Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 26 2013

Μηχανική-Βαλκάν:Τα... «μαγικά» με τα αποτελέσματα

Μηχανική-Βαλκάν:Τα... «μαγικά» με τα αποτελέσματα
Το έχουμε γράψει πολλές φορές από αυτήν τη στήλη: Οι μέτοχοι μειοψηφίας έχουν την πεποίθηση πως από τη στιγμή που μια μετοχή βγει εκτός διαπραγμάτευσης παρατηρούνται σημαντικά κενά στην ενημέρωσή τους, αλλά και στον έλεγχο των εταιρειών από τις χρηματιστηριακές αρχές.

Ας πάρουμε το δίδυμο Μηχανική - ΒΑΛΚΑΝ Ακινήτων, με την πρώτη να κατέχει το 71,38% των μετοχών της δεύτερης.

Στις 3 Ιουνίου το Χρηματιστήριο της Αθήνας -εφαρμόζοντας τις σχετικές διατάξεις- έθεσε προσωρινά εκτός διαπραγμάτευσης τις μετοχές των δύο εταιρειών επειδή αυτές δεν δημοσίευσαν έγκαιρα (έως τις 31 Μαΐου ως όφειλαν) τις λογιστικές τους καταστάσεις για το πρώτο φετινό τρίμηνο.

Μάλιστα, με επίσημη ανακοίνωσή της η ΒΑΛΚΑΝ στις 31/5 ανέφερε: «Η δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων του πρώτου τριμήνου δεν είναι δυνατή εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Η δημοσίευση θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιουνίου».

Γύρω στις 20-25 ημέρες αργότερα η Μηχανική δημοσίευσε τελικά τις λογιστικές της καταστάσεις του πρώτου τριμήνου και επανήλθε στο ταμπλό του Χ.Α. από την 28η Ιουνίου.

Αντίθετα, η ΒΑΛΚΑΝ Ακινήτων εξακολουθεί να παραμένει εκτός διαπραγμάτευσης επειδή οι λογιστικές της καταστάσεις δεν έχουν εκδοθεί ακόμη. Σε αντίθεση με όσα έγραφε στην επίσημη ανακοίνωσή της στις 31 Μαΐου.

Και εδώ τίθενται μερικά ερωτήματα, όπως:

Πώς εκδόθηκαν τα ενοποιημένα αποτελέσματα της Μηχανικής, χωρίς προηγουμένως να είναι γνωστά τα αντίστοιχα αποτελέσματα της θυγατρικής της ΒΑΛΚΑΝ;

Πώς έγινε αυτό το... μαγικό;

Επίσης, πόσο δύσκολο είναι να εκδοθούν τα αποτελέσματα της ΒΑΛΚΑΝ, όταν έχουν δημοσιευθεί τα αντίστοιχα της Μηχανικής;

Θυμίζουμε πως ο κύκλος εργασιών της ΒΑΛΚΑΝ είναι μηδενικός και τα περιουσιακά της στοιχεία σχετίζονται αποκλειστικά με τις θυγατρικές της Μηχανικής. Με άλλα λόγια, είναι πολύ πιο σύνθετη η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Μηχανικής από αυτή της ΒΑΛΚΑΝ.

Άραγε θα ενημερώσει κάποιος τους μετόχους μειοψηφίας για το τι μέλλει γενέσθαι;

ΥΓ.: Η τακτική γενική συνέλευση της ΒΑΛΚΑΝ έγινε στις 27 Ιουνίου, χωρίς στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας να αναφερθεί κάτι σχετικό με την καθυστέρηση δημοσίευσης των αποτελεσμάτων...

Τι παίζει;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v