφιες αποδόσεις.

Η αγορά ακολουθεί ουσιαστικά πτωτική πορεία από τις 10.44-10.55, οπότε σημειώθηκαν τα υψηλά ημέρας και επιχειρήθηκαν οι περισσότερες πωλήσεις σε μη τραπεζικές μετοχές.

Ακολούθησε και δεύτερο γύρισμα της αγοράς μετά τις 12.50, καθώς πωλήσεις έγιναν και στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με την Πειραιώς μάλιστα να περνά σε αρνητικό πρόσημο λίγο μετά τις 12.55.

Η διακύμανση των δεικτών από τα υψηλά της αρχής μέχρι τα χαμηλά προ ολίγου διαμορφώνεται από τις 981,69 έως τις 959 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, από τις 329,82 έως τις 320,10 μονάδες για τον FTSE Large Cap και από τις 1.184,98 έως τις 1.152,08 μονάδες για τον FT Mid.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε πως ζητούμενη για την περαιτέρω αντίδραση θα ήταν η επιβεβαίωση στην αρχή της συνεδρίασης των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για τον Γ.Δ. και τον 25άρη.

Δεδομένων των τεχνικών χασμάτων που έχουν διαμορφωθεί κυρίως στον FTSE 25, η διόρθωση, έτσι όπως εξελίχθηκε, ήταν αναπόφευκτη.

Η αξία των συναλλαγών περνά τα 60 εκατ. ευρώ με συναλλαγές 75 εκατ. τεμαχίων, λίγο μετά τις 16.00. Περίπου 14 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στην Εθνική, 10 εκατ. στην Πειραιώς και 11 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.

Ωστόσο, η διάθεση κι η τάση αποτυπώνονται στις αυξημένες συναλλαγές, στην κατοχύρωση θέσεων, στη διόρθωση των μετοχών της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, με τον τίτλο του τελευταίου να κινείται νευρικά. Σημειωτέον πως η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε έως τα 7,10 ευρώ και του ΟΤΕ έως τα 6,28 ευρώ.

Αυξημένος τζίρος έχει γίνει στη μετοχή της Frigoglass, με περισσότερα από 2,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούν πακέτο 499.653 μετοχών στα 5,25 ευρώ.

Μικρότερα πακέτα έχουν γίνει στην Jumbo (37.513 μετοχές στα 7,095 ευρώ) και στον ΟΤΕ (45.000 τεμάχια στα 6,2066 ευρώ).

Κατοχύρωση θέσεων σημειώνεται σε 21 μετοχές του Large Cap, όπου εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων πρόκειται για τεχνικής μορφής υποχώρηση και επιβεβαίωση στηρίξεων.

Αυτό κυρίως στις μετοχές της Μέτκα, της Motor Oil, της Βιοχάλκο και των Ελληνικών Πετρελαίων.

Και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση διορθώνουν μετοχές που έτρεξαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως το εύρος της υποχώρησης παραπέμπει σε τεχνικής μορφής κίνηση. Τουλάχιστον με τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης.

Χαμηλότερες τιμές για Σιδενόρ, ΓΕΚ Τέρνα, Intracom, Fourlis, Νηρέα, Ελληνικά Καλώδια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v