ΧΑ: Εβδομαδιαίο bonus 46,5% στις τράπεζες

Πάρτι στους τραπεζικούς τίτλους εν όψει ανακεφαλαιοποίησης, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται κατά 46,5% σε πέντε συνεδριάσεις. Συνέχισαν ανοδικά Εθνική, Alpha, ΟΠΑΠ. Τι θα γίνει από Δευτέρα σε Coca Cola, Πειραιώς. 

Για πολλοστή φορά η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά αποδείχθηκε απόλυτα συνεπής ως προς την ασυνέπειά της, καθώς μόλις χθες κατόρθωσε να πείσει ότι εκτός από το "bank party" υπάρχουν και αρκετοί ακόμα τίτλοι που συμμετέχουν στο νέο ανοδικό κύμα και στην προσπάθεια ανοδικής διάτρησης των 975 μονάδων και σήμερα, μόλις κόπασε αρχικός "ενθουσιασμός" για Τραπεζικές μετοχές, υπήρξε εντυπωσιακό τράβηγμα των αγοραστών και στις υπόλοιπες, σχεδόν όλες, μετοχές του 25αρη, ενώ λιγόστεψαν εντυπωσιακά οι θετικοί πρωταγωνιστές σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Και αν τα ιδιαίτερα υψηλά κέρδη που είχαν προηγηθεί για τις Τραπεζικές μετοχές, σε συνδυασμό με τις μόλις τρεις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, ήταν ένα ισχυρό δέλεαρ για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Τραπεζικό ταμπλώ, η εικόνα στον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 25αρη, αλλά και στις περισσότερες μετοχές του FTSE-Midcap, δεν δικαιολογείται για μία Αγορά που προσπαθεί να πείσει ότι κάτι αλλάζει και ότι έχει πάψει να διακατέχεται από το γνωστό "Τραπεζικό σύνδρομο".


Τα στατιστικά του ΧΑ

Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν η τρίτη συνεχόμενη ανοδική που έδωσε στον Γενικό Δείκτη κέρδη 3,81% και στον Τραπεζικό κέρδη 46,48% (!!!).
 
Από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 5,96%, ενώ ο Τραπεζικός σημειώνει απώλειες 23,78%. Σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec., η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 8,5%.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σημαντική υποχώρηση του τζίρου, του οποίου το 69% αφορά συναλλαγές μόλις τεσσάρων τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ και Alpha Bank, που προϊδεάζει για πιθανή "διανομή χαρτιών".

Επίσης δεν μπορεί και σήμερα να περάσει απαρατήρητη η περίπτωση της Τρ. Πειραιώς που έκανε ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ, όσον αφορά τον όγκο συναλλαγών.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στο κλείσιμο των μεγάλων Ασιατικών Αγορών και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, ενώ με ελεγχόμενες απώλειες κινούνται οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές. Πάντως σε όλες τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, οι μεταβολές, θετικές και αρνητικές, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.

Σε σημαντική αναβάθμιση των οικονομικών της προβλέψεων προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας μετά και τη μαζική επέκταση της νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα.

Στην εξαμηνιαία της έκθεση η BoJ δήλωσε ότι προβλέπει ενίσχυση του πληθωρισμού στο 1,4% στο οικονομικό έτος που ξεκίνησε τον Απρίλιο και 1,9% το αμέσως επόμενο. Επίσης προβλέπει ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από τα μέσα του έτους. Ο στόχος για το ρυθμό ανάπτυξης αναβαθμίστηκε στο 2,9% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,3%.

Η Ρώμη "πούλησε" έντοκα ύψους 8 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 0,503%, έναντι 0,83% σε αντίστοιχη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα. Τη Δευτέρα η Ιταλία αναμένεται να προχωρήσει σε δημοπρασία ομολόγων 5ετούς και 10ετούς διάρκειας συνολικού ύψους έως 6 δισ. ευρώ.

Η Ισπανία αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ, σύμφωνα με το Reuters. H Ισπανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 0,5%, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Ισπανίας, Σοράγια Σάενζ. Το 2014 και το 2015 το Ισπανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5% και 0,9% αντίστοιχα, ανέφερε, σημειώνοντας ότι το έλλειμμα το 2013 θα διαμορφωθεί στο 6,3%, υψηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη για έλλειμμα 4,5%. Η ανεργία θα ανέλθει στο 27,1% το 2013 και θα υποχωρήσει στο 26,7% το 2014, τόνισε.

