Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 15 2007

ΜΥΤΙΛ - ΑτΕ: ”Κλείδωσέ το τώρα”

Εδώ και αρκετό διάστημα κυκλοφορεί στην αγορά και επαναλαμβάνεται ότι η Μυτιληναίος θα συγχωνεύσει την επίσης εισηγμένη Αλουμίνιον της Ελλάδος, χωρίς να έχει διαψευστεί η πληροφορία.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει γίνει στην πράξη.

Η στήλη πιστεύει ότι όντως υπάρχει ”φωτιά” πίσω από τον... καπνό και πως -δεδομένης της προσοχής που έχει δείξει ο όμιλος Μυτιληναίου στους μετόχους του όλα αυτά τα χρόνια- ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει άμεσα.

Και εξηγούμαστε:

Η μετοχή της Μυτιληναίος είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκεται σε καλή τροχιά, καθώς η αγορά αναμένει μια σειρά από θετικές εξελίξεις, με κορυφαία τη σύναψη μεγάλης στρατηγικής συμφωνίας με τον ισπανικό όμιλο της Endesa, έναν από τους ισχυρότερους διεθνώς.

Επιπρόσθετα, είναι καταφανές ότι η μετοχή της Μυτιληναίος βρίσκεται ”προ των θυρών” του FTSE-20, δεδομένης της κεφαλαιοποίησης και των λοιπών στοιχείων της.

Οπότε, είναι πολύ πιθανό ότι η τιμή της είτε θα ενισχυθεί, αφού θα αυξηθούν δραστικά τα προς επένδυση κεφάλαια των ξένων θεσμικών, είτε θα έχει αυξημένες αντιστάσεις, σε περίπτωση επικράτησης περαιτέρω πτωτικών τάσεων στις αγορές.

Από την άλλη πλευρά, το Αλουμίνιον της Ελλάδος φαίνεται να βρίσκεται ως εταιρία στην κορυφή της δραστηριότητάς της.

Η ΑτΕ είναι μια καθαρά ”κυκλική” βιομηχανία. Άρα, τυχόν επιβράδυνση της οικονομίας σε διεθνές επίπεδο (και κάτι τέτοιο έχει αρχίσει ήδη να απασχολεί σοβαρά τους αναλυτές) θα την επηρεάσει δυσμενώς.

Ακόμη, είναι γνωστό ότι οι τιμές του αλουμινίου βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα, έχοντας καταγράψει και πολυετείς ”κορυφές”.

Εν ολίγοις, οι πιθανότητες διολίσθησης της τιμής της μετοχής μελλοντικά εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένες, σε σχέση με τη μετοχή της ίδιας της Μυτιληναίος.

Κατά την άποψή μας, λοιπόν, ο όμιλος Μυτιληναίου, εφόσον πρόκειται να προχωρήσει σε μια συγχώνευση, οφείλει να ”κλειδώσει” το συντομότερο τις αποτιμήσεις και τη σχέση ανταλλαγής.

Κι αυτό προκειμένου να προστατέψει τους λοιπούς μετόχους της ΑτΕ από το ενδεχόμενο περαιτέρω ανοίγματος της ”ψαλίδας” στο Αλουμίνιο και στη Μυτιληναίος.

Καλό θα είναι να μην ξεχάσει ότι υπήρξαν μικρά και μεγάλα χαρτοφυλάκια που τον εμπιστεύτηκαν, όταν εξαγόρασε την ΑτΕ, αλλά και να μη χαλάσει την πολύ καλή εικόνα που έχει εδώ και πολλά χρόνια δημιουργήσει στους μετόχους του, μικρούς και μεγαλύτερους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v