Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 19 2006

Η Εμπορική, η BCP και τα άλλα... ψάρια

Το επικαιροποιούμε το σχόλιο και το αφήνουμε στον ”αέρα” διότι βλέπουμε ότι οι πληροφορίες ”πάνε κι έρχονται” χωρίς έστω μια αναφορά (πλην μιας εξαίρεσης) στα... γεγονότα!

Ακούσαμε κι εμείς τις φήμες για ενδιαφέρον από πλευράς BCP (έχει ήδη τη Nova Bank στην Ελλάδα) και χαρήκαμε για το ενδεχόμενο αντιπροσφοράς στους Γάλλους, για την Εμπορική. Κι έτσι είπαμε να δούμε λίγο τα στοιχεία της πορτογαλικής τράπεζας.

Κι εκεί είναι η αλήθεια ζοριστήκαμε… λίγο.

Διότι η κεφαλαιοποίηση της BCP είναι τώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές, μόλις 7,8 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή της θέση είναι λίγο μικρότερη των 4 δισ. ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες στις αγορές (η μετοχή της έχει πέσει το τελευταίο διάστημα περίπου 27%), είναι λίγο δύσκολο για μια τράπεζα αυτού του μεγέθους να πραγματοποιήσει την αύξηση κεφαλαίου που απαιτείται για να πληρώσει τουλάχιστον 3,1 δισ. ευρώ, σκεφθήκαμε!

Είδαμε όμως ότι στη συγκεκριμένη τράπεζα εκδίδουν νέες μετοχές πολύ συχνά, κι ότι γενικώς κινούνται πολύ επιθετικά.

Οπότε τα προηγούμενα ίσως να μην αποτελούν ”κώλυμα”, εξαιρουμένης βέβαια της πτώσης της τιμής της μετοχής.

Πλην όμως μάθαμε ακόμη ότι η BCP έχει προς το παρόν σε εξέλιξη κάποια άλλα, μεγάλα, πολύ μεγάλα θα λέγαμε, ”νταλαβέρια”.

Οπως λένε και οι... αγγλοσάξονες, ”έχει άλλα ψάρια να... τηγανίσει”!

Διότι έχει κάνει ”επιθετική” πρόταση εξαγοράς στην επίσης πορτογαλική BPI, έχει λάβει έγκριση από την κεντρική τράπεζα της χώρας, ενώ η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως αναφέρουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, δεν αναμένεται ως τον επόμενο μήνα.

Η προσφορά (την οποία σημειωτέον δεν αποδέχεται το management της BCI, για λόγους που δεν είναι της παρούσης) περιλαμβάνει τίμημα ύψους 4,33 δισ. ευρώ, τοις μετρητοίς, που θα καλυφθεί με αύξηση κεφαλαίου, για το 100% της BCI -με ελάχιστο όριο το 50,1% και στόχο τη συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Λέτε λοιπόν να το γυρίσουν στην Εμπορική αν τα βρουν ”μπαστούνια” για τον ένα ή τον άλλο λόγο με την BCI;

Στην πράξη, δεν φαίνεται τόσο εύκολο να πεις ξαφνικά στους μετόχους σου, ”ΟΚ ξεχάστε τώρα την BCI, πάμε να χτυπήσουμε την... Emporiki στην Ελλάδα”.

Ιδίως όταν η BCI έχει απορρίψει την πρόταση και είναι δύσκολο για τον επιτιθέμενο να παραδωθεί χωρίς μάχη, μέσα στην εσωτερική του αγορά.

Κι ακόμη, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά (για να μην πούμε ότι μάλλον δεν υπάρχει χρόνος) και οι συνθήκες στις αγορές δεν είναι ως γνωστόν οι καλύτερες.

Αντε να πάρουν την απάντηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού,

άντε να προχωρήσουν την προσφορά τους, που να... προκάμουν!

Τι πιθανότητες λοιπόν υπάρχουν; Πολύ, μα πάρα πολύ, ελάχιστες...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v