Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 25 2014

Οι τράπεζες, η αξιολόγηση της ΕΚΤ και η εκτίναξη των NPLs

Οι τράπεζες, η αξιολόγηση της ΕΚΤ και η εκτίναξη των NPLs

Την πρώτη ξεκάθαρη εικόνα για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των συστημικών τραπεζών και την έκταση των μη εξυπηρετούμενων και απομειωμένων δανείων θα αποκτήσει η αγορά μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του stress test.

Ένα από τα κρίσιμα σημεία της άσκησης για τις εγχώριες τράπεζες είναι η αξιολόγηση 7 χιλιάδων φακέλων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.

Από τα ευρήματα της άσκησης η ΤτΕ θα κληθεί να αξιολογήσει τι οδηγίες θα δώσει για τον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων που θα αφορούν δάνεια που πρέπει να απομειωθούν γιατί εκτιμάται ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εξόφλησής τους στο ακέραιο.

Αντίστοιχες οδηγίες έχουν ήδη δώσει κεντρικές τράπεζες των χωρών του Νότου (Ισπανία, Κύπρος). Και όπως αποκάλυπτε η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, η ΤτΕ δεσμεύεται να το κάνει ως το τέλος του 2014.

Σε μερικούς μήνες η αγορά θα γνωρίζει λοιπόν πού έχουν ανέλθει τα μη εξυπηρετούμενα και απομειωμένα δάνεια και ως εκ τούτου θα έχει πληρέστερη εικόνα για τις τράπεζες και τη δυνατότητα κερδοφορίας τους.

ΥΓ.: Με δεδομένο ότι η BlackRock εξέτασε όλο το χαρτοφυλάκιο δανείων και έκανε προβολές πιστωτικού κινδύνου και για τυπικά ενήμερα δάνεια, οι τράπεζες ενδέχεται να είναι ορθά κεφαλαιοποιημένες. Η ανησυχία έγκειται στο πόσα ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια μπορεί να χρειασθούν απομείωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v