Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 8 2014

Το παράδειγμα της Bankia και οι ελληνικές τράπεζες

Το παράδειγμα της Bankia και οι ελληνικές τράπεζες
Στο αρχικό στάδιο προετοιμασίας για μερική ιδιωτικοποίηση της Bankia βρίσκονται σύμφωνα με δημοσιεύματα, ισπανική κυβέρνηση και η διοίκηση της τράπεζας.

Η Bankia ανακοίνωσε για τη χρήση 2013 καθαρά κέρδη ύψους 512 εκατ. ευρώ από ζημιές μαμούθ ύψους 19 δισ. ευρώ το 2012, χάρη και στις αποφασιστικές κινήσεις με τις οποίες η ισπανική κυβέρνηση χειρίστηκε την μετάσταση της κρίσης από το real estate στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Bankia απορρόφησε, ως γνωστόν, σειρά από τοπικά τραπεζικά ιδρύματα στεγαστικής πίστης που αντιμετώπιζαν οξύ πρόβλημα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το σύνολο όμως του προβληματικού χαρτοφυλακίου δανείων αποσχίσθηκε και πωλήθηκε με discount σε bad bank (SAREB), που δημιουργήθηκε με κεφάλαια του Ισπανικού Ταμείου Διάσωσης αλλά και ιδιωτών.

Έτσι η Bankia καθάρισε τον ισολογισμό της, και διαθέτοντας ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια ετοιμάζεται να βγει στις αγορές.

Στον αντίποδα, στην Ελλάδα όχι μόνο είμαστε ακόμη μακριά από την οριστική αντιμετώπιση του καυτού θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά υπάρχουν δυσκολίες ακόμη και για την εφαρμογή σταδιακών λύσεων.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καθυστέρηση στη ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, λόγω φημολογούμενων αντιδράσεων από μερίδα βουλευτών της συμπολίτευσης.

Η καθυστέρηση της ψήφισης θέτει σε κίνδυνο το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης της Eurobank μέσω αύξησης κεφαλαίου της τάξης των 2 δισ. ευρώ που θα καλυφθεί από ξένα, κυρίως, κεφάλαια.

Η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank θα οδηγήσει στην πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση καθώς αν καλυφθεί πλήρως από βασικούς επενδυτές και αγορά το ποσοστό του ΤΧΣ θα πέσει στα επίπεδα του 50%.

Επιπρόσθετα θα διευκολύνει την προσέλκυση κεφαλαίων για λύσεις τύπου SAREB. Δηλαδή την δημιουργία joint venture μεταξύ ελληνικών τραπεζών και ξένων funds για την αγορά και διαχείριση προβληματικών δανείων.

Η περίπτωση της Γενικής έχει ανάλογα χαρακτηριστικά.

Η Πειραιώς επιδιώκει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου σύντομα την οποία θα καλύψουν ξένοι επενδυτές, ώστε η Γενική να μετατραπεί σε επενδυτική τράπεζα που θα εξειδικεύεται στις αναδιαρθρώσεις δανείων και στην οποία οι ιδιώτες θα κατέχουν ποσοστό ως 80% ενώ το ΤΧΣ μέσω της Πειραιώς το υπόλοιπο.

Προς το παρόν, βέβαια, μετράμε χαμένες ευκαιρίες...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v