Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 6 2007

Tα remote members, η Citi και τα... ”ψιλά”! (upd)

Σημαντικές ανατροπές, πιθανώς και μεγάλη… γκρίνια, γράφαμε χθες, προβλέπεται να δημιουργήσει η πρόθεση της Citigroup να κάνει απευθείας συναλλαγές στο Χ.Α. ως remote member, με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος επενδυτικός κολοσσός φέρεται να ελέγχει το 30%-40% των συνολικών ημερήσιων συναλλαγών.

Κι αυτό, παρότι δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι η πρόθεση της Citi θα μετουσιωθεί σε πράξη, καθώς ορισμένοι στην αγορά εμφανιζονται να πιστεύουν ότι ανακινεί το θέμα απλά και μόνο για να πετύχει καλύτερους όρους συνεργασίας.

Αντιδράσεις πάντως υπάρχουν ήδη από κάποιες μεγάλες τράπεζες, αφού μέσω των χρηματιστηριακών τους γινόταν ως τώρα όλος αυτός ο τζίρος.

Γι’ αυτό και φέρνουν στο προσκήνιο θέματα, όπως η επίλυση του Συνεγγυητικού, η θεσμοθέτηση των omnibus accounts, και άλλες ρυθμίσεις της νομοθεσίας που θα ήθελαν, για να μπορέσουν να ανταγωνιστουν καλύτερα τους ξένους.

Δίκιο έχουν κι αυτοί. Οντως η Σοφοκλέους δεν μπορεί πια να κινείται στους δικούς της θεσμικούς ρυθμούς. Πρέπει να υιοθετήσει τις πρακτικές του εξωτερικού στην ολότητά τους, για να μην δημιουργούνται ανισότητες ανάμεσα στους εγχώριους και τους ξένους.

Στην πράξη, άλλωστε, ισχύει η ρήση ”το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον”. Η Σοφοκλέους δεν μπορεί παρά να ενσωματωθεί πλήρως στα όσα επιτάσσουν οι σύγχρονες πρακτικές, αλλιώς πολύ απλά θα σβήσει από τον χάρτη!

Ο διεθνής ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος. Κι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να προστατευτούν με τεχνητά εμπόδια, βρίσκονται σε πλάνη.

Όπως η Σοφοκλέους, έτσι και τα μέλη της, ακόμη και οι τράπεζες που έως πρότινος ένιωθαν ”κυρίαρχοι του παιχνιδιού”, πρέπει να αντιληφθούν πόσο ευάλωτα είναι.

Η οδηγία MIFID άλλωστε είναι προ των πυλών. Κι απ’ ό,τι φαίνεται θα ταρακουνήσει συθέμελα το σύστημα σε παγκόσμια κλίμακα, δημιουργώντας κυκλώματα παράλληλων συναλλαγών, στους κόλπους των μεγάλων επενδυτικών οίκων, που δεν θα περνούν καν από τα χρηματιστήρια όπως τα ξέρουμε!

Υ.Γ.: Οι πελάτες μικρότερου μεγέθους, ακόμη και οι από πολλούς παραγνωρισμένοι ως τώρα ιδιώτες, θα αποκτήσουν τώρα μεγαλύτερη σημασία για όλους τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα των συναλλαγών. Καλό αυτό για τον τελικό πελάτη, όχι όμως και για τις ιδιωτικές ΑΧΕ που ως τώρα εφησυχάζουν θεωρώντας ότι οι αλλαγές αφορούν ”μόνον στους μεγάλους”.

Γιατί όταν ο κυνηγός δεν βρίσκει ”χοντρό κυνήγι”, ντουφεκάει ό,τι μπορεί, ακόμη και τα... ”ψιλά”!

ΥΓ2: Δεν ξέρουμε κατά πόσον η Societe όντως προτίθεται να ακολουθήσει τα χνάρια της Citi ως προς το remote membership. Eίναι όμως σίγουρο ότι επιστολή προθέσεως έστειλε μια σχετικά μικρή χρηματιστηριακή από το Λονδίνο!

ΥΓ3: Εντύπωση μας έκανε η ξαφνική απότομα ανοδική κίνηση της ΕΧΑΕ, δήθεν με την προσδοκία ότι θα ανέβουν κι άλλο τα έσοδά της μέσω των remote members.

Ολίγον από... σπέκουλα μας θυμίζει αυτό, μόνο που οι σπεκουλαδόροι δεν είναι ελληνικά ”λόμπι”, όπως ήταν το 1999, αλλά μάλλον ξένα... Hedge Funds!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v