Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 13 2014

Τι… δεν μας είπε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ!

Τι… δεν μας είπε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ!

Άρθρο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού με θέμα «ΕΟΠΥΥ: Νέα μέτρα για διαχρονικές προκλήσεις» δημοσιεύθηκε χθες στο «Βήμα της Κυριακής».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοντός αναφέρει ότι ο φετινός προϋπολογισμός για δαπάνες στην περίθαλψη θα είναι μειωμένος κατά 30 εκατ. σε σχέση με πέρυσι, από το 1,671 στο 1,640 δισ. ευρώ.

Δεύτερον, ότι «αναφορικά με τα έξοδα του Οργανισμού, θα λειτουργήσει στη βάση κλειστού προϋπολογισμού και δεν θα δημιουργήσει νέα ελλείμματα, ακόμη και αν χρειαστεί να λάβει μέτρα έκτακτου χαρακτήρα, όπως το claw back».

Τρίτον, ότι «ειδικά για τη συνεργασία με τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, δημιουργήθηκε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και εντός των επόμενων ημερών ξεκινά ο διάλογος για τις νέες συμβάσεις με όλους τους παρόχους».

Και τέταρτον, πως «σε υψηλή προτεραιότητα για το 2014 βρίσκονται ο εκσυγχρονισμός και η εκκαθάριση κωδικών για εξετάσεις που είναι παρωχημένες και ανενεργές και χρησιμοποιούνται μόνο για την υπερχρέωση του Οργανισμού και την τελική επιβάρυνση του προϋπολογισμού του».

Τι -μεταξύ άλλων- δεν ανέφερε ο κ. Κοντός στο άρθρο του;

Πρώτον, ότι ακόμη και με τον ελαφρά αυξημένο περυσινό προϋπολογισμό, το 2013 ο ΕΟΠΥΥ κατέφυγε σε «γενναιότατο» claw-back. Άρα, με ποιον τρόπο ο μειωμένος φετινός προϋπολογισμός θα αποδειχτεί ρεαλιστικός, όταν ο αυξημένος περυσινός… πήγε στον γάμο του καραγκιόζη;

Δεύτερον, ότι εναντίον της διαδικασίας του claw-back έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ οι ιδιωτικοί πάροχοι υγείας. Η υπόθεση συζητήθηκε και το αποτέλεσμα αυτής αναμένεται γύρω στα μέσα του έτους. Τι θα συμβεί στην περίπτωση όπου κλινικές και διαγνωστικά κέντρα κερδίσουν την υπόθεση;

Και τρίτον, πώς συντάσσεται πρώτα ένας προϋπολογισμός και στη συνέχεια ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τις νέες συμβάσεις με τους ιδιώτες παρόχους; Η κοινή λογική λέει πως πρώτα θα έπρεπε να έχουν συμφωνηθεί οι συμβάσεις και μετά να συνταχθεί αυτός…

Ο κ. Κοντός καταλήγει στο άρθρο του πως «ο ΕΟΠΥΥ για το 2014 εκσυγχρονίζεται, θέτει κανόνες, με μόνο στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του».

Nα δούμε πόσο καλύτερα θα εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι του το 2014, γιατί αν κρίνουμε από το 2013… καήκανε!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v