Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βούτηξε σε νέο χαμηλό για το 2013

Τρεις πτωτικές συνεδριάσεις έφεραν το ΓΔ στο χαμηλότερο επίπεδο για το 2013. Πιέσεις και στις τιμές των warrants. Λίγες οι μετοχές που αντιστάθηκαν. Ο χαμηλός τζίρος και η έλλειψη θετικών νέων «βαρίδι» για την αγορά.

ΧΑ: Βούτηξε σε νέο χαμηλό για το 2013
Οι πωλητές έκαναν το 3Χ3 για τον Γενικό Δείκτη και το "κουδούνι" της λήξης της συνεδρίασης βρήκε τον βασικό Δείκτη του Χ.Α. να κλείνει στο χαμηλότερο σημείο για το τρέχον έτος και όχι μόνο, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 4/12/2012 (810,17 μονάδες).
 
Και η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε, ότι και όλες οι προηγούμενες, δηλαδή ότι ο χαμηλός τζίρος δεν αποτελεί τροχοπέδη στην φθορά αποτιμήσεων και ψυχολογίας, την ώρα που το μόνο που έχει να περιμένει η Αγορά είναι την πιθανολογούμενη επιστροφή του "short selling" στις Τραπεζικές μετοχές και την επίσημη ανακοίνωση για το που καταλήγει το "good" Ταχ. Ταμιευτήριο.
 
Το χρηματιστηριακό ταμπλώ, έδειξε σήμερα τον πιθανολογούμενο νικητή, με τον τίτλο της Eurobank να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να κλείνει στο υψηλό ημέρας, "ρεφάροντας" τις χθεσινές συντριπτικές απώλειες και κάτι παραπάνω ...
 
Από εκεί και πέρα και σήμερα η επιφυλακτικότητα στο Τραπεζικό ταμπλώ ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής, παρά την σχετική ενεργοποίηση των αγοραστών στον τίτλο της Εθνικής μετά τις 16.53. Αντίθετα, υπό ασφυκτικές πιέσεις βρέθηκε και σήμερα το warrant της Εθνικής, το οποίο έκλεισε σε νέο χαμηλό από την ημέρα που ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή του στο Χ.Α., αθροίζοντας εννέα πτωτικές συνεδριάσεις σε σύνολο δέκα (!)
 
Νεότερο χαμηλό κλείσιμο έδωσε και το warrant της Πειραιώς.
 
Πιο συγκεκριμένα, το warrant της Alpha Bank (τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση) έκλεισε στα 0,6250 ευρώ (-0,48%) με όγκο 2268418 τεμ. Το warrant της Εθνικής τερμάτισε την συνεδρίαση στα 0,6500 ευρώ με απώλειες 9,09% και όγκο 799123 τεμ. και αυτό της Πειραιώς στα 0,4020 ευρώ (-4,29%) διακινώντας 2115270 τεμ.
 
Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε σε νέα χαμηλά δεκαετιών, ενώ της Alpha Bank συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Στην περίπτωση της Πειραιώς δεν υφίστανται ούτε θεωρητικές τεχνικές στηρίξεις, ενώ για την μετοχή της Alpha Bank αν διασπαστεί η στήριξη των 0,3900 ευρώ, θα μπει σε δοκιμασία η αμέσως επόμενη στήριξη στα 0,3600 ευρώ.
 
Από τον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΕΕ, ενώ δεν κινήθηκαν καθόλου στο "πράσινο" οι Eurobank Properties, Intralot, Motor Oil. Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Σωλ. Κορίνθου, Intralot και Frigoglass.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

H Αγορά, παρ' όλες τις αντίξοες συνθήκες καταφέρνει και κρατά, προς το παρόν, τις 800 μονάδες σε επίπεδο Δείκτη και τις 270 μονάδες σε επίπεδο FTSE25, αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
 
Ο τζίρος είναι αισθητά χαμηλός και η οποιαδήποτε αλλαγή τάσης θα σηματοδοτηθεί από την σταδιακή αύξηση των συναλλαγών.
 
Οι ξένοι επενδυτές κινούνται από υποτονικά έως καθόλου, περιμένοντας εξελίξεις που θα μπορούσαν να δώσουν τόνο στην Αγορά.
 
