Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 7 2006

ELMEC: Τα Νike... ”πάτησαν” τα κέρδη!

Πλήγμα στα κέρδη της Elmec Sport στο εξάμηνο του 2006 επέφερε η Nike ή ακριβέστερα η νέα τιμολογιακή πολιτική χονδρικής που ακολουθεί η πολυεθνική στην Ευρώπη και ως εκ τούτου και στην ελληνική αγορά.

Η κεντρική απόφαση για μείωση και συγκράτηση των τιμών χονδρικής που έλαβε η Nike για την Ευρώπη, επηρέασαν άμεσα τα μικτά κέρδη της Elmec Sport, τα οποία παρουσίασαν κάμψη στα 38,730 εκατ.ευρώ από 38,935 εκατ.ευρώ στο εξάμηνο του 2005, παρά την σημαντικότατη αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών στα 91,413 εκατ.ευρώ από 77,122 στο α’ εξάμηνο του 2005.

Ως εκ τούτου τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν (υπήρξαν και άλλοι λόγοι πλην της ανόδου του τζίρου) και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας υποχώρησαν τελικά (λόγω και αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων) στα 3,056 εκατ.ευρώ από 9,675 εκατ.ευρώ που ήταν το πρώτο μισό του 2005.

Από την 1η Ιουνίου πάντως, η Elmec δεν διανέμει χονδρικώς τα προιόντα Nike. Σημειωτέον ότι στο α’ εξάμηνο της χρήσης της, το 22,8% περίπου του κύκλου εργασιών αφορούσε σε χονδρικές πωλήσεις της αθλητικής φίρμας, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο.

Ο όμιλος διατηρεί τη χονδρική διανομή σε Ρουμανία και Βουλγαρία καθώς και τη λιανική στην Ελλάδα, για την οποία τα margins παραμένουν υψηλά και σχεδόν αμετάβλητα, μιας και η χαμηλότερη χονδρική τιμολόγηση εκ μέρους της Nike, απευθύνεται κυρίως στο δίκτυο λιανικής και όχι στον τελικό καταναλωτή.

Κοινώς, το ”σοκ” για την Elmec αναμένεται να είναι προσωρινό, ενώ εμείς δεν προβλέπεται να ψωνίζουμε φτηνότερα τα αθλητικά μας...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v