Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 22 2014

Το κατενάτσιο Κομισιόν για ΔΕΣΦΑ, η εμπλοκή Βέλγων & ο... ΣΥΡΙΖΑ

Το κατενάτσιο Κομισιόν για ΔΕΣΦΑ, η εμπλοκή Βέλγων & ο... ΣΥΡΙΖΑ

Κατά ένα μήνα μετατίθεται η έκδοση της απόφασης της Γ.Δ. Ανταγωνισμού για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar. Όπως αναφέρει η Κομισιόν σε νεώτερη ανακοίνωση της στις 4 Δεκεμβρίου αναφορικά με τις υποθέσεις που εξετάζει, καταληκτική ημερομηνία (deadline) για την έκδοση της απόφασης είναι η 22η Απριλίου 2015.

Στην αρχική ανακοίνωση της 5ης Νοεμβρίου, στην οποία αιτιολογούσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε βάθος έρευνα επί της εξαγοράς, ως καταληκτική ημερομηνία οριζόταν η 23η Μαρτίου 2015.

Δεν γνωρίζουμε πόσο... δυστυχείς θα αισθάνονται οι διευθύνοντες της Socar, που επένδυσαν στρατηγικά στην προοπτική ελέγχου του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου της Ελλάδας και βλέπουν να απομακρύνεται ο χρόνος απόκτησης της... «πολύφερνης νύφης». Πάντως όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η περίπτωση να ολοκληρωθεί το ντιλ, έτσι όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Δύσκολα δηλαδή θα εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον πλήρη έλεγχο του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, μέσω της εξαγοράς του 66% των μετοχών του. Έτσι επανέρχονται στην επιφάνεια παλιότερες σκέψεις, για μεταβίβαση του 17% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ σε άλλη εταιρεία, κατά προτίμηση κράτους μέλους της ΕΕ, ώστε η Socar να περιοριστεί στον έλεγχο μειοψηφίας με 49%.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η βελγική Fluxys (η αντίστοιχη με το ΔΕΣΦΑ εταιρεία του Βελγίου) θα μπορούσε να «συνεργαστεί» με τη Socar σε μια παρόμοια λύση, ή ακόμη και να εμπλακεί στο ΔΕΣΦΑ με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό. Για όλα αυτά, όμως, απαιτούνται συνεννοήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των τριών κρατών, αφού και οι τρεις εταιρείες είναι κρατικές, και οικονομική διαπραγμάτευση μεταξύ Fluxys και Socar. Τώρα αν η διαπραγμάτευση μετατραπεί σε ανατολίτικο παζάρι, αυτό είναι μια άλλη περίπτωση.

Και μια που μιλάμε για το ΔΕΣΦΑ, σε νέες του δηλώσεις ο υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα ενέργειας βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, μετά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την πώληση της εταιρείας, όπως και των άλλων ενεργειακών εταιρειών.

Μόνο που από το ύφος, το χρόνο και το περιεχόμενο των δηλώσεων, γίνεται σαφές ότι αυτές απευθύνονται στην κ. Βαλαβάνη που προσφάτως συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για το θέμα του ΔΕΣΦΑ, παρά οπουδήποτε αλλού...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v