Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 8 2023

Νέες μπίζνες από Βασιλάκη-Κωνσταντακόπουλο *Πόσες μετοχές εκδίδει η Optima Bank *Σφηνάκια για Quest, Jumbo

Νέες μπίζνες από Βασιλάκη-Κωνσταντακόπουλο *Πόσες μετοχές εκδίδει η Optima Bank *Σφηνάκια για Quest, Jumbo

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΙ: Μια νέα μικτή εταιρεία, αυτή τη φορά στον τομέα των ΑΠΕ, συνέστησαν οι οικογένειες Ευτ. Βασιλάκη (φωτ.) των Aegean και Autohellas και Κωνσταντακόπουλου (ΤΕΜΕΣ, Costamare).

Πρόκειται για την ΕΙΛΕΣΙΟΝ Ενεργειακή, την οποία ίδρυσε η ΤΕΜΕΣ τον Φεβρουάριο του 2022. Μερικούς μήνες μετά, τον Αύγουστο του 2022, εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας η Autοhellas και οι Masdar CES Europe BV και TAALERI DEVELOPMENT Holdings. Πλέον όλοι οι παραπάνω μέτοχοι κατέχουν 25% έκαστος.

Η ΕΙΛΕΣΙΟΝ Ενεργειακή προωθεί επένδυση για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην Ασωπία Βοιωτίας, επί οικοπέδου το οποίο μισθώνει από τη Sportsland του ομίλου Βασιλάκη.

 

OLYMPIC AIR: Δάνειο ως 22,6 εκατ. ευρώ θα λάβει από τη Eurobank η Aegean CAE Flight Training με τριτεγγυητή την Olympic Air.

Η Aegean CAE Flight Training δραστηριοποιείται στην εκπαίδευση πληρωμάτων. Για το κέντρο συντήρησης αεροσκαφών, προσομοιωτών πτήσεων και εκπαίδευσης πληρωμάτων έχει υπομισθώσει από την Olympic τμήμα του κτηρίου 56 του ΔΑΑ.

 

QUEST: Θύμα εκτεταμένων ρευστοποιήσεων έπεσε η μετοχή, αν και στο τέλος της συνεδρίασης γλίτωσε τα χειρότερα.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, χθες υποχώρησε στα 6,26 ευρώ ή 3,1% χαμηλότερα, με όγκο 105 χιλιάδων τεμαχίων που είχε να δει από τα τέλη Μαΐου.

Ενδοσυνεδριακά έκανε χαμηλό στα 5,94 ευρώ ή σχεδόν 8% χαμηλότερα.

 

JUMBO: Οαση ο τίτλος στη δύσκολη χθεσινή συνεδρίαση. Ηταν το μόνο μέλος του FTSE 25 που έκλεισε με θετικό πρόσημο, στα 27,44 ευρώ ή 1,25% υψηλότερα.

Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι τον Αύγουστο αύξησε τις πωλήσεις της κατά 8% (τρέχει με +18% το οκτάμηνο). Στις 21 Σεπτεμβρίου θα δημοσιοποιηθούν τα μεγέθη δεύτερου τριμήνου. Η μετοχή, πάντως, το τελευταίο διάστημα κινήθηκε πλαγιοκαθοδικά. Υψηλό έτους έκανε στα 29 ευρώ στις 22 Αυγούστου.

Υ.Γ. Με θετικό πρόσημο στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε και η Coca Cola, ωστόσο εντέλει έκλεισε με οριακές απώλειες. Η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση μετοχή του ΧΑ αποτελεί συχνά «ανάχωμα» σε «κόκκινες» συνεδριάσεις.

 

ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ: Λίγο περίεργα μας φαίνονται όσα έγιναν γνωστά για την παραίτησή της από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, «για λόγους ευθιξίας» (την οποία όμως έως και χθες το πρωί η ίδια έλεγε ότι δεν είχε υποβάλει), μετά από καταγγελίες μερίδας εργαζομένων, που είχαν γίνει από τον Αύγουστο.

Εάν ισχύουν αυτά, τότε ίσως έχουμε την πρώτη περίπτωση παραίτησης ανώτατου στελέχους (και μάλιστα γυναίκας) σε ελεγχόμενο από τον δημόσιο τομέα σχήμα, για «εργασιακό bullying», χωρίς ωστόσο να έχουν υπάρξει κάποιες εντυπωσιακές δημόσιες καταγγελίες περί αυτού.

