Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 4 2006

Ερχονται μεγάλες επιχειρηματικές μάχες

Η συμφωνία της ΔΕΛΤΑ - Vivartia με έναν εκ των μετόχων της ΜΕΒΓΑΛ ήρθε να μας δείξει ξεκάθαρα ότι σκληρές μάχες θα διεξαχθούν σε όλο το εύρος της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και όχι μόνον στις τράπεζες, που λόγω μεγέθους και πολυδιάστατης επίδρασης στην οικονομία βρίσκονται το προσκήνιο.

Τέτοιου είδους μάχες θα παρακολουθήσουμε πολλές το ερχόμενο διάστημα, καθώς εταιρίες που δεν ανήκουν με ποσοστό απόλυτης πλειοψηφίας σε έναν φορέα (είτε αυτός είναι ένα πρόσωπο είτε μια ”αδιάσπαστη” οικογένεια) και έχουν ”αξία” θα γίνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στόχος άλλων εταιριών του κλάδου τους ή και συγγενών κλάδων.

Ασχέτως του αν είναι εισηγμένες ή όχι!

To μάλλον όχι ιδιαίτερα ”νέο” παιχνίδι, τουλάχιστον στο εξωτερικό λέγεται συγκέντρωση ή και... υπερσυγκέντρωση. Για μεγάλο διάστημα ακούγαμε γι’ αυτό χωρίς να βλέπουμε πολλά πράγματα στη χώρα μας.

Τώρα, όμως, φαίνεται ότι ”θα τα δούμε όλα”!

Διεθνώς, ο ρυθμός των συνενώσεων, των εξαγορών και των επιθετικών εξαγορών γίνεται ολοένα και ταχύτερος. Κι αυτό όχι χωρίς λόγο.

Η ίδια η παγκόσμια οικονομία αλλάζει, καθώς η εξέλιξη δημιουργεί νέες οικονομικές δυνάμεις και υπερδυνάμεις, κυρίως στην Ασία, ενώ η Ευρώπη νιώθει ξαφνικά ότι βρίσκεται (όχι όσο ”ενωμένη” όσο θα έπρεπε) ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους νέους ”ανατέλλοντες” γίγαντες.

Όσο για τη χώρα μας, το ενθαρρυντικό είναι ότι κάποιοι, έστω λίγοι, πασχίζουν να αποκτήσουν ικανό μέγεθος για να παρακολουθήσουν τις εξωγενείς εξελίξεις αντί να περιμένουν απλώς ποιος θα τους... ”φάει”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v