Το φορολογικό σαφάρι συνεχίζεται με τα έσοδα και λόγω της καθυστέρησης των δηλώσεων να έχουν μείνει 1,5 δισ πίσω το πρώτο εξάμηνο, παρόλα αυτά το δεύτερο εξάμηνο συνάμα με τους μαζεμένους φόρους ακίνητης περιουσίας να φαίνεται να κλείνουν το κενό του πρώτου εξαμήνου.
 
Από την άλλη, οι μαζεμένοι φόροι σε τόσο μικρό διάστημα δεν είναι και ότι καλύτερο μιας και ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχουμε μειωμένες εισροές από αδυναμία πληρωμής των. Το Υπουργείο ψάχνοντας να βρει εύκολα έσοδα για άλλη μία φορά στοχεύει στον φόρο επί των πωλήσεων μετοχών και φαίνεται να θέλει να τον υπερδιπλασιάσει από το 0,15% σε 0,35% γεγονός αρνητικό για την Αγορά, μιας και ουσιαστικά κάνει το trading σημαντικά πιο δύσκολο με κίνδυνο να έχει και πάλι αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα.
 
Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι παρόλη την περίφημη ανακεφαλαίωση του Τραπεζικού κλάδου, όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί ρευστότητα στην Αγορά, αλλά παράλληλα φαίνεται να έχουν μπλοκαριστεί οι σε σχέση με πιθανές αναχρηματοδοτήσεις – επιμηκύνσεις υφιστάμενων δανείων στις εταιρείες που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη.
 
Παράλληλα με την εν μέρει στάση πληρωμών (ΦΠΑ κυρίως) του Κράτους και τις αλλαγές στο φορολογικό, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα για την μη εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας. Προφανώς πλέον οι αποφάσεις πρέπει να έρθουν από την Ευρώπη και φαίνεται πως δεν βιάζονται στην παρούσα να τις πάρουν. Αν αυτό δεν συμβεί σε εύλογο χρονικό διάστημα η κατάσταση θα γίνει μη αναστρέψιμη.
 
Πλέον η συζήτηση για "κούρεμα" χρέους έχει ανοίξει και πάλι, κάτι ακόμα και να ήταν να συμβεί, να χρειάζεται να περιμένει τις Γερμανικές εκλογές, χρονικά. Από την άλλη, μία απλή λογιστική αλλαγή στο κομμάτι του χρέους που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων Τραπεζών, μπορεί να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα. Παρόλα αυτά, θεωρούμε πως αν είναι να βρεθεί κάποια λύση θα πρέπει να γίνει συνολικά στην Ευρώπη, μιας και η πίεση στις Αγορές είναι σε όλο τον Νότο και όχι μόνο στην Ελλάδα.
 
Το αρνητικό γεγονός, στην παρούσα φάση, είναι πως οι μεγάλες ΑΜΚ της Εθνικής και της Πειραιώς έχουν εγκλωβίσει σημαντικά κεφάλαια, ενώ το ταμπλώ δείχνει ότι ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να έχει ισχυρό  volatility, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ.
 

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

"Πράσινα" ταμπλώ σε όλες τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, δια χειρός Bernanke.
 
Πιο συγκεκριμένα, νέα στροφή, όσον αφορά τις δηλώσεις για στήριξη της Αμερικανικής οικονομίας, από τον κεντρικό τραπεζίτη των ΗΠΑ, δείχνει να επαναφέρει την θετική διάθεση στις τάξεις των αγοραστών.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ο Bernanke εμφανίστηκε με εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της νομισματικής πολιτικής, τουλάχιστον σε σχέση με τη στάση άμυνας την οποία είχε επιδείξει στις τελευταίες ομιλίες του. Η σημαντικότερη δήλωση ήταν ότι η Αμερικανική οικονομία δείχνει να χρειάζεται ακόμα την εξαιρετική στήριξη της Fed για το ορατό μέλλον.
 
Αυτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει ισχυρότατες πιέσεις στο δολάριο με όλα τα νομίσματα του G10 πλην του δολαρίου να σημειώνουν άνοδο, ενώ άνοδο σημείωσαν τα Εμπορεύματα και τα πολύτιμα μέταλλα. Από την άλλη, δεν μπορεί να μην επισημανθεί ότι όλες οι τελευταίες δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη, όχι μόνο δεν καθησυχάζουν τις Αγορές, αλλά εντείνουν σε υπερθετικό βαθμό την μεταβλητότητα (!)

