Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 23 2007

Οι νέες εισαγωγές και οι κρυμμένες υπεραξίες

Η άνοδος της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης στο Χ.Α. μάλλον ”φουσκώνει” τις ορέξεις των επιχειρηματιών που επιδιώκουν να εισαγάγουν στο Χ.Α. τις εταιρίες τους.

Ενώ μέχρι πρόσφατα ”δεν κουνιόταν φύλλο” στο μέτωπο των δημόσιων εγγραφών και οι προς εισαγωγή εταιρίες σεμνά και ταπεινά δέχονταν Ρ/Ε της τάξης του 12 με 13, το τελευταίο διάστημα οι απαιτήσεις ανεβαίνουν.

Η Αegean Airlines συζητείται από το σχήμα αναδοχής να βγει με εύρος τιμής διάθεσης που σε όρους Ρ/Ε τρέχουσας χρήσης θα αγγίξει και ίσως ξεπεράσει και το 15. Αν συμβεί κάτι τέτοιο η εταιρία θα αντλήσει τελικά όχι 100 αλλά περί τα 120 εκατ. ευρώ. Και βεβαίως κερδισμένη θα είναι η Autohellas η οποία διαθέτει ποσοστό της τάξης του 9% στην Aegean.

Την ίδια στιγμή η Exalco της Bιοκαρπέτ πιθανόν να αποτιμηθεί προ αύξησης για την εισαγωγή μεταξύ 80 με 90 εκατ. ευρώ. Ήτοι με εκτιμώμενα καθαρά κέρδη φετινής χρήσης της τάξης των 6 εκατ. ευρώ η Exalco θα εισέλθει με Ρ/Ε 07 της τάξης του 13 με 15. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αυξηθεί σημαντικά η υπεραξία της Βιοκαρπέτ, η οποία ελέγχει αυτή τη στιγμή το 98% της Exalco, μια και θα αποτιμάται η συμμετοχή της στα 88 εκατ. ευρώ, ενώ η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα 76 εκατ. ευρώ.

Τέλος, με αποτίμηση άνω των 250 εκατ. ευρώ συζητά να εισέλθει στο Χ.Α. η Μασούτης, η οποία υπενθυμίζεται ότι έχει τις μισές πωλήσεις (σε επίπεδο 2005) της ΑΒ Βασιλόπουλος. Η κεφαλαιοποίηση της τελευταίας έχει εκτιναχθεί στα 337 εκατ. ευρώ και πλέον το Ρ/Ε με δεδομένο τα αποτελέσματα του 2006 έχει διαμορφωθεί στο 17,6.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v