Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η προσοχή στις ευρωαγορές

Στην αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών μετά και τις εξελίξεις με Monte dei Paschi, Deutsche Bank στρέφεται η προσοχή του ΧΑ. Στο προσκήνιο και οι διαπραγματεύσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Δεν αποκλείεται προσπάθεια... καλλωπισμού στο ΧΑ.

ΧΑ: Η προσοχή στις ευρωαγορές

Συμβιβασμός 7,2 δισ. ευρώ για την Deutsche Bank στις ΗΠΑ, διακανονισμός 5,28 δισ. για την Credit Suisse με τις ΗΠΑ, αίτημα της Monte dei Paschi di Siena, ενδεικτικές εξελίξεις με τις οποίες ολοκληρώνεται το 2016 και προοιωνίζεται το 2017.

Αυτά εκτός, γιατί εντός παραμένει ο... γρίφος με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, με την Αθήνα να «ανεβάζει του τόνους» και το οικονομικό επιτελείο να έχει στα χέρια του την επιστολή του ESM.

Στο μπρα ντε φερ Αθήνας-συμμάχων εναντίον Σόιμπλε-Τόμσεν αναφέρεται η Μαρίνα Μάνη, την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνει λόγο για συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, θυμίζοντας παράλληλα στον Γερμανό ομόλογό του ένα παλιό αγγλικό ρητό, «να φοβάσαι αυτό που εύχεσαι».

Εύλογο το ερώτημα εάν και πώς με αυτό το εντεινόμενο κλίμα θα είναι δυνατή η άρση της εμπλοκής που έχει προκύψει με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μέσα στις μέρες που απομένουν για να κλείσει το 2016. Ηδη στην αγορά πολλοί είναι αυτοί που προσεγγίζουν το ΧΑ με γνώμονα το σενάριο που θέλει τις όποιες αποφάσεις (για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα) να μετατίθενται για τις αρχές του 2017. Και πως το διάστημα 20-26 Ιανουαρίου θα είναι «καυτό», οπότε και θα κριθούν πάρα πολλά και όχι μόνο στο οικονομικό πεδίο.

Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά, είναι εμφανής η διάθεση αρκετών να ολοκληρώσουν το 2016 με όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα και από αρχές Ιανουαρίου... βλέπουμε.

Επιχείρηση... καλλωπισμού εξελίσσεται στις περισσότερες ξένες αγορές, με τους traders να «κλειδώνουν» μέρος των θέσεών τους, ανάλογη προσπάθεια είναι εμφανής και στην ελληνική.

Στη χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε πλήρως η εκτίμηση πως παρά τις πιέσεις που θα ασκούνταν στον τραπεζικό κλάδο, σε πολλά μη τραπεζικά χαρτιά και blue chips θα επιχειρούνταν κόντρα κίνηση αγοραστών, με τους long παίκτες να πετυχαίνουν 11 μετοχές στο συν και 4 σταθερές.

Απολογισμός ικανοποιητικός δεδομένης της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί και της αντιπαράθεσης Αθήνας-συμμάχων εναντίον των Σόιμπλε-Τόμσεν να οξύνεται από 24ωρο σε 24ωρο. Από το πώς θα εξελιχθεί, θα κριθούν πολλά (και) χρηματιστηριακά -και όχι μόνο.

Με 3,5 και σήμερα συνεδριάσεις να απομένουν, οι long και οι short μπορούν να κρατήσουν την αγορά σε επίπεδα λογικά, προκειμένου να «κλειδώσουν» κερδοφόρες θέσεις, με ερώτημα τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, που θα δοκιμάσει σήμερα τις αντοχές του, κυρίως στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Μιλάνου.

Ο συμβιβασμός της Deutsche Bank και το αίτημα της MdPdS στο επίκεντρο στις ευρωπαϊκές αγορές, οι εξελίξεις στο μέτωπο των... βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Χ.Α.

Στις 631,85 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες 1,12% και τους FTSE 25 - ΔΤΡ σε σημαντική απόκλιση, όπως σημειώναμε στα χθεσινά σχόλιά μας. Κατά 0,99% χαμηλότερα ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στις 1.695,79 μονάδες, σε διόρθωση 3,85% στις 807,55 μονάδες ο κλαδικός.

Συναλλαγές 75 εκατ. μετοχών, τζίρος 42,3 εκατ. ευρώ, μεγέθη χαμηλότερα του μέσου όρου (των τελευταίων 1-3 εβδομάδων), αλλά ικανοποιητικών για αυτή την περίοδο.

Τεχνικά για τον FTSE 25 κοντινές στηρίξεις στις 1.719 και στις 1.689 μονάδες, με διάσπαση της δεύτερης να πιέζει τον δείκτη προς τις 1.666 μονάδες (όπου και το stop στο long).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v