Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 10 2015

Ελληνικές εξαγωγές: Keep walking... μετ' εμποδίων!

Ελληνικές εξαγωγές: Keep walking... μετ εμποδίων!

Με οριακή άνοδο 0,1% έκλεισαν οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή το 2014 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά τις αρνητικές εκτιμήσεις είχαν εκφραστεί κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς.

Η οριακή αυτή άνοδος σημειώθηκε παρά τις επιπτώσεις που υπήρξαν εξαιτίας τόσο της χαμηλής παραγωγής ελαιολάδου (προϊόν με αξιοσημείωτη συμμετοχή στο σύνολο των εξαγωγών) όσο και των γεωπολιτικών αναταράξεων στην Ουκρανία (επηρεάστηκαν και οι πωλήσεις ελληνικών προϊόντων προς τη Ρωσία) και στο Ιράκ.

Επιπλέον, το ευρωπαϊκό περιβάλλον κάθε άλλο παρά ευνοϊκό υπήρξε λόγω της γενικότερης οικονομικής στασιμότητας.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι πως σε αντίθεση με την έντονα αρνητική εκκίνηση του 2013, το οκτάμηνο του έτους (Μάιος-Δεκέμβριος), στους επτά μήνες οι εξαγωγές κινήθηκαν ανοδικά, με το Δεκέμβριο μάλιστα να κλείνει με +16%!

Η αλήθεια είναι πως το 2015 έχει ξεκινήσει με αρκετά καλύτερες προοπτικές σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων.

Πρώτον, λόγω της δραστικής υποχώρησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Και μπορεί βέβαια η υποχώρηση να ξεκίνησε από το περασμένο φθινόπωρο, ωστόσο συνηθίζεται να επηρεάζονται τα πράγματα με δύο-τρεις μήνες καθυστέρηση, άρα ουσιαστικά τα μεγάλα οφέλη άρχισαν να φαίνονται από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά. Η υποχώρηση του ευρώ δεν επηρεάζει μόνο τις ελληνικές εξαγωγές εκτός της ευρωζώνης, αλλά και τις ελληνικές εξαγωγές «δολαριακών προϊόντων» (π.χ. κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα) μέσα στην ευρωζώνη.

Δεύτερον, λόγω της αυξημένης παραγωγής ελαιολάδου, σε αντίθεση με τις μειωμένες παραγωγές σε ανταγωνιστικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Επίσης, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και το γεγονός πως έχουν σταδιακά αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και κάποιες προσπάθειες διεθνοποίησης ελληνικών επιχειρήσεων που ξεκίνησαν με την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι πως παρά τα θεσμικά εμπόδια, παρά τα προβλήματα χρηματοδότησης, παρά το αυξημένο κόστος ενέργειας και συχνά παρά το μεγαλύτερο μεταφορικό κόστος, οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να ανεβούν περαιτέρω μέσα στη φετινή χρονιά, αρκεί φυσικά κάποια στιγμή να αποκατασταθεί το γενικότερο κλίμα ομαλότητας στην οικονομία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v