Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατική διάσωση για τη Monte dei Paschi

Η ιταλική τράπεζα ζητά προληπτική ανακεφαλαιοποίηση. Αναγκαστική μετατροπή ομολόγων σε μετοχές. Προσπάθεια να προστατευθούν οι μικροεπενδυτές. Πρώτα bail in, λέει ο Ντάισελμπλουμ.

Κρατική διάσωση για τη Monte dei Paschi

Η ιταλική κυβέρνηση, κατόπιν έκτακτης σύσκεψης, ενέκρινε ψήφισμα για τη διάσωση της Monte dei Paschi di Siena, η οποία ζητά επισήμως κεφαλαιακή «ένεση» από το κράτος, καθώς απέτυχε να αντλήσει τα 5 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, τα οποία χρειάζονταν προκειμένου να μην καταρρεύσει η τράπεζα.

Η ανάγκη κρατικής διάσωσης της Monte dei Paschi έγινε εμφανής χθες, καθώς η τελευταία προσπάθεια της τράπεζας να βρει κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα δεν ευοδώθηκαν. Η ιταλική τράπεζα κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 2,5 δισ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια μικροεπενδυτών και θεσμικών επενδυτών, ποσό πολύ χαμηλότερο από τα 5 δισ. ευρώ που χρειάζεται μετά την αποτυχία της στα πανευρωπαϊκά stress tests, αναφέρουν οι Financial Times.

Το αίτημα για κρατική διάσωση ήρθε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση της δημιουργίας ταμείου ύψους 20 δισ. ευρώ, που στόχο θα έχει να βοηθήσει τις προβληματικές τράπεζες, μετά την αποτυχία της Monte dei Paschi να αντλήσει επαρκή κεφάλαια από τις αγορές, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μετά την έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, η MPS επιβεβαίωσε πως θα λάβει «έκτακτη και προσωρινή οικονομική στήριξη» από το κράτος.

Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε πως σύμφωνα με τους κανόνες, πρώτα πρέπει να υπάρξει bail-in και μετά κρατική στήριξη στην τράπεζα.

Τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη διάσωση της τράπεζας θα προέλθουν από το πακέτο ύψους 20 δισ. για τη διάσωση των ιταλικών τραπεζών που ενέκρινε αυτήν την εβδομάδα η βουλή. Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Πιερ Κάρλο Πάντοαν δεν διευκρίνισε πόσα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη Monte dei Paschi, αναφέροντας μόνο πως «το ποσό θα είναι αρκετό για να διευθετήσει τις απαιτήσεις που προσδιορίζονται στα stress tests». Πρόσθεσε πάντως πως το ταμείο διάσωσης δημιουργήθηκε για να βοηθήσει και άλλες προβληματικές ιταλικές τράπεζες.

Σε ανακοίνωσή της η Monte dei Paschi ανέφερε πως θα ζητήσει προληπτική δημόσια ανακεφαλαιοποίηση, η οποία υπό τους κανόνες της ΕΕ στόχο έχει να προστατεύσει τους φορολογούμενους. Περιλαμβάνει αναγκαστική μετατροπή των junior ομολόγων της τράπεζας σε μετοχές.

Ωστόσο, προκειμένου να αποτρέψει την κατακραυγή από τους μικροαποταμιευτές, η τράπεζα δήλωσε πως θα φέρει συγκεκριμένη πρόταση για μεγαλοεπενδυτές που είχαν αγοράσει junior ομόλογο ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο εκδόθηκε το 2008.

Σημειώνεται πως η ιταλική βουλή είχε ήδη εγκρίνει κρατική παρέμβαση για τη διάσωση της Monte dei Paschi, η οποία κρίθηκε πρόσφατα ότι είναι η πιο αδύναμη από τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατάρρευσή της θα απειλούσε τις αποταμιεύσεις χιλιάδων Ιταλών και θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο της χώρας, ο οποίος βαρύνεται με "κόκκινα" δάνεια ύψους 356 δισ. ευρώ. 

