Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 18 2006

Νόμοι, ”παράθυρα” και... Folli Follie!

Ως γνωστόν, στην Ελλάδα μετράει πολύ το να βρίσκει κάποιος το κατάλληλο ”παράθυρο”. Και στην περίπτωση του νέου νόμου για τις δημόσιες προσφορές το πρώτο μεγάλο ”παράθυρο” φαίνεται ότι βρέθηκε και ανοίχτηκε διάπλατα από τη Folli Follie.

Προσέξτε το παράδοξο: Αν κάποιος μέτοχος κατέχει το 34% μιας εισηγμένης και από το 34% πάει στο 38%, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο οφείλει να κάνει δημόσια προσφορά για το υπόλοιπο των μετοχών της εταιρίας.

Και τούτο παρότι, από πλευράς δικαιωμάτων πλειοψηφίας ή/και καταστατικής μειοψηφίας, η αλλαγή που έχει επέλθει είναι ουσιωδώς ανύπαρκτη!

Αν όμως κάποιος μέτοχος, όπως η Folli Follie στην περίπτωση των ΚΑΕ, κατέχει το 49% και πάει στο 51% (οπότε όπως όλοι ξέρουμε έχει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου) ΔΕΝ υποχρεούται να κάνει δημόσια προσφορά, διότι δεν αύξησε το ποσοστό της κατά περισσότερο από… 3%!

”Μαγκιά” της Folli Follie μεν, σημαντική αδυναμία του νέου νόμου δε. Να ένα ”παράθυρο” που μάλλον πρέπει να κλείσει… επειγόντως για να μην πάθουν καμιά… πλευρίτιδα τα δικαιώματα των μειοψηφιών…

ΥΓ.: Προσέξτε τη λεπτομέρεια. Η Folli έφτασε ως το 49% με τον παλιό νόμο που προέβλεπε δημόσια προσφορά όταν κάποιος ξεπερνούσε το 50%. Και πέρασε το 50% με το νέο νόμο, που όπως είπαμε δεν προβλέπει τίποτα γι’ αυτήν ακριβώς την περίπτωση!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v