Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 8 2014

Αραβοελληνική «μάχη» για το αεροδρόμιο στο Βελιγράδι

Αραβοελληνική «μάχη» για το αεροδρόμιο στο Βελιγράδι

Την άνοιξη του 2015 πρόκειται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση του αεροδρομίου «Nikola Tesla» του Βελιγραδίου μέσω σύμβασης παραχώρησης, κι ο δήμαρχος της σερβικής πρωτεύουσας Sinisa Mali δήλωσε προχθές πως υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον.

Ο κ. Mali, που μίλησε στο συνέδριο Prodexpo και παρουσίασε τα σχέδια της νέας δημοτικής αρχής για αναβάθμιση του Βελιγραδίου, υποστήριξε πως ένας ελληνικός όμιλος έχει ενδιαφερθεί για το έργο, που αναμένεται να προσεγγίσει τα 900 εκατ. ευρώ.

Στελέχη που παρακολουθούν την υπόθεση αναφέρονται στον όμιλο Κοπελούζου, που ελέγχει το 5% της «Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών» (ΔΑΑ) και διεκδικεί τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια σε κοινοπραξία με τη γερμανική Fraport.

Οι εργολάβοι που παρακολουθούν τη σερβική αγορά υποστηρίζουν, πάντως, πως «επειδή δεν πρόκειται για κράτος-μέλος της Ε.Ε. η υπόθεση ενός τέτοιου διαγωνισμού είναι πιο περίπλοκη».

Η σερβική κυβέρνηση προωθεί την αναβάθμιση του «Nikola Tesla» με τη δημιουργία ενός τρίτου τερματικού σταθμού που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την Air Serbia, η οποία ελέγχεται πλέον από την Etihad Airways από το Αμπού Ντάμπι. Τα έργα θα περιλαμβάνουν, επίσης, όπως είπε ο Sinisa Mali και την κατασκευή ενός δεύτερου, μεγαλύτερου, αεροδιαδρόμου (ώστε να είναι εφικτές οι υπερατλαντικές πτήσεις), ενός εμπορευματικού σταθμού καθώς και ξενοδοχείου πολυτελείας.

Στελέχη ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων υποστηρίζουν πως επειδή οι Άραβες έχουν βάλει ήδη πόδι στην Air Serbia, είναι πιθανή η διεκδίκηση του έργου από ομίλους από την ίδια περιοχή. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, πως προ μηνών είχε βρεθεί στο Βελιγράδι αποστολή του κατασκευαστικού κολοσσού Arabtec με στόχο να συζητήσει το ενδεχόμενο συμμετοχής στον διαγωνισμό. Η Arabtec έχει συμμετάσχει σε σειρά έργων αναβάθμισης αεροδρομίων στο Αμπού Ντάμπι και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Πάντως, η ενίσχυση της θέσης της Air Serbia από τον νέο ιδιοκτήτη, η αύξηση των πτήσεων κ.λπ. καθιστούν ελκυστικότερο το έργο παραχώρησης του αεροδρομίου στο Βελιγράδι. Προς το παρόν, οι εγχώριοι όμιλοι αναμένουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια καθώς την Παρασκευή υποβάλλονται οι δεσμευτικές προσφορές.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v