Με ρυθμό αισθητά χαμηλότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών αναπτύχθηκε η Αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους, αν και επιτάχυνε από το προηγούμενο τρίμηνο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Το Αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,5% το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires για ανάπτυξη 3,2%. Η Αμερικανική οικονομία βελτιώθηκε αισθητά από το προηγούμενο τρίμηνο όταν είχε αναπτυχθεί μόλις 0,4%. Η Αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται για 15 διαδοχικά τρίμηνο, αν και ο μέσος ρυθμός – λίγο πάνω από το 2% σε ετήσια βάση – είναι αδύναμος με βάση τα ιστορικά πρότυπα.

Πτώση σημείωσε τον Απρίλιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Michigan και υποχώρησε τον Απρίλιο στις 76,4 μονάδες (χαμηλό τριών μηνών), από 78,6 μονάδες το Μάρτιο. Οι αναλυτές του Reuters περίμεναν ότι ο δείκτης θα διολισθήσει στο επίπεδο του 73,2.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το θετικό κλίμα στον Τραπεζικό κλάδο και η αύξηση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου έφεραν και πάλι την Αγορά σε απόσταση αναπνοής από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων την εβδομάδα που πέρασε, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ήταν μια εβδομάδα με πολλά θετικά εγχώρια νέα ξεκινώντας από τις ισχυρές ενδείξεις κάλυψης των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου των Τραπεζών, έως την πολύ πιθανή ολοκλήρωση της πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ.

Την ίδια στιγμή σε μια συμβολική κίνηση η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την επανέναρξη των έργων παραχώρησης στις οδικές αρτηρίες της Χώρας που είχαν σταματήσει λόγω της αδυναμίας χρηματοδότησής τους, ενώ σε μια πιο ουσιώδη κίνηση τα Ελληνικά Πετρέλαια απευθύνονται στις Αγορές για την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού τους.

Η κίνηση των Ελληνικών Πετρελαίων έχει βαρύνουσα σημασία καθώς αποτελεί την τρίτη προσπάθεια αναζήτησης κεφαλαίων εισηγμένης Επιχείρησης στο εξωτερικό (ΟΤΕ, Τιτάν) μετά την κρίση του περυσινού Μαϊου, δείγμα ότι σιγά - σιγά ανοίγουν οι Αγορές κεφαλαίου για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις.

Θετικά νέα υπήρξαν και από την εξέλιξη των βασικών μακροοικομικών μεγεθών της Χώρας, ενώ η ανοδική τάση στο εξωτερικό συντηρήθηκε από τα εταιρικά αποτελέσματα τα οποία ήταν καλύτερα ή ανάλογα των εκτιμήσεων αλλά και την προσδοκία μείωσης των επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι το όριο των 980 μονάδων επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε μια ήπιας μορφής διόρθωση, αποτέλεσμα των πολύ ισχυρών κερδών που καταγράφονται στις τρεις τελευταίες εβδομάδες στο Χ.Α. Αν και η ανοδική κίνηση έχει αφήσει πίσω της ένα εμφανές ανοδικό "χάσμα" στις 951 μονάδες, τα πρόσφατα σήματα αγορών έγιναν ακόμα πιο ξεκάθαρα αφού ο Δείκτης έχει πλέον πάρει "αποστάσεις ασφαλείας" από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών. Οι ταλαντωτές έχουν αρκετό χώρο ώστε να θεωρηθούν υπεραγορασμένοι ανανεώνοντας το ραντεβού της Αγοράς με τις 1000 μονάδες.

Οι συνεδριάσεις, ωστόσο, της Μ. Εβδομάδας δεν φημίζονται για την δυναμική τους και οι ημέρες που μεσολαβούν μέχρι την Τετάρτη του Πάσχα μπορούν να θεωρηθούν μια αρκετά σημαντική χρονική απόσταση περιορίζοντας ίσως το βαθμό συμμετοχής και την ταχύτητα της ανόδου.
 
Η προοδευτική βελτίωση των συναλλαγών αποτελεί πάντως μια ακόμα θετική εξέλιξη καθώς μπορεί να θεωρηθεί βασικό προαπαιτούμενο για την διάσπαση των 1000 μονάδων και την επίτευξη νεώτερων φετινών υψηλών που είναι και ο τελικός στόχος αυτής της ανοδικής κίνησης.

Την τελευταία ημέρα του Απριλίου θα ολοκληρωθούν οι έκτακτες αλλαγές στην διάρθρωση του MSCI της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κατά την οποία οι εκτιμώμενες εισροές στην μετοχή του ΟΤΕ υπολογίζονται σε 11,6 εκατ. μετοχές.

