Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 26 2007

Ασφάλειες: Διαβάζοντας ”πίσω από τις γραμμές”

H πώληση της ασφαλιστικής εταιρίας Φοίνιξ-Metrolife (θυγατρικής της Εμπορικής Τράπεζας) στους Γάλλους της Groupama είναι εδώ και αρκετό καιρό γνωστή.

Η πραγματική όμως είδηση έχει δύο διαστάσεις και βρίσκεται αλλού - και εκτός φυσικά του δελτίου Τύπου που εξέδωσαν οι Γάλλοι.

Η πρώτη διάσταση σχετίζεται με το τίμημα της πώλησης της Φοίνιξ, το οποίο λέγεται ότι είναι ανώτερο από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της ασφαλιστικής εταιρίας, πριν η τελευταία αποχωρήσει μέσω δημόσιας εγγραφής από τη Σοφοκλέους.

Αυτό σημαίνει ότι οι αγοραστές θεωρούν θετικές τις προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα και επενδύουν ένα πολύ σημαντικό ποσό (θα ακολουθήσει πιθανότατα και αύξηση κεφαλαίου στη Φοίνιξ, προκειμένου να ”πιαστούν” οι απαιτούμενοι δείκτες φερεγγυότητας και αποθεματοποίησης).

Η δεύτερη διάσταση προκύπτει από τη λογική απάντηση που δίνεται στο ερώτημα γιατί τόσο η Groupama τώρα όσο και η ΑΧΑ το περασμένο καλοκαίρι διέθεσαν κάποιες εκατοντάδες εκατ. ευρώ για να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Προφανώς γιατί έλαβαν από τους αρμοδίους τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις (δεσμεύσεις, αν προτιμάτε) ότι ”ο κλάδος θα ξεκαθαρίσει σύντομα” και ότι οι εταιρίες ”τύπου Εγνατία” έχουν ημερομηνία λήξης.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν θα επηρεάσει θετικά τα κέρδη μόνο των πολυεθνικών ασφαλιστικών ομίλων, αλλά και των ελληνικών που διαθέτουν παρουσία στη Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v