Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 9 2006

ΑΤΕ:Το… ”κατώφλι”, το placement και ο Σεπτέμβρης!

Τίμημα που να μην είναι μικρότερο από τα 5 ευρώ ανά μετοχή, (περιλαμβανομένου του όποιου- μικρού discount από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή), φαίνεται να επιδιώκει το δημόσιο, προκειμένου να προχωρήσει σε placement μέρους (πιθανώς 8%) των μετοχών που κατέχει στην ΑΤΕ.

Αυτό αναφέρουν επίμονες πληροφορίες που έφτασαν στα ευαίσθητα αυτιά της στήλης, με το επιπλέον σχόλιο ότι ”εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε ενδεχομένως να υπάρξει αναβολή της διαδικασίας”.

Κι αυτό λέει πολλά, καθώς στον ορίζοντα υπάρχει ακόμη η μετοχοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η μεγάλη αύξηση κεφαλαίων της Εθνικής και η ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής (που κι αυτή φαίνεται να... αποστασιοποιείται χρονικά).

Που σημαίνει ότι το placement της Αγροτικής, αν δεν γίνει ”εντός των ημερών”, ενδέχεται να περάσει τελικά προς την… ”ουρά” των εξελίξεων!

Δηλαδή μπορεί να μιλάμε και για το... Φθινόπωρο (καλό Σεπτέμβρη κ.λ.π.) αν δεν ”χωρέσει” το placement ως... ”σφήνα”, κάπου ανάμεσα στα προαναφερθέντα...

Κι εδώ που τα λέμε, ”σφήνες” ποσού 250-350 εκατ. ευρώ (για ένα ποσοστό μεταξύ 5% και 8% της ΑΤΕ, στα 5 ευρώ) δεν γίνονται και τόσο εύκολα!

Ιδίως αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι ακόμη και σε καλές μέρες η ΑΤΕ κάνει όγκους πολύ μικρούς (σε σχέση με το επιθυμητό placement). Για παράδειγμα, τις τελευταίες 30 ημέρες άλλαξαν χέρια περίπου 15 εκατ. μετοχές.

Και το 5% είναι πάνω από... 45 εκατ. μετοχές!!!

ΥΓ: Αν ”κάτσουν” καλά τα υπόλοιπα, ίσως ο κ. Αλογοσκούφης να μην αγχωθεί για την περίπτωση της ΑΤΕ. Λάθη έγιναν, χρόνος χάθηκε, αλλά ο ”κορβανάς” μπορεί να γεμίσει. Οπότε γιατί να ρισκάρει το Δημόσιο;

Διότι δεν είναι μόνον το θέμα της τιμής, είναι και το θέμα της ”ποιότητας” των ξένων θεσμικών που θα αγοράσουν.

Κι όσο ”χειρότερη” είναι αυτή η ποιότητα τόσο θα δυσκολέψουν τα επόμενα placement της μετοχής- που ας μην το ξεχνάμε, θα ”μετοχοποιείται” σε... δόσεις!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v