Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 14 2014

Stress test: Ο πήχης των 8,8 δισ. και το ελληνικό «καπέλο»

Stress test: Ο πήχης των 8,8 δισ. και το ελληνικό «καπέλο»

Στα τέλη του μήνα ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος της εν εξελίξει άσκησης προσομοίωσης στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι 4 συστημικές.

Η ΕΚΤ έχει συγκεντρώσει το σύνολο σχεδόν των απαραίτητων στοιχείων για να ελέγξει την ποιότητα ενεργητικού και όσον αφορά τις εγχώριες στελέχη της διενήργησαν όπως αποκάλυψε το Euro2day και επιτόπιο δειγματοληπτικό έλεγχο.

Η ανησυχία της ελληνικής πλευράς έγκειται κυρίως σε αυτό το σκέλος της διαδικασίας, στον έλεγχο δηλαδή της ποιότητας ενεργητικού.

Και αυτό γιατί με βάση την αξιολόγηση της ΕΚΤ η Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύεται όπως αποκάλυψε η έκθεση του ΔΝΤ  να αξιολογήσει με τη σειρά της αν θα ζητήσει, όπως ήδη έπραξαν οι κεντρικές τράπεζες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, τον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων για τυπικά ενήμερα δάνεια που θα κριθούν όμως προβληματικά.

Και ο δειγματοληπτικός έλεγχος της ΕΚΤ θα αποτελέσει οδηγό για το πόσα ενήμερα δάνεια ανά υποκατηγορία θα πρέπει να θεωρηθούν προβληματικά.

Πρόκειται για το πιο καυτό θέμα του stress test όσον αφορά τις εγχώριες τράπεζες καθώς μπορεί να βάλει ελληνικό «καπέλο» στον λογαριασμό των κεφαλαιακών αναγκών που θα βγάλει ο έλεγχος της ΕΚΤ και της EBA.

Υπάρχει, δηλαδή, η πιθανότητα με βάση τα πανευρωπαϊκά κριτήρια οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών να βγαίνουν με το βασικό σενάριο, για παράδειγμα, στα 2 δισ. ευρώ, αλλά με τα πρόσθετα φίλτρα της ΤτΕ να αυξάνονται έτι περαιτέρω.

Τα βλέμματα λοιπόν όλων είναι στραμμένα στο αν θα αναγκαστεί η ελληνική πλευρά να θέσει πρόσθετα φίλτρα στην άσκηση, και αυτό είναι ένα παζάρι που διεξάγεται τώρα...

ΥΓ.: Με το δυσμενές σενάριο της BlackRock II, οι κεφαλαιακές ανάγκες για Alpha, Πειραιώς, Eurobank και Εθνική υπολογίστηκαν στα 8,8 δισ. Τόσο περίπου τις υπολόγισε προ μηνών, όπως ακούμε, και η τρόικα, αλλά για το βασικό σενάριο.

Οι τράπεζες, όμως, άντλησαν κεφάλαια 8,3 δισ. ευρώ από τις ΑΜΚ. Ακόμη και αν συνυπολογισθεί η εξόφληση του 1,7 δισ., μένουν 6,6 δισ. Άρα στο βασικό σενάριο της τρόικας και χωρίς καπέλο ο λογαριασμός θα μπορούσε να βγει στα 2 - 2,5 δισ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v