Ο ΟΤΕ είναι η μοναδική αλλαγή στην σύνθεση των δεικτών και η αναβάθμισή του από τον δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης στην μεσαία, ενδεχομένως να αυξήσει το βαθμό ενδιαφέροντος κάποιων ποιοτικών επενδυτικών κεφαλαίων που παρακολουθούν τους σχετικούς δείκτες, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.


Επιστρέφοντας στο χρηματιστηριακό ταμπλώ

Επιστρέφοντας σε αυτά που συνέβησαν στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ και παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδική "ουρά" και "λοκομοτίβα" τον Τραπεζικό κλάδο.

Πολύ γρήγορα ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 981,69 μονάδων (+1,11%) και ο Τραπεζικός στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 186,88 μονάδων (+13,08%). Η μετοχή της Alpha Bank είχε αναρριχηθεί στα 1,30 ευρώ (+10,17%), της Εθνικής στα 0,8500 ευρώ (+19,55%), της Eurobank στα 0,2600 ευρώ (+14,54%) και της Πειραιώς στα 0,3050 ευρώ (+11,31%).

Έτσι από το πρόσφατο χαμηλό των 0,7350 ευρώ (κλείσιμο 16/4), μέχρι τα σημερινά υψηλά ημέρας η μετοχή της Alpha Bank σημείωνε κέρδη 76,87%, της Εθνικής από το κλείσιμο της 16/4 (0,4930 ευρώ) έως το σημερινό υψηλό κέρδη 72,41%, ο τίτλος της Eurobank από τα 0,1810 ευρώ (κλείσιμο 23/4) έω2ς το σημερινό υψηλό κέρδη 43,65% και η μετοχή της Πειραιώς από το κλείσιμο της 16/4 (0,1770 ευρώ) έως το σημερινό υψηλό κέρδη 72,32%.

Τα σημαντικά και απόλυτα βραχυπρόθεσμα κέρδη, ήταν επόμενο να φέρουν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα μετά τις 12.37 ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις δύο τίτλοι κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα αυτοί των Εθνικής και Αττικής.

Η πρώτη μετοχή στον απόηχο της είδησης, σύμφωνα με την οποία το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής αποφάσισε να εισηγηθεί στη β΄ επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, αλλαγή των όρων της ΑΜΚ, και ειδικότερα την αύξηση από το 10% στο 12% της αύξησης με μετρητά.

Δηλαδή, θα προτείνει το μέγιστο ποσό που θα μπορούν να βάλουν οι ιδιώτες να ανέβει από τα 975,6 εκατ. ευρώ στο 1,17 δισ. ευρώ. Η εισήγηση για αλλαγή στους όρους της αύξησης διενεργείται, σύμφωνα με κύκλους της Εθνικής, για να καλυφθεί ενδεχόμενη υψηλότερη ζήτηση μετοχών από ιδιώτες και για να διασφαλιστεί η διατήρηση ευρείας μετοχικής βάσης.

Στην περίπτωση της Αττικής και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, μετά από πολύμηνες συζητήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών, οι μικρομεσαίες Τράπεζες, που δεν ανακεφαλαιοποιούνται με τη βοήθεια του ΤΧΣ, πέτυχαν να υπάρξει ρύθμιση που αίρει ένα σημαντικό μέρος της αβεβαιότητας για τις εν εξελίξει ή επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου τους.

Ειδικότερα, προβλέπεται πλέον ότι τα χρήματα που θα βάλουν οι επενδυτές στις αυξήσεις κεφαλαίου της Probank, της Αττικής, της FBB και της Πανελλήνιας Τράπεζας θα συγκεντρωθούν σε έναν ενδιάμεσο λογαριασμό και όχι απευθείας στους λογαριασμούς των Τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι την τελευταία ημέρα της ΑΜΚ, για κάθε μία από τις μη συστημικές Τράπεζες, θα υπολογισθούν τα κεφάλαια που έχουν δεσμευθεί και θα κριθεί αν η αύξηση είναι επιτυχής ή όχι.

Πρόκειται για κομβική εξέλιξη αφενός γιατί εξασφαλίζει ότι ο επενδυτής μπορεί να πάρει πίσω τα χρήματα που δέσμευσε για τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ, εφόσον αυτή κριθεί μη επιτυχής, αφετέρου γιατί αφήνει περιθώρια μια αύξηση να κριθεί επιτυχής, ακόμη και αν υπάρξει μερική κάλυψη.

