Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 6 2006

Ανοικτή επιστολή προς οικογένεια ΚΑΡΕΛΙΑ

Η στήλη αυτή επισήμανε ότι η εταιρία ΚΑΡΕΛΙΑΣ φαντάζει υποτιμημένη, όταν η μετοχή της ήταν στα 75 ευρώ.

Είχαμε πει τότε ότι εφόσον η οικογένεια ΚΑΡΕΛΙΑ συναίνεσε στη μετάταξη της μετοχής στη μεγάλη κατηγορία, ήταν επόμενο να αναμένουμε ότι θα λάβει μέτρα ώστε να παραμείνει σε αυτή την κατηγορία, στην οποία δικαιούται να είναι από πλευράς επιχειρηματικών δεδομένων και αποτελεσμάτων.

Δυστυχώς διαψευστήκαμε… οικτρά. Η μετοχή μεν ανέβηκε (κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί αν δεν το ήθελαν οι μεγαλομέτοχοι που κατέχουν το… 92%-93% της εταιρίας) σε σημείο που να φτάσει πρόσκαιρα τα… 150 ευρώ, πλην όμως οι μέτοχοί της αδιαφόρησαν για την παραμονή της στη ”μεγάλη αγορά”.

Ως εκ τούτου απευθύνουμε στην οικογένεια ΚΑΡΕΛΙΑ αυτή τη μικρή ανοικτή επιστολή:

Αγαπητοί κύριοι

Ως βασικοί μέτοχοι και διοικούντες μία εισηγμένη εταιρία στο Χρηματιστήριο Αξιών εδώ και 30 έτη, οφείλετε, αν μη τι άλλο, να συνειδητοποιήσετε ότι οι εποχές έχουν αλλάξει.

Η διασπορά των μετοχών μιας εταιρίας και η κατάκτηση κάποιας εμπορευσιμότητας αποτελούν πλέον εξαιρετικά σημαντικά κριτήρια για τους επενδυτές, ιδιώτες και θεσμικούς, για λόγους που έχουν παρουσιαστεί και αναλυθεί επανειλημμένα, σε όλα τα μέσα, όλου του πολιτισμένου κόσμου.

Κορυφαίο ζήτημα είναι πλέον και η προστασία των μετόχων μειοψηφίας, η οποία ουδόλως διασφαλίζεται σε μια εταιρία η οποία α) αποφεύγει την επαφή-ενημέρωση άμεσα και έμμεσα με το επενδυτικό κοινό, β) ενώ είχε τη δυνατότητα (για ένα διάστημα 6 μηνών, το οποίο γνώριζε προκαταβολικά) να παραμείνει στην ”α΄ κατηγορία” της Σοφοκλέους, επέλεξε να βουλιάξει στην τελευταία και γ) είναι τόσο συγκεντρωμένη από πλευράς διασποράς που να καθιστά τον οποιονδήποτε σοβαρό επενδυτή ”αιχμάλωτο” των βασικών μετόχων.

Σε κάθε περίπτωση θα ήταν σκόπιμο και προς όφελος των επενδυτών σας να ξεκαθαρίσετε σύντομα τη στάση σας σε σχέση με τη χρηματιστηριακή αγορά.

Εάν θέλετε να συνεχίσετε να κατέχετε ποσοστά αυτού του επιπέδου στην εταιρία σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να λάβετε απόφαση αποχώρησης από τη Σοφοκλέους, καθώς η παραμονή σας δεν έχει νόημα. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως θεμιτό και γίνεται με συγκεκριμένες θεσπισμένες διαδικασίες.

Σε άλλη περίπτωση, δέον είναι να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες που θα εντάξουν την καθ’ όλα σεβαστή και ελκυστική εταιρία σας στη σύγχρονη χρηματιστηριακή εποχή, προς όφελος δικό σας, αλλά και των λοιπών επενδυτών.

Με εκτίμηση

Χαμαιλέων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v