Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 25 2002

Οι συνέπειες μιας άγνωστης ”σχέσης”

Γιατί εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στο ταμπλό η μετοχή της ΕΤΕΒΑ, η οποία πρόκειται να συγχωνευθεί με την Εθνική, ενώ, μόλις σήμερα- σχεδόν ένα μήνα μετά την αναγγελία της πρόθεσης συγχωνεύσεως, ανακοινώθηκε η σχέση ανταλλαγής;

Το ερώτημα έχει ιδιαίτερη ουσία με δεδομένη την ταχύτατη και έντονη πτώση που έχει καταγράψει η τιμή της μετοχής της ΕΤΕΒΑ, μέσα στο ίδιο διάστημα.

Ουσιαστικά η μετοχή έχει απολέσει μέσα σε 18 συνεδριάσεις το 1/3 της αξίας της, κατρακυλώντας από τα 6,26 ευρώ, στα 4,20 (περίπου 33%), ενώ για το ίδιο διάστημα η μείωση της τιμής της Εθνικής είναι λιγότερη από τη μισή (σε ποσοστό).

Για το θέμα αυτό υπήρξαν επανειλημμένες αιτιάσεις από παράγοντες της αγοράς, καθώς προκύπτει και ένα θέμα με την ”εκτίμηση” της σχέσης ανταλλαγής. Και στις δύο περιπτώσεις οι βασικοί μέτοχοι είναι οι ίδιοι (αφού η ΕΤΕΒΑ είναι θυγατρική της Εθνικής) και η καχυποψία βασιλεύει (σημείο των καιρών ίσως).

Γιατί λοιπόν να μην είχε ανασταλεί η διαπραγμάτευση της ΕΤΕΒΑ, εγκαίρως και μέχρι την ανακοίνωση της σχέσης ανταλλαγής; ήταν το θέμα που ετέθη όταν διαπιστώθηκε οτι οι διακυμάνσεις είναι έντονες.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΧΑΑ πάντως, δεν φάνηκε να ανησυχεί ιδιαίτερα οταν ερωτήθη σχετικά, από φίλο και συνεργάτη του Χαμαιλέοντος. Η απάντηση του ήταν περίπου ότι ” και οι δύο μετοχές είναι καλές, οι μέτοχοι κερδισμένοι θα βγουν από μια τέτοια συγχώνευση”.

Αραγε καλύπτει αυτή η απάντηση την αγωνία των μετόχων της ΕΤΕΒΑ; Και άραγε καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες διαφάνειας που θέτει η διεθνής συγκυρία;

Πάντως, σίγουρα δεν επαφίεται στον κ. Αλεξάκη να παίρνει τέτοιου είδους αποφάσεις με κριτήριο το αν είναι ”καλή” ή ”κακή” μια μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v