ΧΑ: Άνοδος υπό... προϋπoθέσεις

Ενδεχόμενη επιβεβαίωση -και σήμερα- των 375-370 μονάδων μπορεί να «βγάλει» αντίδραση εκ νέου βραχυπρόθεσμα προς τις 390 μονάδες. Προϋπόθεση ένα... δωράκι από το Eurogroup και η ουσιαστική διευθέτηση του θέματος του φόρου υπεραξίας.

ΧΑ: Άνοδος υπό... προϋπoθέσεις

Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση η χθεσινή, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1.147 μονάδων και τον FT 25 στις 376,34 μονάδες και με χαμηλό ημέρας στις 374,58 μονάδες.

Εν τέλει μέτρια και η συνολική αξία συναλλαγών, δεν ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ (σε σχέση με τα περίπου 102 εκατ. ευρώ της 13ης/12), με τους πωλητές να συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις από εκεί που τις άφησαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Πλέον είναι προφανές πως κυρίως ξένοι ρευστοποιούν θέσεις, κατοχυρώνουν υπεραξίες, τη στιγμή που ορισμένοι διευκολύνονται από τη διολίσθηση της αγοράς, την υποχώρηση της τιμής πολλών μετοχών-επιλογών τους.

Ο φορό-τραγέλαφος κατά γενική εκτίμηση φαίνεται πως ήταν η αφορμή, λειτούργησε σαν... καταλύτης της οπισθοχώρησης της αγοράς, της επαναφοράς στα επίπεδα των αρχών Οκτωβρίου.

Εκ πρώτης όψεως η τεχνική εικόνα του 25άρη δεν είναι και η πλέον ενθαρρυντική. Ωστόσο, μια δεύτερη ματιά δείχνει πως λ.χ. το χθεσινό χαμηλό των 374,58 μονάδων σημειώθηκε στην αρχή της συνεδρίασης και όχι στον δεύτερο κύκλο διόρθωσης από τα μέσα και μετά της ημέρας.

Δύο χαμηλά, με το πρώτο να σημειώνεται στα πρώτα 5΄-10΄ και το δεύτερο να «βγάζει» προσεκτικούς αγοραστές σε μετοχές-κλειδιά της βραχυπρόθεσμης τάσης. Παράλληλα, η επιβεβαίωση -και εχθές- της περιοχής των 375-370 μονάδων αφήνει κάποιες υποσχέσεις για ενδεχόμενη αναστροφή τάσης.

Θα εξαρτηθεί βέβαια από τις εξελίξεις στα πολλά ανοιχτά μέτωπα που έχει η κυβέρνηση. Εάν τα νεότερα είναι θετικά, τότε η αγορά μπορεί να κινηθεί εκ νέου προς τις 1.200 μονάδες. Στην αντίθετη οι 1.140 μονάδες ανοίγουν την... κατηφόρα ακόμη και για χαμηλότερα των 1.100 μονάδων.

Ας δούμε τι έχουμε, κατ' αρχήν την κυβέρνηση που θέλει «δώρο» από το Eurogroup, όπως αναφέρουν αναλυτικά η Έλενα Λάσκαρη και η Αλεξάνδρα Γκίτση. Σύμφωνα με την πληροφόρησή μας, το ενδεχόμενο συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες. Συν τω χρόνω το οικονομικό επιτελείο προεξοφλείται πως θα επανέλθει με διορθωτικές κινήσεις ουσίας στα του φοροπλαισίου, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επόμενη χρονιά. Και τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις των τελευταίων συνεδριάσεων της φετινής.

Επίσης τα πρώτα συμπεράσματα της European Banking Authority δεν είναι -συγκριτικά πάντα- άσχημα για τις ελληνικές τράπεζες, αν και ο κλάδος έχει εισέλθει στην τελική φάση της εκ βάθρων αναδιάταξης του.

Στα 4,17 ευρώ η μετοχή της Εθνικής «δοκιμάζεται» χαμηλότερα των 4,25 ευρώ με σταθερούς πωλητές. Καλύτερη συμπεριφορά για την Alpha Bank, που σύμφωνα με την EBA έχει δείκτη «ιδίων κεφαλαίων» στο 14,5%-15% δηλαδή ικανοποιητικότατο.

Μείζον θέμα και ζήτημα επιβίωσης το κόστος λειτουργίας-παραγωγής, που θίγει για ακόμη μία φορά ο έγκυρος Μιχάλης Καϊταντζίδης, «φωτογραφίζοντας» ωστόσο έναν κλάδο που θα δώσει (και) χρηματιστηριακές υπεραξίες την «επόμενη ημέρα».

Στα της χθεσινής συνεδρίασης να συνεκτιμηθεί η νέα ισχυρή κίνηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, που «θωρακισμένη» πλέον κεφαλαιακά (μέσω των συμφωνιών με την York Capital) όλο και κερδίζει πόντους (και) στο ταμπλό.

Επάνοδος των αγοραστών και στη μετοχή του Τιτάνα, ενώ στην CC HBC κυρίως η τεχνικότητα της μετοχής είναι αυτή που δημιουργεί δυναμική προς τα 19,55-19,60 ευρώ.

Νέα σημαντική διόρθωση για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που διορθώνει σταθερά από τα τελευταία «υψηλά» της (των 3,43 ευρώ στις 3/12) και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να βγάλει αντίδραση, από λίγο χαμηλότερα. Επαρκής ή όχι αφορμή το μεγάλο έργο που «χτυπά» στη Ρουμανία, όπως αναφέρει σε σχετικό θέμα του ο Φώτης Κόλλιας.

Ανθεκτική στα 8,40-8,50 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, ενώ για τη ΔΕΗ που εχθές «ακούμπησε» τα 10,20 ευρώ, ας μην ξεχνάμε την τιμή-στόχο των 10 ευρώ που έχει θέσει η Deutsche Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v