Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 15 2015

Ο Λαφαζάνης και η... μπροστάντζα από τους Ρώσους

Ο Λαφαζάνης και η... μπροστάντζα από τους Ρώσους

Ανεπισήμως, παράγοντες του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κάνουν λόγο για προκαταβολή 5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία -και μάλιστα εντός εβδομάδων- στο πλαίσιο της συμφωνίας για το νέο αγωγό που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο στην Κεντρική Ευρώπη μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Σκοπίων, Σερβίας και Ουγγαρίας.

Επισήμως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εμφανίζεται πιο προσεκτικός.

Χθες φαίνεται πως φρόντισε να θέσει το θέμα στη σωστή του διάσταση με δηλώσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM». Συγκεκριμένα είπε: «Καταβάλλεται προσπάθεια μέσα από τις συζητήσεις που έχουμε να υπάρξει και μια χρηματοδοτική ένεση, μια πιστωτική διευκόλυνση θα έλεγα, προς το ελληνικό δημόσιο, έναντι των ωφελημάτων που θα υπάρξουν από τον αγωγό. Μιλάμε για άμεση. Δεν είναι κάτι βέβαιο, όπως σας είπα. Υπάρχει όμως μια ισχυρή πιθανότητα μέσα από τις συζητήσεις να έχουμε μια θετική κατάληξη και ως προς αυτό το σημείο. Αλλά καλύτερα να αναμένουμε τις συζητήσεις και την έκβασή τους και να μην τις προεξοφλήσουμε».

Οι νέες δηλώσεις του πάντως, έρχονται να ευθυγραμμιστούν με παράγοντες της αγοράς ενέργειας οι οποίοι υποστηρίζουν πως είναι δύσκολο να κλείσει -σε τέτοιο βαθμό λεπτομέρειας που να προβλέπει και προκαταβολή- η συμφωνία με τη ρωσική πλευρά για τον αγωγό.

Οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά πιθανώς θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι να βρεθεί το μοντέλο (οι εγγυήσεις κ.λπ.) που θα επιτρέψει την καταβολή πληρωμής έναντι μελλοντικών κερδών της χώρας από τη λειτουργία του αγωγού.

Ειδικά όταν ο αγωγός βρίσκεται σε φάση αρχικού σχεδιασμού και θα απαιτηθεί σειρά διακρατικών συμφωνιών, τεχνικών και οικονομικών μελετών κ.ά., ώστε να υπολογιστούν με σχετική ακρίβεια τα οφέλη κάθε χώρας όπως π.χ. η Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v