Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 15 2006

Ασφάλειες: Πιστοποιητικά και... κόλπα

Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται η χορήγηση των πιστοποιητικών στις ασφαλιστικές εταιρίες του κλάδου ζημιών.

Από τις δέκα περίπου που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι θα ”βγουν στη σέντρα” γύρω στις… πέντε (δηλαδή οι… μισές!), ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο αριθμός αυτός θα είναι τελικά χαμηλότερος.

Όσον αφορά στον κλάδο ζωής, τα πιστοποιητικά φαίνεται να δρομολογούνται για τον Ιανουάριο. Κι εκεί ”υπάρχει θέμα”, άσχετα αν τελικά φαίνεται ότι ούτε και αυτή τη φορά ”το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκαλο”...

Η ουσία είναι ότι παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, το πρόβλημα της φερεγγυότητας στον ασφαλιστικό κλάδο παραμένει, με τις αρχές, όπως λένε οι κακές γλώσσες, να... αλληθωρίζουν.

Γιατί αν από τις 85 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν κάποιο αξιοσημείωτο πρόβλημα γύρω στις δέκα (όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς), τότε το ποσοστό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.

Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν χαρακτηριστικά τεχνάσματα των εταιριών για να παρακάμπτουν τον ουσιαστικό έλεγχο των αρχών, με κυρίαρχα την υποτιμολόγηση των κινδύνων και την υπερβολική αποτίμηση των ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά δε το τελευταίο, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις κατοχής… δασικών εκτάσεων (!!!), οι οποίες αποτιμώνται έναντι πολλών εκατ. ευρώ, όταν στην πράξη δεν μπορούν να πουληθούν ούτε… ”στον αιώνα τον άπαντα”.

Ακόμη, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι αποτιμήσεις ορισμένων ακινήτων στα βιβλία των ασφαλιστικών εταιριών είναι τόσο μεγάλες, που να δικαιολογούν το ύψος τους μόνο αν στο ένα μέτρο κάτω από τη γη βρεθεί… κοίτασμα χρυσού!

Προς μεγάλη χαρά των πάσης φύσεως... εκτιμητών!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v