Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 1 2007

ΑΧΟΝ: H αύξηση και η τσέπη του (βασικού) μετόχου!

Πάνω από 50 εκατ. ευρώ θέλει να μαζέψει η ΑΧΟΝ Συμμετοχών με την αύξηση κεφαλαίου που ετοιμάζει. Ωστόσο, η όλη διαδικασία ουδόλως φαίνεται να ενθουσιάζει τους μετόχους μειοψηφίας.

Εν αρχή είναι η τιμή διάθεσης των 4 ευρώ, τιμή την οποία η μετοχή ”είδε” μόλις δύο φορές μέσα στις αρχές του 2006 και για σύντομο διάστημα, ενώ προηγουμένως είχε να τη δει στο ταμπλό από το... 2002!

Σημειώστε δε ότι η μετοχή κατάφερε να φτάσει ξανά στα 4 ευρώ, λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση αυτής της αύξησης!

Πιο σημαντικό όμως είναι το τι θα γίνουν τα λεφτά.

Κι εδώ αρχίζουν τα… ”νόστιμα”.

Ποσό 10 εκατ. ευρώ θα πάει ουσιαστικά στην… τσέπη του ίδιου του κ. Θωμά Λιακουνάκου, αφού η εφημερίδα ”ΚΕΡΔΟΣ”, που θα αγοραστεί έναντι αυτού του ποσού, του ανήκει.

Ο κ. Λιακουνάκος, για όσους δεν το θυμούνται, κατέχει επίσημα μόλις το 23% της ΑΧΟΝ. Στην πράξη βέβαια ελέγχει τουλάχιστον το… 40%, αφού η ”διαφορά” ανάμεσα σε αυτά τα ποσοστά ελέγχεται από συνδεδεμένες εταιρίες. Την AXON Development και την -εισηγμένη- Euromedica!

Kι έτσι έχουμε το γνωστό φαινόμενο, ο βασικός μέτοχος να πουλάει μια δική του εταιρία σε μια εισηγμένη την οποία ελέγχει. Μόνο που στην εισηγμένη μαζί με τα λεφτά του είναι και τα λεφτά πολλών άλλων μετόχων.

Το κάνει άραγε αυτό διότι η μη εισηγμένη έχει μεγάλες προοπτικές, τις οποίες λόγω... μεγαλοψυχίας θέλει να μοιραστεί με τους μικρομετόχους της εισηγμένης, πουλώντας τη σε τιμή ευκαιρίας;

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα ”νούμερα” που αναφέρει η ανακοίνωση δεν φαίνεται να συνηγορούν σε καταφατική απάντηση. Διότι όταν υπάρχει ”εκτίμηση” για τζίρο 9 εκατ. ευρώ το 2006 και για κέρδη προ φόρων στα 830 χιλιάδες ευρώ, το Ρ/Ε βγαίνει στην περιοχή του… 20, μετά από φόρους!

Ό,τι καλύτερο δηλαδή, ιδίως όταν τα κέρδη του 2006 είναι μικρότερα από αυτά του 2005 κατά περίπου 15% (μείωση αντί για αύξηση κερδών!) κι όταν η αγορά ”βουίζει” ότι για μεγάλο διάστημα η συγκεκριμένη εφημερίδα είχε βάλει ”πωλητήριο” χωρίς ατυχώς να βρίσκεται… αγοραστής!

Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει εδώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που ΔΕΝ αναφέρει η ανακοίνωση της αύξησης για τη Soukos Hi Tech, την οποία θα αγοράσει η ΑΧΟΝ χρησιμοποιώντας άλλα… 30 από τα 50 εκατ. ευρώ της αύξησης.

Τα ”λόγια” μεν είναι πολλά για τις προοπτικές της τελευταίας, σε σχέση με τις ευρεσιτεχνίες του κ. Σούκου, αλλά από ”νούμερα”… μηδέν.

Μόνο ότι έχει ανεκτέλεστο έργων ύψους 20 εκατ. ευρώ αναφέρεται κι ότι θα παίρνει… προμήθεια 15% από τις business της άλλης εταιρίας του κ. Σούκου.

Ούτε κουβέντα για τζίρους, ίδια κεφάλαια, προβλεπόμενες πωλήσεις κι άλλα τέτοια... βαρετά!

Το θέμα έχει βεβαίως εξαιρετικό ενδιαφέρον, γι’ αυτό και θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία.

Άλλωστε, η υπόθεση ”Soukos” μαθαίνουμε ότι απασχολεί ιδιαίτερα και τους πιο ειδικούς από εμάς, σε θέματα αμυντικών προμηθειών, τομέας που στο παρελθόν έχει αποτελέσει ”πεδίον δόξης λαμπρό” για τον κ. Λιακουνάκο.

Λεπτομέρειες... προσεχώς!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v