Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 12 2009

ΔΕΗ: Πως η «κακομοίρα» έγινε… μαγαζί γωνία

ΔΕΗ: Πως η «κακομοίρα» έγινε… μαγαζί γωνία
Μέχρι πρότινος ακούγαμε ότι η ΔΕΗ… στενάζει κάτω από τις πιέσεις και τις δολοπλοκίες των αδηφάγων ιδιωτικών συμφερόντων, με τους συνδικαλιστές μάλιστα να υποστηρίζουν ότι απαξιώνεται για να πουληθεί στο τζάμπα.

Και τώρα μαθαίνουμε ότι ο προϋπολογισμός της … κακόμοιρης ΔΕΗ για το 2009 προβλέπει ούτε λίγο ούτε πολύ, κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων… 1,3 ΔΙΣ ευρώ!

«Θαύμα παιδί μου θαύμα» ανακράζουμε. Η πονεμένη ΔΕΗ έγινε ξαφνικά… «μαγαζί γωνία»! Κι αυτό την ώρα που η βαριά -ιδιωτική κυρίως- βιομηχανία στενάζει από την κρίση.

Μεγάλος μεταλλουργικός όμιλος πιέζεται αφόρητα από το βάρος των χρεών, ενώ τσιμέντα, χαλυβουργίες αλλά και οι πλέον ενεργοβόρες ΛΑΡΚΟ και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ είναι «στο παρά ένα», έχοντας να πληρώσουν κάθε μήνα τιμολόγια που – όπως λένε εκπρόσωποι τους- σε ορισμένες περιπτώσεις, φτάνουν και στο τριπλάσιο (!) από αυτό που θα έπρεπε, ώστε να σταθούν ανταγωνιστικά στο διεθνή στίβο...

Η εξήγηση βέβαια του «θαύματος» είναι σχετικά απλή.

Λειτουργώντας σε απόλυτη σύμπνοια (καθότι εδώ δεν έχουν αντικρουόμενο συμφέρον) οι συντεχνίες (ΓΕΝΟΠ, κτλ) και η διοίκηση της ΔΕΗ (υπό την… πίεση υποτίθεται και των πρώτων) ζήτησαν ως μονοπώλιο τεράστιες αυξήσεις με το πρόσχημα των υψηλών τιμών καυσίμων, τις πήραν, αλλά τώρα που οι τιμές των καυσίμων καταρρέουν… παραμένουν αμετάβλητες οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν… τότε.

Και βεβαίως δημιουργούν απίστευτα μονοπωλιακά κέρδη (με κύριο αποδέκτη το… κράτος) στην πλάτη της ελληνικής βιομηχανίας!

Μιλάμε για την ελληνική εκδοχή του… κρατικού καπιταλισμού. Έχουμε πρόβλημα με τη ΔΕΗ; Δεν θα κόψουμε τις σπατάλες, τις δαπάνες, τα κόστη και τις απολαβές, γιατί αυτά έχουν δυσκολίες στη εφαρμογή -και το κυριότερο- έχουν «πολιτικό κόστος» (έρχονται κι εκλογές βρε κουτά).

Απλά θα αυξήσουμε τα τιμολόγια. Και θα τα πληρώσουν άλλοι τα σπασμένα.

Με την ίδια λογική όπως αντιλαμβάνεστε θα μπορούσαν να λυθούν και θέματα άλλων κρατικών μονοπωλίων. Αν για παράδειγμα… δεκαπλασιάσουμε τις τιμές των εισιτηρίων στα λεωφορεία, στα τρένα του ΟΣΕ και σε ότι άλλο είναι κρατικό μονοπώλιο και πάει κατά διαόλου, το λύσαμε το πρόβλημα τους, ότι χαμός κι αν γίνεται στο εσωτερικό τους.

ΥΓ: Γιατί τέτοια... σιωπή της ΓΕΝΟΠ στο θέμα των αυξήσεων και των προδιαγραφόμενων υπερκερδών

Μήπως γιατί κι αυτοί θα βγάλουν το «κατιτίς» τους από τα υπερκέρδη της ΔΕΗ, για τα συμφέροντα της συντεχνίας- εις βάρος της κοινωνίας?

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v