Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 11 2007

ΤτΕ: Ο καλός πελάτης πρέπει να... ”εγκρίνεται”!

Πολύ σύντομα, λένε όλες σχεδόν οι πληροφορίες, αρκετές διοικήσεις Ταμείων θα… καρατομηθούν, με εντολή του πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια ”κάθαρσης” για την υπόθεση των ομολόγων.

Οι νέες διοικήσεις, μάλιστα, θα πρέπει να εγκριθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Εδώ όμως, κι απ’ ό,τι φαίνεται κανείς δεν το είπε στον κ. Καραμανλή πριν κάνει αυτές τις δηλώσεις, υπάρχει ένα μικρό… πρόβλημα.

Διότι η ΤτΕ, που θα κληθεί να εγκρίνει τις διοικήσεις των Ταμείων, έχει και τη… διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των αποθεματικών τους που κατευθύνονται σε ομόλογα!

Κι αυτή η δραστηριότητα αποφέρει ένα μεγάλο μέρος από τα έσοδά της.

Πώς λοιπόν θα εγκρίνει η ΤτΕ τις διοικήσεις των Ταμείων, όταν αυτά είναι… πελάτες της; Προφανώς εδώ υπάρχει μια κάποια ”σύγκρουση συμφερόντων”.

Αυτό φαίνεται δεν το σκέφτηκε κανένας, πριν μιλήσει ο κ. Καραμανλής. Κρίμα τους συμβουλάτορές του!

Και να ήταν μόνο αυτό...

Αποκαλυπτικό ήταν και το ρεπορτάζ του συναδέλφου κ. Δημήτρη Κοντογιάννη στην ”Ελευθεροτυπία” της περασμένης Παρασκευής, για τον τρόπο με τον οποίο η ΤτΕ υπολογίζει τις αποδόσεις που ”παράγει” για λογαριασμό αυτών των Ταμείων.

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ο τρόπος αυτός θεωρείται διεθνώς ξεπερασμένος και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ”mark to market”, όπως θα έπρεπε με βάση τα διεθνή ”best practices”.

Αντιγράφουμε από το συγκεκριμένο θέμα:

”Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της αρμόδιας διεύθυνσης της Τραπέζης της Ελλάδος, η απόδοση του Κοινού Κεφαλαίου προκύπτει από το άθροισμα των τόκων των ομολόγων που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο, των κεφαλαιακών κερδών ή ζημιών από το trading και των αποσβέσεων, μείον οι φόροι.

Η… απόσβεση αναφέρεται στη διαφορά υπό το άρτιο ή υπέρ το άρτιο που διαιρείται διά των χρόνων της ζωής του κάθε ομολόγου και κατανέμεται κάθε χρόνο μέχρι τη λήξη. Αν π.χ. ένα ομόλογο είναι 10ετές και αγοράστηκε στο 90, δηλαδή υπό το άρτιο, η διαφορά μεταξύ του 90 και του 100 διαιρείται διά 10 (χρόνια) και το 1 προστίθεται στον υπολογισμό της απόδοσης κάθε χρόνο για τα επόμενα 10 χρόνια.

Το αντίθετο θα συμβεί αν το ομόλογο έχει αγοραστεί υπέρ το άρτιο, δηλαδή πάνω από το 100. Σ’ αυτή την περίπτωση, η ετήσια διαφορά που προέκυπτε θα αφαιρείτο”.

Με λίγα λόγια, η καλή μας ΤτΕ ”εξομαλύνει” τις αποδόσεις λογιστικά, ασχέτως αν αυτό δεν ανταποκρίνεται πλέον ούτε στα διεθνή δεδομένα, αλλά ούτε και στον τρόπο με τον οποίο αποτιμούν τα υπόλοιπα ομόλογά τους τα ίδια τα Ταμεία που είναι πελάτες της!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v