Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 3 2014

Σφηνάκια για Πανγαία, Chipita και Eurobank

Σφηνάκια για Πανγαία, Chipita και Eurobank

ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ: Όλες τις διαθέσιμες επιλογές για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών εξετάζει η Εθνική Πανγαία.

Η εταιρεία, η οποία ελέγχεται πλέον κατά 66% από το fund Invel, ενοποιείται, όμως, βάσει της συμφωνίας μετόχων από την Εθνική, που ασκεί και το management, πρέπει να εισαγάγει τις μετοχές της σε οργανωμένη αγορά για να συνεχίσει να απολαμβάνει τα φορολογικά προνόμια των ΑΕΕΑΠ.

Στο πλαίσιο λοιπόν της όσο το δυνατόν ταχύτερης εισαγωγής έχει χτυπήσει και πόρτες για την εξαγορά «οχήματος»...

ΥΓ.: Οι τελικές αποφάσεις για το ύψος των κεφαλαίων που θα αντλήσει η Πανγαία και αν θα προχωρήσει στην έκδοση ή μη ομολόγου θα κλειδώσουν αφού κλείσει το capital plan της Εθνικής καθώς η περαιτέρω αξιοποίηση της Πανγαία είναι μία από τις 14 κινήσεις που έχει η τράπεζα στη φαρέτρα της.

 

CHIPITA: Άλλαξε, όπως πληροφορούμεθα, ο σχεδιασμός για την εισαγωγή της στο Χ.Α.

Η διοίκηση της εταιρείας ήρθε σε συνεννόηση με τους μετόχους να μετατεθεί για μερικούς μήνες το IPO ώστε να έχει αποτυπωθεί εν τω μεταξύ στον ισολογισμό της η βελτίωση σε σειρά δραστηριοτήτων.

Οι μέτοχοι μειοψηφίας αποδέχθηκαν το παραπάνω σενάριο και έτσι η εισαγωγή μετατίθεται για το 2015.

 

EUROBANK: Εφόσον οι ιδιώτες επενδυτές καλύψουν το 50% συν μία μετοχή της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank αποκτούν τον έλεγχο της τράπεζας με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Αυτό σημαίνει ότι τα δικαιώματα ψήφου των υφιστάμενων μετοχών του ΤΧΣ περιορίζονται σε στρατηγικής σημασίας θέματα, όπως ισχύει και για τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες.

Σε περίπτωση που μείνουν αδιάθετες μετοχές τις οποίες θα πάρει το Ταμείο, αυτές έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου.  

Σημειώνεται ότι με το παλαιό πλαίσιο το ΤΧΣ είχε πλήρη δικαιώματα ψήφου ακόμη και αν το ποσοστό του υποχωρούσε κάτω του 33%.

ΥΓ.: Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μετά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και τις ΑΜΚ σε Alpha, Πειραιώς, Eurobank θα υπάρξουν αλλαγές στις Συμβάσεις Πλαισίων Συνεργασίας που έχουν υπογράψει με το ΤΧΣ και ρυθμίζουν τη λειτουργία τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v