Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 18 2002

Αλλαγή πλεύσης για το ΣΜΕΧΑ

Για πρώτη φορά ο ΣΜΕΧΑ περνά στην επίθεση. Η δέσμη μέτρων που πρότεινε χθες, περιλαμβάνει μια σειρά από έμμεσες πλην όμως απολύτως σαφείς αιχμές (λαϊκώς ειπείν... καρφούκλες) για τις πρακτικές που έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια το Δημόσιο, καταστρατηγώντας κάθε έννοια ίσης μεταχείρισης στην αγορά.

Ταυτόχρονα ο ΣΜΕΧΑ άνοιξε πλέον το μέτωπο της αντιπαράθεσης και με τις τράπεζες τόσο αναφορικά με τα όσα έπραξαν (κυρίως ως ανάδοχοι) στο παρελθόν, αλλά και για τα όσα πράττουν (ή δεν..πράττουν) κατέχοντας σήμερα δεσπόζουσα θέση στη χρηματοοικονομική αγορά.

Αλλωστε ποιές εταιρίες αφορά, άν όχι τις τράπεζες, η πρόταση του ΣΜΕΧΑ να υιοθετηθεί το μέτρο του profit warning και στην Ελλάδα; Ας μην ξεχνάμε οτι οι τραπεζίτες ”εποίησαν τη νήσσα”, ενώ γνώριζαν το έρεβος στο οποίο θα έπεφτε η κερδοφορία τους στο α΄τρίμηνο.(ατυχώς το ίδιο μάλλον θα συμβεί και κατά το β΄εξάμηνο).

”Χοντρές” όμως είναι και οι επισημάνσεις που αφορούν τους εισηγμένους επιχειρηματίες (σε ότι αφορά στην ενημέρωση των μετόχων, τη διαφάνεια αλλά και την αγορά ιδίων μετοχών που ευτελίζεται σε ...trading ιδίων μετοχών).

Επιτέλους. Χρειάστηκε να πέσει η αγορά 4200 μονάδες και να απειληθεί σοβαρά η επιβίωση των χρηματιστηριακών για να ξυπνήσουν οι επαγγελματίες της αγοράς και να καταλάβουν οτι τα τελευταία τρία χρόνια μόνοι τους βγάζουν τα μάτια τους.

Διότι και το 1999 όταν κοιτούσαν... αλλού (αν δεν συμμετείχαν σε όλα όσα συνέβαιναν στην αγορά) πάλι τα μάτια τους έβγαζαν, όπως και οι ίδιοι αντελήφθησαν στη συνέχεια του... έργου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v