Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 4 2013

Μινωικές: Η αύξηση κεφαλαίου πίσω από τις γραμμές

Μινωικές: Η αύξηση κεφαλαίου πίσω από τις γραμμές

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς αργά ή γρήγορα περίμεναν την κίνηση του διοικητικού συμβουλίου των Μινωικών Γραμμών να προτείνει το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρείας.

Έτσι, η πρόταση για άντληση έως 50,5 εκατ. ευρώ (19 νέες για κάθε 60 παλαιές προς 2,25 ευρώ) δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Άλλωστε η εισηγμένη είναι η μόνη εταιρεία του κλάδου που δεν έχει επιχειρήσει να ενισχύσει τα κεφάλαιά της από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα (η τελευταία ΑΜΚ το 1999), περίοδο κατά την οποία η δυσμενέστατη συγκυρία ροκάνισε τα ίδια κεφάλαια και τη ρευστότητα των ακτοπλοϊκών.

Η επιτυχία της έκδοσης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς ο όμιλος Grimaldi ελέγχει άνω του 90% των Μινωικών Γραμμών και έχει δηλώσει επισήμως πως θα καλύψει τουλάχιστον το ποσοστό που του αναλογεί.

Επίσης, με δεδομένο το κλίμα στο Χ.Α. (περιορισμένη κινητικότητα μικροεπενδυτών) και με την τρέχουσα τιμή της μετοχής να είναι σήμερα χαμηλότερη της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, είναι πολύ πιθανόν να δούμε τον όμιλο Grimaldi να διευρύνει ακόμη περισσότερο το (ήδη πολύ υψηλό) ποσοστό του στην εισηγμένη.

Αυτό ωστόσο που θα πρέπει να προσεχτεί είναι το γεγονός πως ο βασικός μέτοχος μπορεί να βγάλει από την τσέπη του γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, όμως μεγάλο ποσοστό αυτών θα γυρίσει σε αυτόν.

Συγκεκριμένα, από τα 50,5 εκατ. ευρώ που θα αντληθούν τα 5,6 εκατ. θα πάνε για την αποπληρωμή ομολογιακού δανείου και τα υπόλοιπα για «αποπληρωμή ενδοομιλικών υποχρεώσεων και πληρωμών σε τρίτα μέρη».

Ποιες είναι όμως οι ενδοομιλικές υποχρεώσεις; Με βάση τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου 2012, η εισηγμένη όφειλε στη μητρική εταιρεία από ναυλώσεις πλοίων ποσό 32,26 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, υπήρχε μια υποχρέωση ύψους 28 εκατ. ευρώ προς άλλη θυγατρική της μητρικής της, από προκαταβολή για πώληση πλοίου.

Ανεξάρτητα πάντως από το ποιο ποσό της έκδοσης θα επιστρέψει στον όμιλο Grimaldi, η ουσία είναι ότι οι Μινωικές Γραμμές αποπληρώνουν μέρος του ομολογιακού τους δανείου, τακτοποιούν εκκρεμότητες με τον μητρικό όμιλο και φυσικά βελτιώνουν την ποιότητα του ισολογισμού τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v