Οι δηλώσεις αυτές ήλθαν μία μέρα μετά την έκθεση της Goldman Sachs που αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις για την οικονομία των ΗΠΑ, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί κατά 1,3% για το β' τρίμηνο, έναντι 1,6% που ήταν η προηγούμενή της πρόβλεψη.

Σημαντικά κέρδη και στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές με το Χρηματιστήριο της Κίνας να ηγείται της ανόδου εν μέσω εκτιμήσεων πως το Πεκίνο μπορεί να ενεργήσει για τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης.

Όσον αφορά την Ιαπωνία, η BoJ αποφάσισε να διατηρήσει όλα τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα καθώς όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν αξιωματούχοι της, υπάρχει σημαντική πρόοδος στην Ιαπωνική οικονομία.

"Οι αντιδράσεις των Αγορών είναι ιδιαίτερα έντονες, σε μικρές κινήσεις της Fed, κάτι που αποδεικνύει την αστάθεια και τη μεγάλη αβεβαιότητα στην Αγορά", ανέφερε η Société Générale.

Από την άλλη, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 16.000 την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 360.000, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των δύο τελευταίων μηνών. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι νέες αιτήσεις θα αυξηθούν στο επίπεδο των 349.000. Η θεωρητικά κακή είδηση έτυχε θετικής υποδοχής από τις Αγορές που εκτιμούν ότι προστέθηκε ακόμα ένας λόγος προκειμένου η Fed να διατηρήσει την ποσοτική χαλάρωση (!)

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στην Ελληνική, σκληρή, πραγματικότητα, συνεχίστηκε τον Απρίλιο η άνοδος της ανεργίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο του 2013 ανήλθε σε 26,9% έναντι 23,1% τον Απρίλιο του 2012 και 26,8% τον Μάρτιο του 2013.
 
Η Κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα αντέξει ένα χρόνο ακόμα, εκτιμά ο Economist, αναφέροντας ως πιθανό σενάριο τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μαϊο του 2014. Την ίδια ώρα υποστηρίζει ότι η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους δεν έχει εξασφαλιστεί παρά το "κούρεμα" και την χαλάρωση των όρων και θεωρεί πιθανή μια επιπρόσθετη "ανακούφιση" του χρέους την περίοδο 2014 -17. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι υπάρχει πιθανότητα 30% η Χώρα να οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη μέσα στην επόμενη τετραετία, λόγω των κοινωνικών αναταραχών και της οικονομικής ανέχειας. Ο Economist προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα υποχωρήσει κατά 5,5% το 2013 και 2% το 2014, προτού αρχίσει να αναπτύσσεται με 1,9% το 2015 – 2017.
 
"Η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα συνεχίζει τη "λάθος συνταγή" αναφέρουν σε άρθρο τους οι New York Times, λέγοντας ότι η συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης δεν συνιστά λόγο εορτασμού.Σύμφωνα με την Αμερικανική εφημερίδα, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε κρίσιμη κατάσταση και η συμφωνία της Δευτέρας απλώς θα επιδεινώσει τα πράγματα.Η χρόνια λιτότητα και η οικονομική ύφεση έχουν δηλητηριάσει την πολιτική ζωή στη Χώρα, έχουν καταστήσει άνεργο έναν στους τέσσερις Έλληνες εργαζόμενους (και σχεδόν 2 στους 3 νέους), ενώ έχουνδιαρρήξει το δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας, επισημαίνεται χαρακτηριστικά.Οι θυσίες αυτές, υποστηρίζουν οι "NYT", έχουν καταπνίξει τις επενδύσεις και έχουν κατασπαταλήσει ανθρώπινους πόρους.
 
Νέα μέτρα για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων θα ληφθούν το Σεπτέμβριο, ενώ στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που μέχρι σήμερα απουσίαζαν από τον κατάλογο, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα.Τα έσοδα του 2013 είναι μέχρι σήμερα πολύ μακριά από τις προβλέψεις, επισημαίνουν οι ελεγκτές της Κομισιόν και προσθέτουν πως δεν πρόκειται να επιτευχθούν οι στόχοι για το σύνολο του έτους.
 