Οι λεπτομέρειες της διάσωσης δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, όμως γενικά περιλαμβάνουν τα εξής: τα ομόλογα Tier 1, τα οποία έχουν κυρίως επαγγελματίες επενδυτές, θα μετατραπούν σε μετοχές στο 75% της ονομαστικής τους αξίας. Τα ομόλογα Tier 2, που βρίσκονται στα χέρια κυρίως μικροεπενδυτών, θα μετατραπούν στο 100% της ονομαστικής αξίας. Για να προστατευθούν ακόμα περισσότερο οι μικροαποταμιευτές από τις απώλειες, η Monte dei Paschi θα προσφέρει ανταλλαγή των μετοχών με τις οποίες θα καταλήξουν, ως αποτέλεσμα της αναγκαστικής μετατροπής, με κανονικά ομόλογα και θα πουλήσει τις ίδιες μετοχές στο κράτος. 

Ιταλοί αξιωματούχοι σημείωναν στους Financial Times πως θα προχωρήσουν σε αποζημίωση ορισμένων από τις 40.000 μικροομολογιούχους της Monte dei Paschi που ίσως υποστούν απώλειες, αν και δεν θα "γλιτώσουν" οι θεσμικοί επενδυτές.

Η τράπεζα πρόσθεσε πως κανένας από τους συμβούλους της στη συμφωνία, περιλαμβανομένων των JPMorgan και Mediobanca, δεν θα λάβει προμήθεια.

"Η διάσωση θα απαιτήσει ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο που θα πρέπει να εγκρίνουν οι ευρωπαϊκές αρχές και που θα επιτρέπει στην τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας να επιστρέψει επιτέλους στην πλήρη λειτουργία της για να στηρίξει την οικονομία, με την απόλυτη εμπιστοσύνη των καταθετών", σχολίασε ο  Πιερ Κάρλο Πάντοαν. 

Σημειώνεται πως το Ιταλικό Χρηματιστήριο ανακοίνωσε πως αναστέλλεται η διαπραγμάτευση μετοχών, παραγώγων και δέκα ομολόγων της Monte dei Paschi di Siena σήμερα Παρασκευή.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως άλλες τρεις τράπεζες, οι Banca Popolare Di Vicenza, Veneto Banca και Banca Carige ίσως δυσκολευτούν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους τους επόμενους μήνες, ενώ η Ιταλία ψάχνει ακόμα να βρει αγοραστές για τις μικρές τράπεζες που διεσώθηκαν πέρυσι από τη χρεοκοπία -τις Banca Etruria, Banca Marche, CariFerrara και CariChieti. 

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν σήμερα περιλαμβάνουν τόσο τη δυνατότητα "ένεσης" φρέσκων κεφαλαίων από το κράτος στις τράπεζες, όσο και εγγύηση επί των δανείων τους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι διαθέτουν αρκετή ρευστότητα. 

Αν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει και τα 20 δισ. ευρώ που έχει εξουσιοδότηση να δαπανήσει στον τραπεζικό κλάδο, εκτιμάται πως θα επιδεινώσει την ήδη δύσκολη θέση της σε ό,τι αφορά στο χρέος, που σήμερα διαμορφώνεται στο 133% του ΑΕΠ.

Moody’s: Credit positive τα μέτρα για τις ιταλικές τράπεζες

Τα μέτρα που υιοθέτησε η Ιταλική κυβέρνηση τα ξημερώματα σήμερα για να στηρίξει τον τραπεζικό κλάδο, αρχίζοντας με την διάσωση της Monte dei Paschi di Siena, θα μειώσουν τον κίνδυνο μετάστασης για άλλες τράπεζες, σύμφωνα με τη Moody’s.

«Η πρόταση είναι πιστωτικά θετική για τους senior ομολογιούχους και τους καταθέτες των εμπλεκομένων τραπεζών, καθώς αυξάνει την προστασία τους μέσω των επιπλέον κεφαλαίων», αναφέρει σε σχόλιό του ο οίκος αξιολόγησης.

«Θα μειώσει επίσης την πιθανότητα μετάστασης της κρίσης σε ισχυρότερες τράπεζες, μετά την πιθανή εκκαθάριση μιας αδύναμης τράπεζας»,

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v