Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 14 2007

Τι σημαίνουν οι... ”τράμπες” στον όμιλο Βρυώνη

Ως κινήσεις για επίλυση του προβλήματος ρευστότητας κυρίως της κατασκευαστικής ΓΕΝΕΡ και σε δεύτερη φάση της Alma-Ατέρμων ερμηνεύονται οι πρόσφατες αλλαγές στο ”μενού εξαγορών” των δύο εταιριών, ή πιο λαϊκά οι... ”τράμπες” που ανακοινώθηκαν.

Να δούμε όμως τι αποφασίστηκε στα πλαίσια αυτού του πρωτότυπου... restructuring:

Πρώτον, δύο εξαγορές ξενοδοχειακών μονάδων που ήταν να γίνουν από την Alma-Ατέρμων, και μάλιστα είχαν δοθεί οι σχετικές προκαταβολές, τελικά δεν θα προχωρήσουν.

Δεύτερον, αντί να αγοράσει το 100% ενός πλοίου η Alma-Ατέρμων και το 100% ενός άλλου πλοίου η ΓΕΝΕΡ (για τα οποία ήδη είχαν δοθεί προκαταβολές), τελικά η Alma-Ατέρμων θα εξαγοράσει το 70% και των δύο πλοίων.

Πώς μεταφράζονται όλα αυτά;

Σε ό,τι αφορά την Alma-Ατέρμων: Από τη μια πλευρά, θα της επιστραφούν 1,65 εκατ. ευρώ από την ιδιοκτήτρια των δύο πλοίων, καθώς και οι σημαντικές προκαταβολές (της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ!) που έχει καταβάλει για την εξαγορά των δύο ξενοδοχείων.

Κι από την άλλη πλευρά, προκύπτει ένα χρέος της τάξεως των 4,45 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει σταδιακά στη ΓΕΝΕΡ. Άρα λοιπόν η Alma-Ατέρμων (leader στον χώρο της) θα ενισχύσει το ταμείο της και θα οφείλει στη ”συγγενή” ΓΕΝΕΡ… σε βάθος χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη ΓΕΝΕΡ: Απλώς έχει λαμβάνειν τα παραπάνω 4,45 εκατ. ευρώ, που βέβαια της είναι απαραίτητα –αλλά όχι και αρκετά από μόνα τους- για την επιβίωσή της.

Συγκεκριμένα, στις 30/9/2006 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της ΓΕΝΕΡ ανέρχονταν σε 8 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών κάποιες ρυθμίστηκαν, ενώ επίσης προέκυψε και μια ”άσπρη τρύπα” 2,78 εκατ. ευρώ, επειδή κάποιοι ουδέποτε -εδώ και χρόνια- απαίτησαν το ποσό αυτό από την κατασκευαστική εταιρία! Για τον λόγο αυτό μάλιστα, τα παραπάνω 2,78 εκατ. ευρώ θα εγγραφούν ως έκτακτα κέρδη στις λογιστικές καταστάσεις του 2006.

Άρα λοιπόν το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που παρουσίαζε στις 30 Σεπτεμβρίου η ΓΕΝΕΡ σε έναν βαθμό θα μειωθεί, όπως και οι ζημίες της.

Ωστόσο, πέρα από τη μάχη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, η ΓΕΝΕΡ θα πρέπει να δώσει και τη μάχη στον κατασκευαστικό τομέα, καθώς ο κύκλος εργασιών του εννεαμήνου του 2006 ήταν μόλις 3,7 εκατ. ευρώ, οι ζημίες 8,2 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο των ανεκτέλεστων έργων της περιορισμένο.

Και όλα αυτά από μια ΓΕΝΕΡ που όταν εισήλθε στη Σοφοκλέους πριν από δέκα χρόνια εμφάνιζε κερδοφορία άνω του 1,5 δισ. παλαιών ελληνικών δραχμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v