Ρητή δέσμευση ότι θα προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων, εάν χρειαστεί, έχει αναλάβει η Κυβέρνηση όπως προκύπτει απ' το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας που συντάχθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της. Στο κείμενο είναι διάχυτη η ανησυχία των εκπροσώπων των δανειστών της Χώρας για το κατά πόσο εξασφαλίζεται η είσπραξη των προβλεπόμενων εσόδων για φέτος και χαρακτηρίζει "αβέβαιες" τις προοπτικές στα δημοσιονομικά μεγέθη για την περίοδο 2013 - 2014.
 
Ανατροπή της σταδιακής βελτίωσης των συνθηκών που είχε επιτευχθεί στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον διαπιστώνει η έκθεση της Κομισιόν που συντάχθηκε έπειτα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομίας από την τρόικα. Η έκθεση σημειώνει ότι οι Τράπεζες αντιμετωπίζουν προκλήσεις, εξαιτίας του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της επιδείνωσης στην κουλτούρα αποπληρωμής των δανείων των Ελλήνων, που οδήγησε στα πολύ υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ειδικότερα, τα "κόκκινα" δάνεια στο πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν στο 29% του συνόλου των δανείων, από 24,2% στα τέλη του 2012 (το 60% των "κόκκινων" δανείων είναι επιχειρηματικά). Τα ρυθμισμένα δάνεια ανέρχονται στο 5,6% του συνόλου (το 45% εξ αυτών είναι επιχειρηματικά).
 
Η Ελλάδα μπορεί να απέφυγε τη μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική πρόκληση φέτος με την εξασφάλιση μιας δόσης από τους διεθνείς δανειστές, όμως η αναστολή αυτή μπορεί να αποδειχτεί προσωρινή, υποστηρίζει δημοσίευμα του Reuters. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η ώρα της κρίσης για την Αθήνα θα έρθει στο τέλος του Σεπτεμβρίου, όταν οι ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ αναμένεται να επιστρέψουν για να συζητήσουν πώς θα γεφυρώσουν το χρηματοδοτικό κενό 2015-2016, αυξάνοντας τις πιθανότητες για περισσότερα μέτρα λιτότητας που μπορούν να πυροδοτήσουν μια νέα πολιτική κρίση. Ακόμη και αν η Ελλάδα βγει αλώβητη από μια τέτοια κατάσταση, θα χρειαστεί ακόμα περισσότερη ελάφρυνση του χρέους της από την Ευρωζώνη για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.
 
"Είναι σίγουρο ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά", δήλωσε ο Fredrik Erixon, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τη Διεθνή Πολιτική Οικονομία στις Βρυξέλλες. “Μεταθέτουν συνεχώς τις δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον...η παρωδία θα συνεχιστεί μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης, όπου ο καθένας ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει - ότι είναι απολύτως μη-ρεαλιστικό για την Ελλάδα να ακολουθήσει τις προσδοκίες των δανειστών, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Η τελευταία έκθεση αξιολόγησης για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, έδειξε ότι μετά από τρία χρόνια και 200 ​​δισ. ευρώ η Ελλάδα παραμένει σε αναταραχή. Οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο τομέα είναι δυσδιάκριτες, η είσπραξη φόρων αναιμική, και το Δημόσιο χρέος θα αγγίξει το 175% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το τρέχον έτος".
 
 
Ψάχνοντας, κάποιος, να βρει "διασωθέντες" στο ταμπλώ του 25αρη, θα μπορούσε να εντοπίσει μέχρι πέντε και πιο συγκεκριμένα τους Εθνική (+0,77%), ΕΕΕ (+0,88%), ΕΥΔΑΠ (+0,35%), Jumbo (+2,19%), Folli Follie Group (+0,25%).
 
Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Intralot (-8,39%) και MIG (-6,21%). Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Frigoglass, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
 
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 831,28 μονάδες (+12.15), όμως μετά τις 13.35 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 818,08 (16.53) και τελικά έκλεισε στις 811,51 μονάδες με απώλειες 0,98%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 40,6 εκατ. από τα οποία τα 4,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΠΑΠ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ).
 
Κακή η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές έναντι 93 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 8%.
 
Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25 και στις μη Τραπεζικές μετοχές, ασφαλώς οι Intralot και ΟΠΑΠ, εντείνουν τους τεχνικούς προβληματισμούς και όχι μόνο.
 
