Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 15 2011

Ακίνητα: Μεγαλύτερο βάρος για τους φτωχότερους

Ακίνητα: Μεγαλύτερο βάρος για τους φτωχότερους
Ως γνωστόν, τα ακίνητα αποτελούν στην Ελλάδα, με ελαχιστότατες εξαιρέσεις, το βασικότερο περιουσιακό στοιχείο. Όσο πιο πλούσιος είναι ένας Έλληνας τόσο καλύτερο σπίτι έχει και σε καλύτερη περιοχή.

Και, αντίθετα με το αυτοκίνητο, που σφιγγόσουν λίγο κι έπαιρνες και κάτι μεγαλύτερο από τα… κυβικά σου, τα μεγάλα ακίνητα σε πλούσιες περιοχές σπάνια ανήκουν σε… «δήθεν» ευκατάστατους.

Κι όμως, η κυβέρνηση επέλεξε ξανά, σε αυτό το κυριολεκτικό χαράτσι της τελευταίας στιγμής επί των ακινήτων, να φτιάξει μια κλίμακα που να ευνοεί τα ανώτερα στρώματα (από πλευράς περιουσίας) έναντι των υπολοίπων.

Το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό: Στην κατώτερη τιμή ζώνης (500 ευρώ το τετραγωνικό αξίας) ο φόρος είναι 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, που σημαίνει επιβάρυνση επί της περιουσίας 6 τοις χιλίοις ετησίως.

Στην ανώτερη ζώνη, αυτή των 5.000 ευρώ το τ.μ. και άνω, η επιβάρυνση είναι στο μέγιστό της (δηλαδή στην τιμή εκκίνησης της υψηλότερης ζώνης) μόλις 3,2 τοις χιλίοις, σχεδόν η μισή από αυτήν που είναι στο κατώτερο κλιμάκιο.

Αλλά ας μην πιάσουμε μόνο τα άκρα. Στην τιμή ζώνης 2.000 ευρώ ανά τ.μ. η επιβάρυνση είναι 8 ευρώ το μέτρο και στη ζώνη των 4.000 ευρώ είναι 14, ενώ αν τηρούνταν η στοιχειώδης αναλογία μεταξύ «αξίας» της περιουσίας και φορολόγησης θα έπρεπε η επιβάρυνση να είναι 16 ευρώ το μέτρο.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η κλίμακα αυτή δεν έχει καμία έννοια λογικής… κλιμάκωσης και, όπως συμβαίνει συνήθως στη χώρα μας, ευνοεί (τυχαίως;) τα υψηλά κλιμάκια, που φορολογούνται αναλογικά λιγότερο!

Να φέρουμε ένα ακόμη παράδειγμα στην πράξη:

Νέο ζευγάρι με δύο παιδιά, που ζει σε νεόδμητο σπίτι 100 τ.μ. με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ το μέτρο, θα πληρώσει στα δύο χρόνια το 1,25% της αξίας του σπιτιού του (100.000 ευρώ), ήτοι 625 ευρώ τον χρόνο και 1.250 ευρώ συνολικά.

Αντίστοιχα, μια εξίσου πολυμελής αλλά πλούσια οικογένεια, με νεόδμητο σπίτι 400 τετραγωνικών, σε ακριβή περιοχή, με τιμή ζώνης πάνω από 5.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με 16.000 ευρώ στη διετία. Τα οποία όμως αντιπροσωπεύουν συνολικά το 0,8% της «αξίας» της περιουσίας της, που ανέρχεται σε τουλάχιστον 2.000.000 ευρώ!

Ωραία πράματα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v