Κάποιες πηγές, ωστόσο, μας λένε ότι τα παραπάνω ίσως αποτελούν αφορμή και όχι αιτία. Και αναζητούν τις βαθύτερες αιτίες στην αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Ανάπτυξης (σ.σ. η κα Χατζηπέτρου φέρεται να έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης και νυν υπουργό Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη) ενώ θυμίζουν και την εμπλοκή του ονόματός της της σε μια σειρά υποθέσεων που είχαν αποτελέσει παλαιότερα αντικείμενο καταγγελτικών δημοσιευμάτων από ΜΜΕ της αντιπολίτευσης, για προσλήψεις «ημετέρων» , εκμισθώσεις ακριβών ακινήτων κ.ά.

Λέτε;

 

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ: Με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες τις εξελίξεις σχετικά με τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel (κυρίως) στην περιοχή της Θεσσαλίας. Πρώτον, προκειμένου να αποζημιώσουν γρήγορα τους πελάτες τους και δεύτερον, γιατί θα κληθούν να υπολογίσουν το κόστος.

Αν τέτοιου μεγέθους ζημιές προκαλούνταν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα τα «είχαν βάψει μαύρα», αλλά στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα γι’ αυτές, επειδή η ασφαλιστική συνείδηση στη χώρα μας είναι χαμηλή.

Παρ' όλα αυτά, οι ζημιές αναμένεται να είναι υψηλότερες σε σχέση με προηγούμενες φυσικές καταστροφές:

Πρώτον, επειδή η «Daniel» έχει προκαλέσει μεγαλύτερες καταστροφές ακόμη και σε σχέση με τον «Ιανό».

Δεύτερον, γιατί αν και μόνο το 10%-15% των οχημάτων είναι ασφαλισμένο έναντι φυσικών καταστροφών πανελληνίως, ο αριθμός των κατεστραμμένων αυτοκινήτων στη Θεσσαλία είναι μεγάλος και 

τρίτον, διότι σημαντικές ζημιές δεν έχουν υποστεί μόνο οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά και πολλές μεσαίες -και πολύ πιθανόν κάποιες μεγάλες- εταιρείες, οι οποίες είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό ασφαλισμένες σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Από την άλλη πλευρά, οι ασφαλιστικές εταιρείες βλέπουν πως τα επιχειρήματά τους για το θέμα της κάλυψης των φυσικών καταστροφών δικαιώνονται στην πράξη. Και αυτό γιατί αποδεικνύεται ότι το κράτος δεν μπορεί εσαεί να σηκώνει από μόνο του το κόστος αποκατάστασης των ζημιών (ήδη η φετινή «τρύπα» λόγω πυρκαγιών και πλημμυρών αναμένεται μεγάλη, τέσσερις μήνες πριν την εκπνοή της χρονιάς).

Οπότε, μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργείται εκ των πραγμάτων, ενισχύονται τα επιχειρήματα του κλάδου είτε για υποχρεωτική κάλυψη κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, είτε έστω για διεύρυνση του ποσοστού μείωσης του ΕΝΦΙΑ από το 10% στο 30% σε όσους ασφαλίσουν τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών.

Οψόμεθα.

 

OPTIMA BANK: Συνεχίζονται οι παρουσιάσεις της τράπεζας, για το IPO, που έχει προγραμματισθεί το τριήμερο 27-29 Σεπτεμβρίου. Η τράπεζα, σε συνεργασία με τους συμβούλους, έχει «κλειδώσει» τον αριθμό των νέων μετοχών που σκοπεύει να εκδώσει και να διαθέσει (γύρω στα 20 εκατ. τεμάχια). Με βάση τον παραπάνω προγραμματισμό, οι νέοι μέτοχοι θα κατέχουν περίπου το 28% του μετοχικού κεφαλαίου της Optima Bank, μετά την ΑΜΚ, για την εισαγωγή στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

Το ποσό που θα αντληθεί θα προσδιορισθεί με βάση την τιμή διάθεσης, που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Όπως έγραψε το Euro2day.gr, η καθαρή θέση στο εξάμηνο ανέρχεται σε 298,5 εκατ. ευρώ και η καθαρή ενσώματη πέριξ των 305 με 310 εκατ. ευρώ.

Αν σε αυτά προστεθούν τα κεφάλαια που σκοπεύει να αντλήσει (130-150 εκατ. ευρώ) καθώς και η κερδοφορία Β' εξαμήνου, η καθαρή ενσώματη θέση αυξάνεται σημαντικά. Ενισχύονται οι πληροφορίες για συζητήσεις με δύο cornerstone investors.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v