Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 20 2006

Αγορά ψωμιού: 50 εκατ. ευρώ ζητούν... παραλήπτη!

Η απελευθέρωση του ψωμιού ”bake off” άνοιξε την όρεξη των βιομηχανιών του κλάδου, που, μετά την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έβγαλαν τα κομπιουτεράκια και άρχισαν να προϋπολογίζουν τζίρους και κέρδη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το κέρδος για τις βιομηχανίες δεν θα προέλθει ούτε από το χαμηλότερο κόστος παραγωγής, ούτε από την υψηλότερη τιμή πώλησης, ούτε μόνο από τα προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας που θα παραχθούν.

Αντίθετα, θα προέλθει από την αποφυγή μιας μεγάλης ζημίας: αυτής των επιστροφών.

Ύστερα από όλα αυτά, ας έρθουμε στο κυρίως θέμα. Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στις αρτοβιομηχανίες, το ”bake off” είναι σε θέση μέσα στην επόμενη πενταετία (δηλαδή μέχρι το 2010) να διπλασιάσει το μερίδιο αγοράς του βιομηχανικού ψωμιού από το 6,5% - 7% που είναι σήμερα στο 14%!

Και αυτό, με συντηρητικά κριτήρια, όπως δηλώνουν.

Τι σημαίνει αυτό; Με δεδομένο ότι η συνολική αγορά ψωμιού κυμαίνεται μεταξύ των 650 - 690 χιλιάδων τόνων ετησίως, είναι πολύ πιθανή η αύξηση πωλήσεων κατά περίπου 40 - 50 εκατ. τόνους τον χρόνο, δηλαδή κατά 40 - 50 εκατ. ευρώ (καθώς μια τιμή της τάξεως του 1 ευρώ το κιλό κρίνεται από ρεαλιστική έως συντηρητική).

Λίγο πολύ άλλωστε και οι εκτιμήσεις της ICAP, οι οποίες εμφανίστηκαν πριν από την από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ”bake off”, προς την ίδια κατεύθυνση οδηγούν.

Και τώρα ερχόμαστε στο κρισιμότερο θέμα που αφορά στους επενδυτές της Σοφοκλέους; Ποιες εταιρίες θα καρπωθούν τη διπλάσια αυτή ”πίτα” της αγοράς;

Αυτό βέβαια δεν μπορεί να απαντηθεί εκ των προτέρων, πλην όμως αγοραστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μεγάλοι ωφελημένοι της υπόθεσης θα είναι οι σημερινοί ηγέτες του κλάδου: κατά πρώτον λόγο ο Κατσέλης (ηγετικό μερίδιο της τάξης του 40%-45%), κατά δεύτερον λόγο ο Καραμολέγκος και κατά τρίτον λόγο η Elbisco.

Μάλιστα, στον βαθμό που οι παραπάνω προβλέψεις επαληθευτούν, τα επιπλέον κέρδη για τις τρεις αυτές βιομηχανίες θα είναι πολύ μεγάλα, αν συγκριθούν με τις τρέχουσες επιδόσεις τους (π.χ. πενιχρά αποτελέσματα για Καραμολέγκο, ζημίες για Elbisco). Όσο για την Κατσέλης, τα επιπλέον κέρδη θα είναι σε θέση να εκτοξεύσουν την ήδη σημαντική κερδοφορία της.

Στους κερδισμένους επίσης εκτιμάται ότι θα βρίσκεται και η Αλλατίνη λόγω της μεγάλης θέσης που κατέχει στην Κατσέλης. Η Αλλατίνη, παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει προηγουμένως να επιλύσει οπωσδήποτε τα δικά της πολύ σημαντικά οικονομικά προβλήματα (πέρυσι, ενώ είχε υψηλές υποχρεώσεις, επέστρεψε κεφάλαια στους μετόχους της!).

Τέλος, κερδισμένη αναμένεται να είναι και η ΕΛΓΕΚΑ η οποία πρόσφατα απέκτησε μερίδιο συμμετοχής στην Elbisco.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v