Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 3 2014

ΟΠΑΠ: Τα παράπλευρα οφέλη μιας ιδιωτικοποίησης

ΟΠΑΠ: Τα παράπλευρα οφέλη μιας ιδιωτικοποίησης

Η υπόθεση του νέου Διαδικτυακού Στοιχήματος του ΟΠΑΠ, μιας τεχνολογικής πλατφόρμας που αναπτύχθηκε από την GTECH και τον οργανισμό μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, είναι ένα από τα παραδείγματα του οφέλους για την οικονομίααπό τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο ΟΠΑΠ, ένας οργανισμός που ταλανιζόταν επί χρόνια από την κακοδιοίκηση και τη διαπλοκή με μεγάλα και μικρότερα συμφέροντα, πέτυχε με τη μετάβαση σε νέα ιδιοκτησία και διοίκηση να υλοποιήσει σε χρόνο ρεκόρ ένα πολύπλοκο σύστημα: μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για στοιχήματα από το Διαδίκτυο (ακόμα και μέσω φορητών συσκευών), καθώς και για ζωντανά στοιχήματα μέσα από τα πρακτορεία. Η νέα διοίκηση και τα στελέχη του ΟΠΑΠ μαζί με τα στελέχη της GTECH χρειάστηκαν μόλις τρεις μήνες για να ετοιμάσουν την πλατφόρμα που βγήκε από χθες στον αέρα.

Η νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ απέδειξε πως και θέλει και μπορεί να μεταμορφώσει μέσα σε λίγους μήνες τον κοιμώμενο γίγαντα. Τώρα καταλαβαίνουν (και αποτυπώνεται στο ταμπλό) πως ο ΟΠΑΠ δεν είναι πλέον ο οργανισμός με τις γνωστές αδυναμίες, παθογένειες και εξαρτήσεις του παρελθόντος. Οι συγκεκριμένες παθογένειες και εξαρτήσεις δεν είχαν επιτρέψει να αναπτύξει δυνατότητες πραγματικά ανταγωνιστικών διαγωνισμών, διαπραγμάτευσης συμβάσεων, αλλά και διαχείρισης - υλοποίησης έργων.

Η υπόθεση του Διαδικτυακού Στοιχήματος δείχνει πως η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ δεν έφερε μόνο έσοδα 652 εκατ. ευρώ από την πώληση του 33%. Είχε παράπλευρα οφέλη όπως το γεγονός ότι σταμάτησε η άλογη σπατάλη πόρων κιη χρήση ενός περιουσιακού στοιχείου μεγάλης αξίας του δημοσίου προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών τεχνολογικών ομίλων, συγκεκριμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης κ.λπ.

Σήμερα ακόμα και ο ιστορικός τεχνολογικός πάροχος αντιλαμβάνεται πως με τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση των λειτουργιών του ΟΠΑΠ μπορεί να έχει οφέλη. Θα αναγκαστεί να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικός με αποτέλεσμα να κερδίσει πόντους στις διεθνείς του δραστηριότητες.

Ο μέχρι πρόσφατα μόνιμος τεχνολογικός προμηθευτής του ΟΠΑΠ βλέπει και κάτι άλλο: πως ακόμα και το προσωπικό του ΟΠΑΠ «στάζει μέλι» για τη συνεργασία με την GTECH, καθώς τα στελέχη της τελευταίας έπεσαν με το... αλεξίπτωτο και κατάφεραν να υλοποιήσουν το έργο του Διαδικτυακού Στοιχήματος μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές και το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο της χώρας.

Τελικά λίγος ανταγωνισμός δε βλάπτει...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v