Ο τίτλος της Intralot συμπλήρωσε πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και όπως προαναφέρθηκε έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και σε χαμηλά 10 μηνών. Αν δεν αντέξει η στήριξη στα 1,24 ευρώ, η πτωτική τάση θα ανεβάσει σημαντικότατα στροφές.
 
Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή του ΟΠΑΠ, που έστω και στο τέλος "έσωσε" το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ και την τεχνική στήριξη των 5,98 ευρώ (ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 5,90 ευρώ). Απώλεια των 5,98 ευρώ θα ανοίξει τον δρόμο για πιθανή υποχώρηση προς την επόμενη στήριξη των 5,60 - 5,20 ευρώ.
 
Από την άλλη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ, αλλά έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 5,70 ευρώ.
 
Με χθεσινή του απόφαση ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ζητεί "το λογαριασμό" των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών όπως εταιρίες Ύδρευσης και Αποχέτευσης, Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου. Σύμφωνα με την απόφαση "όλοι οι φορείς, Υπουργεία και Νομικά Πρόσωπα, θα οριστικοποιήσουν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του τέλους του προηγούμενου μήνα (σ.σ.: τέλος Ιουνίου) πριν την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης και θα καταρτίσουν με ευθύνη του Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών αναλυτική κατάσταση με τις υποχρεώσεις αυτές.
 
Στην κατάσταση αυτή θα αποτυπώνονται οι υποχρεώσεις κατά χρονολογική σειρά, ανάλογα με το χρόνο στον οποίο δημιουργήθηκαν, σύμφωνα με τα σχετικά παραστατικά". Υπενθυμίζεται πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την ΕΥΔΑΠ φθάνουν σήμερα τα 145 εκατ. ευρώ σε ότι αφορά φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και κάπου 350 εκατ. ευρώ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος της εκκαθάρισης των υποχρεώσεων για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, με απαίτηση της τρόικας, είναι να αποκρατικοποιηθούν απαλλαγμένες από βάρη και εκκρεμότητες.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, άρχισε και πάλι η "περιφορά" "πακέτων" στον Παπουτσάνη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (σε ιδιαίτερα δύσκολο κλίμα) μετρά η μετοχή της Autohellas, που σημαντική εντύπωση έκαναν οι επιθετικές εντολές αγορών, αλλά και το "στημένο" "bid" σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.
 
Σχετικά καλή η απόδοση της Ευρ. Πίστης που έκλεισε με απώλειες 0,007 ευρώ, όταν από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το μικτό μέρισμα ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή. 

---ΧΠΑ

Παρά την αξιοσημείωτη μεταβλητότητα, το κυριότερο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν η σημαντική υποχώρηση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.721 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο συνέχισε να πιέζεται περισσότερο από τον αντίστοιχο δείκτη στην spot Αγορά και γύρισε σε discount 0,21%.
 
Τίποτα το ιδιαίτερο τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.966 - 4.060 Ιουλίου, 662 Αυγούστου και 244 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 277) κινήθηκαν μεταξύ 276,5 και 286 μονάδων.
 
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (192), ΟΤΕ (533), MIG (200), Μυτιληναίο (158), ΔΕΗ (551), Ελλάκτωρα (211), ΓΕΚ (586), Eurobank (2.596), Alpha Bank (2.363), Εθνική (3.420), Πειραιώς (2.800), Ελ. Πετρέλαια (162), Intralot (262), Jumbo (142), Σιδενόρ (111).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, μέτρια ήταν η συμμετοχή στην Αγορά δικαιωμάτων του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης αφού καταγράφηκαν μόνο 621 δικαιώματα, με τους επενδυτές να δείχνουν σαφή προτίμηση στα calls (526 τμχ) έναντι των puts (95 τμχ) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 52%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10.732.306 τεμ.), Εθνική (2.347.791 τεμ.).
 
Tην άρση, από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, της απαγόρευσης των "ανοικτών" πωλήσεων (short selling) επί των μετοχών των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών Τραπεζών, που συνθέτουν τον σχετικό δείκτη, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
 
Η απαγόρευση είχε ισχύ μέχρι και τη συνεδρίαση της 31ης Ιουλίου 2013. Σημειώνεται ότι η άρση της απαγόρευσης αφορά και τις συναλλαγές επί των παραστατικών τίτλων μετοχών (ADRs, GDRs) και επί warrants που αντιπροσωπεύουν οι μετοχές.
 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v