Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 13 2014

Πετρέλαιο: Τις άδειες τις δώσαμε, να στήναμε και τον φορέα...

Πετρέλαιο: Τις άδειες τις δώσαμε, να στήναμε και τον φορέα...

Όλο και πιο έντονη γίνεται η «γκρίνια» των ανθρώπων που ασχολούνται με την έρευνα στην Ελλάδα, λόγω της μη στελέχωσης της ΕΔΕΥ που είναι ο Φορέας Ελέγχου και Διαχείρισης των Υδρογονανθράκων.

Μέχρι στιγμής ο ΕΔΕΥ, 33 μήνες από την ίδρυσή του δεν διαθέτει καν συμπληρωμένο δ.σ., χωρίς να μιλάμε για την πρόσληψη του απαραίτητου υψηλής εξειδίκευσης προσωπικού. Όλα δε αυτά ενώ ο τομέας της έρευνας πετρελαίου βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, επίκειται η ψήφιση από τη Βουλή των τριών συμβάσεων σε Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκό οπότε θα αρχίσουν να υλοποιούνται, όπως επίσης και η προκήρυξη του νέου μεγάλου γύρου παραχωρήσεων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιόνιου και της Νότιας Κρήτης.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση γίνεται αποδέκτης μεμονωμένων αιτημάτων εταιρειών για έρευνες, όπως της ιταλικής ΕΝΕL πριν λίγες μέρες ή της αμερικανικής Cub Energy.

Από όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής τη διαχείριση των σχετικών θεμάτων την έχει ένας μικρός αριθμός στελεχών της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΕΚΑ που καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του έργου αυτού.

Ωστόσο αυτό που παρατηρούν οι άνθρωποι που γνωρίζουν είναι ότι με τη σημερινή της στελέχωση, η αρμόδια διεύθυνση δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τόσο κρίσιμου και υπεύθυνου έργου. Ήδη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με παρέμβασή του προσάπτει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ότι δεν στελεχώνει την ΕΔΕΥ, ώστε να ελέγχει τις εξελίξεις απευθείας μέσω της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΕΚΑ.

Για τον ΧΑΜ αυτό είναι το λιγότερο, καθώς σε πολλές χώρες τα θέματα της έρευνας και παρακολούθησης των συμβάσεων τα διαχειρίζεται απευθείας διευθύνσεις ή γενικές διευθύνσεις υπουργείων. Σε κάθε περίπτωση, είτε ο ΕΔΕΥ έχει την αρμοδιότητα, είτε διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ, αυτό που απαιτείται είναι η στελέχωσή τους για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι συμβάσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v