Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 27 2007

Έμμεση έξοδος από το ΧΑ... και ”με τον νόμο”

Μια και είπαμε όμως για την BC Partners, ας ξεκαθαρίσουμε κι ένα άλλο θέμα.

Το νέο νομοσχέδιο περί διαφάνειας, που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, δίνει λύση και στο ζήτημα της συγχώνευσης εισηγμένων εταιριών με απορρόφησή τους από μη εισηγμένες.

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εφόσον το αποφασίσει η γενική συνέλευση με τις προβλεπόμενες από τον 2190 πλειοψηφίες. Ήτοι 67% στην πρώτη συνέλευση, 51% στη δεύτερη και πλειοψηφία των παρόντων στην τρίτη.

Αν όμως δεν εγκριθεί η συγχώνευση από το 95% του μετοχικού κεφαλαίου, τότε θα πρέπει να γίνει Δημόσια Προσφορά, ώστε όσοι δεν συμφωνούν με αυτή τη συγχώνευση να πουλήσουν και να φύγουν.

Το… ”κλου” της υπόθεσης είναι ότι οι επιμέρους διαδικασίες και οι όροι για τις συγκεκριμένες δημόσιες προσφορές θα οριστούν με αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Και από ό,τι ακούμε, οι όροι στην περίπτωση αυτή θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί ώστε να προστατευτούν οι μέτοχοι και να ορίζεται με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό τρόπο το τίμημα.

Κάτι ακούμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να ορίζεται και αποτίμηση από οίκο που θα επιλέγει η Ε.Κ. και όχι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Υ.Γ. Πολλοί θεωρούν ότι ο νέος νόμος θα αφορά και στις υπό εξέλιξη συγχωνεύσεις που προωθούν η BC Partners (στη Hyatt) και η Τραμουντάνα (στη Notos Com). Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις προϋπάρχουν του νόμου και άρα δεν φαίνεται να εμπίπτουν στην εφαρμογή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v