Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 9 2015

Το πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ και οι απειλές για ΑΕΕΑΠ

Το πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ και οι απειλές για ΑΕΕΑΠ

ΓΓΔΕ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ: Το ΦΕΚ με το οποίο ρυθμίζονται οι αρμοδιότητες των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών ορίζει ότι η ΓΓΔΕ θα αναφέρεται στην αναπληρώτρια υπουργό, αρμόδια για τα δημόσια έσοδα, Ν. Βαλαβάνη.

Έτσι, όμως, αναιρείται η πλήρης ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας και είναι πιθανόν οι «θεσμοί» να ζητήσουν για άλλη μια φορά επάνοδο στα συμφωνημένα.

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, αλλά η ανάγκη για έλεγχο της ΓΓΔΕ παραμένει...

 

ΑΕΕΑΠ-ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Έναν από τους ελάχιστους τομείς που παρά την κρίση συνεχίζουν να προσελκύουν επενδύσεις από ξένα κεφάλαια απειλεί να «σκοτώσει» η κυβέρνηση με τη διακηρυγμένη πρόθεσή της να αλλάξει τη φορολογία συλλογικών επενδύσεων.

Ο λόγος για τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, οι οποίες από το 2012 ως σήμερα έχουν φέρει ξένες επενδύσεις ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας τόσο στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, όσο και στις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.

Αποτέλεσμα των επενδύσεων είναι αφενός τρεις εξ αυτών (Grivalia, Πανγαία, MIG Real Estate) να βρίσκονται υπό τον έλεγχο ξένων κεφαλαίων, ενώ πριν από τις εκλογές συζητιούνταν μεταξύ τραπεζών (Πειραιώς, Alpha) και private equity funds νέες συμφωνίες για την ανάπτυξη ΑΕΕΑΠ.

Αν αυξηθεί η φορολογία τους υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να διακοπούν υφιστάμενες συζητήσεις και να προκληθεί νέος γύρος αποεπένδυσης.

Οι επιπτώσεις θα κτυπήσουν τόσο στις τράπεζες που επιδιώκουν να μειώσουν την έκθεσή τους σε λειτουργικά ακίνητα, όσο και στην υπόλοιπη αγορά.

Θυμηθείτε ότι το deal της εξαγοράς της Makro από τη Σκλαβενίτης δεν θα ήταν δυνατόν να διενεργηθεί αν η Grivalia δεν συμμετείχε εξαγοράζοντας τα ιδιόκτητα ακίνητα της γερμανικής εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v