Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 9 2007

Λούλης: Τα παρεπόμενα μιας σχεδιαζόμενης πώλησης

Στο +16,5% έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα η μετοχή των Μύλων Λούλη στο ταμπλό της Σοφοκλέους, γεγονός που αποδίδεται στο ότι προχωρούν οι συζητήσεις για την πώληση της θυγατρικής τους στη Ρουμανία.

Η οποία θυγατρική, αν δεν πουληθεί σε ουγγρική εταιρία, όλα δείχνουν ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2007 θα αγοραστεί από τον Κατσέλη και από Αυστραλιανούς συνεταίρους του.

Γιατί όμως η πώληση μιας θυγατρικής εταιρίας είναι σε θέση να οδηγήσει μια μετοχή στα ύψη;

Η θυγατρική της Ρουμανίας πηγαίνει πολύ καλά και σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου του 2006 απέφερε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους 4,06 εκατ. ευρώ (το 42% του συνολικού EBITDA του ομίλου) και προ φόρων κέρδη 0,5 εκατ. ευρώ, όταν ο όμιλος κατέγραψε ζημίες 4 εκατ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι, όπως αναφέρουν γνώστες της υπόθεσης, ότι η θυγατρική της Ρουμανίας πωλείται προκειμένου να αντληθεί ρευστότητα, κι όχι μόνο γιατί υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των μετόχων ως προς τα σχέδια περαιτέρω επέκτασής της.



Ο όμιλος Λούλη προχώρησε την τελευταία επταετία σε πολύ υψηλές επενδύσεις με δανειακά κεφάλαια και μάλιστα σε μια δύσκολη για τον κλάδο εποχή.

Στο εννεάμηνο του 2006 ο όμιλος κατέγραψε μεν κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 9,6 εκατ. ευρώ, πλην όμως επιβαρύνθηκε με χρηματοοικονομικά αποτελέσματα 7,9 εκατ. ευρώ (ο δείκτης EBITDA προς χρηματοοικονομικά αποτελέσματα ανέρχεται μόλις σε 1,2 όταν θα έπρεπε να υπερβαίνει το 3).

Και πώς να μη γίνει αυτό, όταν ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανέρχεται σε 138 εκατ. ευρώ και ο μισός περίπου εξ αυτού είναι βραχυπρόθεσμος.

Η πώληση λοιπόν μιας θυγατρικής με ίδια κεφάλαια 31,3 εκατ. ευρώ θα οδηγήσει σε μείωση του δανεισμού και σε εξοικονόμηση τόκων κατά μερικά εκατ. ευρώ, δίνοντας μια ”γερή ανάσα” στον εισηγμένο όμιλο.

Ωστόσο, ο δανεισμός θα παραμείνει σημαντικός ακόμη και μετά την πώληση, ενώ θα χαθεί το πλέον δυναμικό κομμάτι του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v