"Φθάνει η ημέρα της κρίσης για τις Ελληνικές Τράπεζες", επισημαίνει το Bloomberg, "μετά από ένα χρόνο καθυστερήσεων και αμφιβολιών για το πώς θα αποκαταστήσουν την υγεία τους μετά από την αναδιάρθρωση του Κρατικού χρέους το 2012". Όπως τονίζει το Bloomberg, οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες αναμένεται να συγκεντρώσουν 27,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα.

Μένοντας στο ταμπλό του 25αρη, που σήμερα δεν παρουσίασε και ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον, αξίζει να αναφερθεί ότι ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων δεν "είδε" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης και μάλιστα, μέσω των δημοπρασιών έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας.

Μεταξύ 11,70 και 12,11 ευρώ και μετά τις 11.00 μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε ο τίτλος της Μέτκα. Επίσημη ανάθεση υλοποίησης του έργου Σταθμού Ηλεκτροπαραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου στην περιοχή Al-Anbar έλαβε η εισηγμένη στις 25 Απριλίου από το Υπουργείο Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ιράκ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.050 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και ο χρόνος υλοποίησης είναι 32 μήνες. Αποδέκτης της ανάθεσης είναι η κοινοπραξία Μέτκα Α.Ε. και Μετκα Overseas Ltd. Αναμένεται ότι η κοινοπραξία θα ξεκινήσει σύντομα τις διαπραγματεύσεις οριστικοποίησης του συμβολαίου. Νεότερη ανακοίνωση θα εκδοθεί με την επιτυχή ολοκλήρωση των σχετικών διαπραγματεύσεων.

Από εκεί και πέρα, μάλλον επιφυλακτικό, λόγω και των επερχόμενων αργιών, δηλώνει σημαντικό κομμάτι των επαγγελματιών του χώρου, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των τοποθετήσεων στον Τραπεζικό κλάδο είναι εξαιρετικά κοντινού ορίζοντα και ότι η "ημερομηνία λήξης" δεν αποκλείεται να εγκλωβίσει όσους traders δεν διαθέτουν "αυξημένα αντανακλαστικά".

Δύο τίτλοι, θα βρεθούν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 355.023.939 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας COCA-COLA HBC AG. Οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. και ως πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης ορίστηκε η 29η Απριλίου 2013. Η Coca Cola HBC αντικαθιστά τη μετοχή της Coca Cola ΕΕΕ στη σύνθεση των δεικτών του Χ.Α. Επιπρόσθετα, το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποφάσισε τη μεταφορά των μετοχών της εταιρείας COCA-COLA Ε.Ε.Ε. Α.Ε. στη Κατηγορία "Χαμηλής Διασποράς" από την 29η Απριλίου 2013, αφού έλαβε υπόψη ότι το ποσοστό της διασποράς των μετοχών της είναι μικρότερο από 10%.

Επίσης, η Δευτέρα 29/4, θα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των Παραγώγων προϊόντων με υποκείμενο τίτλο της μετοχή της Τρ. Πειραιώς και μετά την λήξη της πρώτης συνεδρίασης της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας τα Παράγωγα προϊόντα επί της μετοχής της Πειραιώς θα διαγραφούν, οπότε και θα ακολουθήσει χρηματικός διακανονισμός με βάση την τελευταία τιμή του υποκείμενου τίτλου, την ημέρα αυτή.

Τίποτα το ιδιαίτερο από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, πλην της περίπτωσης του Παπουτσάνη, όπου αξίζει να σημειωθεί ότι στα 0,6200 ευρώ άλλαξαν χέρια 101567 τεμ. (όχι "πακέτο").


----ΧΠΑ

Σε διόρθωση, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, εξελίχθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με την σημαντική μεταβλητότητα να ενισχύει τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (57.718 συμβόλαια).

Με σαφώς μεγαλύτερες απώλειες το συμβόλαιο, μείωσε το εντυπωσιακό premium στο 4%. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.375, τιμή εκκαθάρισης 333) κινήθηκαν μεταξύ 328 και 344,25 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (32.571), Πειραιώς (16.220), ΟΠΑΠ (395), ΟΤΕ (2.647), MIG (473), Μυτιληναίο (462), ΔΕΗ (1.916), Intralot (136), ΓΕΚ (612), Ελλάκτωρα (250), Eurobank (1.372), ΕΧΑΕ (154).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE large cap υποχώρησε στο 36%, με χαμηλό όγκο συναλλαγών, στα 933 δικαιώματα (299 calls και 634 puts).Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (8.943.306 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v